- تاریخ انتشار ۱۱ شهریور ۱۳۹۹
- تعداد بازدید 3875 بازدید
- دسته بندی مقالات لوله های پلاستیکی
/ لولههای پی وی سی (پلیکا) - نظرات کاربران 0 دیدگاه
- اشتراک گذاری
wikiplast.ir
نصب لوله PVC در ساختمان های بلند (بخش اول)
همین تعریف توسط انجمن حفاظت در برابر آتش (NFPA) نیز ارائه شده است. اولین ساختمانهای بلند در دهه 1880 در ایالات متحده ساخته شد.
آنها در مناطقی از مرکز شهر پدید آمدند که افزایش قیمت زمین و تراکم زیاد جمعیت باعث ایجاد تقاضا برای ساختمانهایی شد که بصورت عمودی گسترش یافتند نه به صورت افقی و بدین ترتیب مساحت زمینهای با ارزش کمتر را اشغال کردند.
سیستم های لوله کشی عمودی عموما اقتصادی تر هستند و نیاز به نگهداری کمتری نسبت به سیستم های لوله کشی افقی در پروژههای چند سطحی دارند.
در لولهکشی عمودی از تکیهگاه، نگهدارنده و ورودیهای کمتری استفاده میشود و برای دستیابی به تخلیه نیاز به فضای افقی کمتری در پلنهای سقفی وجود دارد.
لوله کشی افقی فاضلاب ساختمان
لوله کشی فاضلاب در ساختمان را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد:
- لوله کشی فاضلاب به صورت سنتی
- لوله کشی فاضلاب به صورت زیر سقفی
امروزه غالبا از لوله های UPVC و PP در لولهکشی فاضلاب ساختمان استفاده میکنند. در روش لولهکشی فاضلاب به شیوه سنتی، لوله ها به صورت کف خواب در ساختمان قرار می گیرند.
شکل 1- نصب لوله های افقی به صورت کف خواب
در روش لوله کشی به صورت زیر سقفی، لوله ها از زیر سقف عبور میکنند.
شکل 2- نصب لوله های افقی به صورت زیر سقفی
تنها تفاوت اجرای لوله کشی سنتی و زیر سقفی در نحوه قرارگیری آنها در ساختمان است.
در پاسخ به این سوال که، کدام روش لولهکشی فاضلاب ساختمان نقش مهمی در سرعت جریان فاضلاب دارد میتوان گفت، عواملی همچون، رعایت شیب مناسب در لولهها، نحوه اتصال و جنس سطح داخلی لوله مشخص کننده میزان سرعت حرکت مواد فاضلابی در داخل لوله ها است.
در لوله کشی زیر سقفی چون لولهها از زیر سقف عبور میکنند در نتیجه فشاری بر لوله ها از طریق مصالح و یا اجسام سنگین استفاده شده در ساختمان بر روی لوله ها وارد نمی شود و در نتیجه لولههای فاضلابی آسیب کمتری میبینند.
اما چون در لولهکشی سنتی لولهها مستقیما با کف و مرکز ثقل ساختمان در تماس هستند، شکستگی و آسیب به لولههای فاضلابی در این شیوه از لوله کشی فاضلاب امری اجتناب ناپذیر است.
لوله کشی قائم فاضلاب ساختمان
1. قطر لوله قائم فاضلاب (در پايينترين قسمت) بايد تا جايي که امکان دارد، در تمام طول آن ثابت بماند. اگر تغيير قطر لوله قائم در طبقات بالا ناگزير باشد در هيچ حالتي نبايد قطر لوله کمتر از نصف قطر لوله قائم در پايينترين قسمت آن باشد.
2. لوله قائم فاضلاب بايد تا جايي که ممکن است مستقيم نصب شود و از به کار بردن دو خم پرهيز شود. در صورت اجراي دو خم روي لوله قائم، الزامات استانداردي بايد رعايت شود.
3. در ساختمانهاي تا 3 طبقه، آخرين و پايينترين شاخه افقي فاضلاب که به لوله قائم متصل ميشود بايد دست کم 450 ميليمتر، بالاتر از زير زانويي پايين لوله قائم باشد.
در ساختمانهاي بلندتر از 3 تا 5 طبقه اين فاصله بايد دست کم 750 ميليمتر و در ساختمانهاي بلندتر از 5 طبقه بايد برابر ارتفاع يک طبقه باشد (شکل 3). اين اندازهها در هر تغيير امتداد لوله قائم، از جمله دو خم افقي نيز بايد رعايت شود.
شکل 3 . اتصال پايينترين شاخه افقي به لوله قائم
4. لوله قائم فاضلاب که فاضلاب طبقات را به لوله اصلی افقی میریزد، باید با اتصالات حداکثر 45 درجه به لوله افقی متصل شود.
5. در فاصله زانویی پایین لوله قائم فاضلاب و تا 10 برابر قطر لوله بعد از آن هیچ شاخه افقی فاضلاب نیابد به لوله افقی فاضلاب متصل شود.
دو خم
1. اگر تغيير امتداد لوله قائم فاضلاب ناگزير باشد، لوله قائم فاضلاب بايد با دو خم اجرا شود. کاهش سرعت فاضلاب در دوخم، موجب ايجاد فشار معکوس روي شاخه افقي نزديک به آن در بالاي دو خم ميشود.
از طرف ديگر ادامه جريان فاضلاب با مقطع پر، روي شاخه افقي نزديک به آن در پايين دو خم مکش سيفوني ايجاد ميکند. با رعايت نکات اين قسمت از مقررات بايد اين اثر را محدود کرد تا از شکستن آب هوابند سيفونهاي قبل و بعد از دو خم جلوگيري شود.
2. دو خم ممکن است قائم يا افقي باشد، دو خم قائم در حالتي است که تغيير امتداد لوله نسبت به امتداد قائم، مساوي يا کمتر از 45 درجه باشد. اگر تغيير امتداد لوله نسبت به امتداد قائم بيش از 45 درجه باشد دوخم، افقي ناميده ميشود.
3. اندازه گذاری لوله قائم بالا و پایین دو خم قائم باید بر مبنای لوله قائم فاضلاب انجام گیرد مگر در شرایطی که درآییننامه استاندارد آمده است.
4. اگر در محدوده 600 میلیمتر بالای دو خم قائم تا 600 میلیمتر پایین دو خم، هیچ شاخه افقی فاضلاب به لوله قائم و یا دو خم متصل نشود، دو خم قائم میتواند بدون هواکش اجرا شود.
در غیر اینصورت باید برای دو خم قائم هواکش نصب شود مگر اینکه تعداد طبقات بالای دو خم کمتر از 5 طبقه باشد و یا قطر نامی لوله قائم و دو خم، بر مبنای لوله افقی اصلی فاضلاب اندازهگذاری شود.
5. اندازهگذاری قسمت افقی دو خم افقی باید بر مبنای لوله افقی اصلی فاضلاب انجام گیرد. لوله قائم بالای دو خم افقی باید بر مبنای لوله قائم فاضلاب و لوله قائم پایین دو خم باید برابر قسمت افقی دو خم و یا بر مبنای لوله قائم فاضلاب و مجموع D.F.U لوازم بهداشتي که در بالا و پايين دو خم به آن تخليه ميشود، هر کدام که بزرگتر باشد، اندازهگذاري شود.
6. اگر تعداد طبقات بالاي دو خم افقي کمتر از 5 طبقه باشد دو خم ميتواند بدون هواکش باشد. در غير اينصورت بايد بر دو خم هواکش نصب شود.
مگر اينکه لولههاي قائم بالا و پايين و دوخم، يک اندازه بزرگتر از لوله افقي اصلي موردنياز براي آن تعداد لوازم بهداشتي از اندازهگذاري شود.
فواصل تکیه گاه
مانند تمام سیستمهای لولهکشی، استفاده از تعداد بستهای کافی برای نصبهای روکار بسیار مهم است. فواصل بستها تابع سایز لوله، دمای کار، محل قرارگیری دریچه ها و اتصالات سنگین و یا خصوصیات مکانیکی بسته به نوع لوله است.
آویزهای فلزی مناسبی را انتخاب کنید که لولههای PVC را تحت فشار قرار نداده و یا سبب تخریب و ایجاد خراش نمیشوند. برای جلوگیری از خمشدن لوله و معکوسشدگی شیب/وارونگی، همچنین هم تراز بودن لوله، بایستی از آویزهایی در فواصل مناسب و نزدیک به یکدیگر استفاده شود.
لوله باید در تمام تغییر مسیرها و در انتهای تمام شاخههای افقی مهار شود. در زیر لیستی از مسائل مربوط به تکیهگاه آورده شده است:
- بارهای متمرکز باید به طور مستقیم برای حذف تمرکز بالای تنش مهار شوند.
- در سیستم های لوله کشی که امکان نوسانات انبساطی و انقباضی وجود دارد، بایستی جهت جلوگیری از محدود شدن جنبش حرارتی، از آویز استفاده کرد.
- آویزها باید سطح تحمل بالایی را تا حد ممکن فراهم کنند و عاری از لبههای تیز باشند.
- سیستم لولهکشی PVC را در کنار بخارات یا خطوط لوله با دمای بالا و یا محصولات انتشار دهنده گرما قرار ندهید.
- فواصل تکیه گاه برای سیستمهای لولهکشی PVC افقی توسط حداکثر دمای عملیاتی که سیستم با آن مواجه میشود، تعیین میشود.
- آویزها نباید حرکتهای محوری را محدود کنند.
- برای تعیین تکیهگاه خطوط عمودی، توصیه میشود که یک مهندس سیستم، تکیهگاه را براساس بار عمودی درگیر، طراحی کند.
حد فاصل بست ها
بست ها به عنوان نگهدارنده لوله استفاده می شود، در حالی که جنبش های حرارتی خط لوله را نیز ممکن می کنند. لوله برای حرکت داخل بست باید آزاد باشد تا جنبش های انقباضی و انبساطی را دفع کند. همه اتصالات انبساطی باید با بست مهار شوند.
علاوه بر بست هایی که طبق جدول بالا در لوله کشی نصب می شود، در هر تغییر مسیر لوله، در انتهای هر انشعاب، در پای هر لوله قائم و هر جا لوله افقی تغییر سطح میدهد ( تراز افقی لوله با دوخم تغییر می کند) نیز باید بست زده شود.
منبع: انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پیویسی
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
- استفاده از PVC بازیافتی در لوله های ساندویچی
- اندازه گیری لوله ها با دقت بالا
- نصب لوله PVC در ساختمان های بلند (بخش دوم و پایانی)
- درخواست انجمن لوله و اتصالات PVC برای برگشت گرید S-60 به سبد تولیدکنندگان اتصالات
- چالش جدید تولیدکنندگان لولههای پلیمری
- اهمیت مشخصات درست بر روی لوله PVC/ آشنایی با اشتباهات مشخصات بر روی یکی از لوله ها
-
پی وی سی (PVC) چیست؟ آشنایی با کاربرد و ویژگیهای پلی وینیل کلراید
ادامه مطلب -
پلاستیک مهندسی چیست
ادامه مطلب -
نایلون چیست؟ تفاوت نایلون و نایلکس
ادامه مطلب -
بازیافت پلاستیک: آشنایی با انواع بازیافت پلاستیک و مراحل آن
ادامه مطلب -
گرانول چیست؟ مقاله جامع آشنایی با انواع گرانول و ویژگیهای آن
ادامه مطلب -
دستگاه تزریق پلاستیک چیست؟ آشنایی با انواع دستگاه ها، اجزا و کاربردها
ادامه مطلب