- تاریخ انتشار ۱۳ آبان ۱۴۰۳
- تعداد بازدید 295 بازدید
- دسته بندی مقالات مواد شیمیایی
- نظرات کاربران 0 دیدگاه
- اشتراک گذاری
wikiplast.ir
الکل متانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟
الکل متانول را متیل الکل، الکل متیلیک، کاربینول و الکل چوب نیز می نامند. اسامی انگلیسی متانول عبارتند از:
Methanol, Hydroxymethane, Methyl, Wood alcohol, Methylic alcohol, Methyl Hydrate, Metyl alcohol.
در تولید الکل متانول از روش های مختلفی استفاده می شود. در معرض متانول قرار گرفتن بیش از حد می تواند باعث مرگ شود. کارگران ممکن است با قرار گرفتن در معرض متیل الکل آسیب ببینند. میزان آسیب بستگی به دوز، مدت زمان و کار انجام شده دارد.
متیل الکل در بسیاری از صنایع استفاده می شود. در حلال ها، یخ زداها، و ساخت پلاستیک، پلی استر و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود. چند نمونه از کارگرانی که در معرض خطر قرار گرفتن در معرض متیل الکل هستند عبارتند از:
- کارگران کارخانه در کارخانه هایی که پلاستیک تولید می کنند
- کارگران حمل و نقل در معرض یخ زدگی وسایل نقلیه کارگرانی که در صنایع سوخت جایگزین کار می کنند
- کارگرانی که در معرض برخی از حلال ها یا مواد پاک کننده هستند
متانول چیست
متانول یا متیل الکل یک ماده شیمیایی با فرمول CH3OH است که از یک گروه متیل متصل به یک گروه هیدروکسیل تشکیل شده است. متانول مایعی سبک ، فرار ، بی رنگ و قابل اشتعال و با بوی الکلی است. متانول به عنوان یک حلال قطبی الکل چوب نیز نامیده می شود زیرا در گذشته بیشتر از تقطیر مخرب چوب تولید می شد. امروزه متانول به طور عمده توسط هیدروژناسیون مونوکسید کربن به صورت صنعتی تولید می شود.
با تولید بیش از ۲۰ میلیون تن در سال این ماده به عنوان پیش ماده سایر مواد شیمیایی از جمله فرمالدئید ، اسید استیک ، متیل ترت بوتیل اتر و همچنین تعداد زیادی از مواد شیمیایی تخصصی استفاده می شود.
تفاوت و فرق اتانول با متانول چیست
اتانول و متانول دو تا از ساده ترین الکل های موجود هستند که تفاوت اصلی آنها تعداد کربن موجود در ساختار آنهاست. این دو الکل شباهت زیادی باهم دارند و مایعات بی رنگی هستند که می توان به راحتی آنها را باهم اشتباه گرفت. با این حال متانول و اتانول دو نوع الکل یا ماده شیمیایی متفاوت هستند که دارای ویژگی ها و موارد استفاده مختلفی نیز هستند.
به عنوان مثال اتانول در ساختار خود دارای حلقه اتیل است ولی متانول دارای یک گروه متیل می باشد. اتانول در مقایسه با آب یک اسید ضعیف است ولی متانول قدرت اسیدیته بالاتری دارد. اتانول بوی سنگین و سوزاننده ای دارد و موقع سوختن از خود شعله آبی روشن ساطع می کند. متانول بوی مشخصی دارد و هنگام سوختن شعله سفید روشن ایجاد می کند.
اتانول به طور معمول با تخمیر محصولات غذایی از کارخانه ها تهیه می شود در حالیکه متانول عمدتا توسط فرآیندهای مصنوعی تولید می شود.
اتانول ماده اصلی نوشیدنی های الکلی است ولی متانول بسیار سمی است و برای استفاده اصلا مناسب نیست. به طور کلی در ساخت محصولاتی مانند فرمالدئید و غیره استفاده می شود.
راههای تشخیص اتانول و متانول
اولین راه تشخیص فرق اتانول و متانول بوییدن است زیرا بوی متانول بویی تیز و ناخوشایند دارد. از تست شعله نیز می توان برای تشخیص این دو ترکیب استفاده کرد. اگر در اثر سوزاندن مقداری از مایع مشکوک شعله بیشتر به رنگ زرد باشد تا آبی می تواند متانول باشد .
این روش ها ایمن یا تضمین شده نیستند و برای تشخیص بهتر اتانول از متانول میتوان از سدیم دی کرومات استفاده کرد.
برای این کار ۸ میلی لیتر محلول سدیم دی کرومات را با ۴ میلی لیتر سولفوریک اسید مخلوط کنید سپس ۱۰ قطره از محلول بدست آمده را به لوله آزمایش یا ظرف کوچک حاوی الکل اضافه کنید.
این ظرف را چند بار به آرامی تکان دهید سپس در حالی که ظرف تقریبا در فاصله ۱۲-۸ اینچی از صورت شما قرار دارد، هوا را با دست از دهانه ظرف به سمت بینی خود هدایت کنید. اگر بوی آن تیز و تحریک کننده باشد متانول است ولی اگر بوی آن غالب و میوهای باشد اتانول خواهد بود.
فرآیند تولید متانول از گاز طبیعی
به طور کل تولید این محصول پیتروشیمی از گاز طبیعی شامل مراحل اساسی زیر است:
• گوگرد زدایی از گاز طبیعی
• تولید گاز سنتز
• فشرده سازی گاز سنتز
• سنتز
• تقطیر
سنتز از اکسیدهای کربن بر پایه کاتالیستی با پایه CuO/ZnO صورت می گیرد که به عنوان کاتالیست سینتیک شناخته می شود. این نوع کاتالیست هم در راکتورهای آدیاباتیک و هم در راکتورهای ایزوترمال عملکرد ثابت شده و قابل قبولی دارد. تبدیل اکسیدهای کربن به متانول یک فرآیند گرمازاست که در فشارهای بالا و دمای پایین صورت می گیرد. واحد سنتز در فشار 10-110 bar و دمای 200-300 °C کار می کند.
-
۱۰ توصیه «جاودانه» برای تقویت مسیر حرفهای
ادامه مطلب -
توصیهها و تجربههای مدیران از سال ۲۰۲۴
ادامه مطلب -
تکنیکها و مراحل پیادهسازی پروژه تغییر
ادامه مطلب -
صرفا چون دلتان میخواهد ، نباید مدیر شوید
ادامه مطلب -
اهمیت «مدیریت پرتفو» در سازمانهای پروژهمحور
ادامه مطلب -
نقش گرافت مالئیک انیدرید در بهبود ویژگیهای مواد پلیمری
ادامه مطلب
-
پی وی سی (PVC) چیست؟ آشنایی با کاربرد و ویژگیهای پلی وینیل کلراید
ادامه مطلب -
پلاستیک مهندسی چیست
ادامه مطلب -
نایلون چیست؟ تفاوت نایلون و نایلکس
ادامه مطلب -
بازیافت پلاستیک: آشنایی با انواع بازیافت پلاستیک و مراحل آن
ادامه مطلب -
گرانول چیست؟ مقاله جامع آشنایی با انواع گرانول و ویژگیهای آن
ادامه مطلب -
دستگاه تزریق پلاستیک چیست؟ آشنایی با انواع دستگاه ها، اجزا و کاربردها
ادامه مطلب