درک تابآوری کسب وکارها برای واکنشهای متمایز در برابر ناملایمات
تابآوری به یک کلمه کلیدی و پراستفاده در کسب و کار تبدیل شده است. در واکنشهای کسب و کارها به ناملایمات و رخدادهای نامطلوب، اغلب تمایز میان تابآوری (Resilience) و مفاهیم مرتبط، مانند استحکام (Robustness) و ضدشکنندگی (Antifragility) نادیده گرفته میشود.
ادامه مطلبعملکرد بهتر شرکتها با حضور بیشتر زنان در هیاتمدیره
طبق اعلام واحد اطلاعات بلومبرگ، حضور زنان در هیاتمدیره شرکتها از سال ۲۰۱۰ تقریبا سه برابر شده است و شرکتهایی که دارای تنوع جنسیتی بیشتری هستند، در مقایسه با هیاتمدیرههای عمدتا مردانه، بازدهی سهام بیشتری داشتهاند.
ادامه مطلباهمیت ساختن برند شخصی در فرصتسازی
یک لحظه به برندهای مورد علاقه خود فکر کنید و آنها را در ذهنتان تجسم کنید. چه چیزی باعث شده تا آنها در ذهن شما ماندگار شوند؟ چه ارزشها و پیامهایی را به شما منتقل میکنند؟ چگونه با شما ارتباط دائمی و قدرتمندی ایجاد کردهاند؟ و چرا شما آنها را دوست دارید؟
ادامه مطلبمرز بین موفقیت و رکود شرکتها
آیا میدانستید شرکتهایی که دارای استراتژی مدیریت استعداد قوی هستند درآمدشان را ۲.۲ برابر و سودشان را ۱.۵برابر سریعتر از سایر شرکتها افزایش میدهند؟ صرفا تفاوت بین مدیریت استعداد و استفاده استراتژیک از آن، میتواند مرز بین موفقیت و رکود یک شرکت را مشخص کند.
ادامه مطلببهترین زمان برای بازسازی روابط
این روزها در بسیاری از نقاط جهان، تعطیلات سال نومیلادی است. فصل تعطیلات، زمان جشن و مهمانی است و البته، فرصتی عالی برای آنکه روابط حرفهایتان را پرورش دهید. در این ماه از سال، افراد معمولا پذیراتر و صادقترند، بیشتر فکر میکنند و ذهنیت مثبتتری دارند. استفاده از این فضا برای برقراری مجدد روابط و احیای ارتباطات میتواند زمینه را برای روابط پایدار فراهم کند؛ روابطی که هر دو طرف از آن متقابلا بهره ببرند.
ادامه مطلبهمدلی با ذینفعان
چگونه میتوانید روابط کسب و کارتان را با تامینکنندگان و فروشندگان ، از طریق رویکردی همدلانه ارتقا ببخشید؟ دکتر برونو روکه سیناکو، نویسنده کتابِ هنر کسب و کار همدلانه (The Art of Compassionate Business) در این مقاله راهکارهای پیشنهادی خود را توضیح میدهد. او استراتژیهایی معرفی میکند که منجر به پیوندهایی قوی و متکی بر اعتماد برای موفقیت دوطرفه همکاریهای تجاری و دوام آنها میشود.
ادامه مطلبمهار فاکتور استرس در تصمیمگیریهای مهم
تصمیمگیری همیشه سخت است و تصمیمگیریهای کاری از این قاعده مستثنی نیستند، چون بسیاری از تصمیمات روزمره ما در محل کار اگر اشتباه باشند، میتوانند عواقب سنگینی در پی داشته باشند. پول و درآمد، تعدیل نیرو و ارتباط با مشتریان همه و همه در گرو این هستند که بتوانیم سریع و درست تصمیم بگیریم.
ادامه مطلببردهای سریع از قوانین احمقانه؛ معجزه مدیرعامل جدید
بیشتر شرکتها حداقل یک قانون دستوپاگیر دارند که چون مدیران درگیر مسائل بزرگتر سازمان شدهاند، از آن غافل میشوند. این فرصتی است برای مدیران تازهوارد تا از این قوانین غیرمنطقی برای رسیدن به «دستاوردهای سریع» استفاده کنند. کافی است از کارکنان بپرسند «چه چیزی آنها را آزار میدهد؟»
ادامه مطلبچطور به کارمندان خود انگیزه دهیم؟
مدیران نقش مهمی در ایجاد انگیزه در کارکنان خود دارند. لازم نیست همیشه بالادستان به فکر الهامبخشی برای زیردستان باشند گاهی فقط کافی است از افراد پرسیده شود چرا شغلشان برایشان اهمیت دارد.
ادامه مطلبخطای مدیریتی ایلان ماسک
مدیریت ذرهبینی، یعنی دخالت وسواسگونه مدیران در همه تصمیمگیریهای سازمان؛ چیزی که باعث آرامش خاطر مدیر میشود، اما ۷۳درصد کارکنان آن را عامل احساسات منفی و اضطرابآور خود در محیط کار میدانند. حتی ایلان ماسکی که به این سبک مدیریت مشهور است، حالا از موضع خود عقبنشینی کردهاست.
ادامه مطلبچگونه یک اینفلوئنسر منابع انسانی شویم؟
وقتی «سوزان لوکاس» بلاگر متوجه شد یک نانوایی زنجیرهای بهطور غیرقانونی متقاضیان کار را مجبور میکند یک شیفت آزمایشی به صورت رایگان کار کنند، تصمیم گرفت این اتفاق را به یک فرصت عبرتآموز تبدیل کند.
ادامه مطلبنقش واحد منابع انسانی در کاهش «بهرهوری سمی»
بهرهوری در اذهان به عنوان یک مقوله مثبت تلقی میشود که افراد میتوانند با ارتقای آن، هم از پتانسیل خود بیشترین بهره را ببرند و هم اهداف کاری خود را محقق سازند. اما دستیابی به بهرهوری میتواند ما را به مسیر خطرناکی یعنی «بهرهوری سمی» سوق دهد.
ادامه مطلب