- تاریخ انتشار ۱۸ آبان ۱۳۹۸
- تعداد بازدید 3441 بازدید
- دسته بندی
- نظرات کاربران 0 دیدگاه
- اشتراک گذاری
wikiplast.ir
استابلایزر پی وی سی چیست؟/ انواع استابلایزر پی وی سی
انواع استابلایزرهای پی وی سی
الف) پایدارکننده های حرارتی(Thermal stabilizer) برای محفاظت پلیمر در حین فرآیند و
ب) پایدارکننده های امواج ماوراءبنفش (UV) برای محفاظت پلیمرها در برابر تشعشعات بیش از اندازه خورشیدی
استابلایزرهای حرارتی اغلب در پلی وینیل کلراید (PVC) استفاده میشوند. PVC به حرارت و تنش بسیار حساس است و تحت این شرایط در اثر تجزیه، کلریدریک اسید (HCl) آزاد میکند.
از آنجا که HCl خاصیت خورندگی دارد و با توجه به تمایل پلیمرها به تجزیه سریع، PVC باید در طول اکستروژن پایدار شود. از آنجایی که PVCهای سخت در دمای بالاتری فرآوری میشوند در مقایسه با PVCهای انعطافپذیر اهمیت پایدار کنندهها بیشتر است.
چنانچه یک مولکول HCl از تجزیه PVC آزاد شود، آزاد شدن مولکولهای HCl نزدیک به آن تسهیل و منجر به تجزیه سریع پلیمر میشود.
پایدارکنندهها با اولین مولکول HCl آزاد شده واکنش میدهند و بدین ترتیب مانع تسهیل فرآیند آزاد شدن مولکول های دیگر میشوند. تاکنون، بیشتر پایدارکنندههای PVC بر پایه کلسیم و سرب بودهاند.
ملاحظات زیست محیطی انواع جدیدی از این مواد را پدید آورده است که به عنوان نمونه میتوان به پایدارکنندههای بر پایه باریم، روی و کلسیم اشاره کرد.
پایدارکننده های UV، برای پلیمرهایی استفاده میشود که توسط انرژی امواج ماوراءبنفش قابل تجزیه هستند. انرژی UV باعث شکست زنجیره پلیمرهای بدون محافظ میشود.
نتایج این تخریب، کاهش خواص مکانیکی، تغییر رنگ و ترک خوردگی است. این پایدارکننده ها جاذب قوی امواج UV هستند و مانع تخریب پلیمرها میشوند.
همچنین این مواد به عنوان یک تله برای رادیکال های آزاد شده در حین تجزیه، عمل میکنند. دوده به عنوان یک پایدارکننده رایج شناخته شده است، ولی به علت داشتن رنگ سیاه کاربرد محدودی دارد. آمین های غیر آزاد برای به تله انداختن رادیکالهای آزاد مؤثر هستند.
استفاده از آمیزه استئارات کلسیم (CaSt2) و استئارات روی (ZnSt2) به عنوان پایدارکننده، اثر هم افزایی دارد و این اثر مربوط به واکنش تبادل سریع بین ZnCl2 و CaSt2 است که سبب بازتولید ZnSt2 و مصرف ZnCl2 نامطلوب میگردد.
بنابراین، بسته به خواصی که بهبود آن بیشتر مورد نظر است (ثبات رنگ اولیه یا طول عمر بالاتر)، آمیزه هایی با نسبت های مختلف CaSt2 و ZnSt2 مورد استفاده قرار میگیرند.
منبع: فن آوران شیمی
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
-
پی وی سی (PVC) چیست؟ آشنایی با کاربرد و ویژگیهای پلی وینیل کلراید
ادامه مطلب -
پلاستیک مهندسی چیست
ادامه مطلب -
نایلون چیست؟ تفاوت نایلون و نایلکس
ادامه مطلب -
بازیافت پلاستیک: آشنایی با انواع بازیافت پلاستیک و مراحل آن
ادامه مطلب -
گرانول چیست؟ مقاله جامع آشنایی با انواع گرانول و ویژگیهای آن
ادامه مطلب -
دستگاه تزریق پلاستیک چیست؟ آشنایی با انواع دستگاه ها، اجزا و کاربردها
ادامه مطلب