یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳
الکل متانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

wikiplast.ir

الکل متانول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

متانول از جمله ساده ترین الکل هاست این الکل با فرمول شیمیایی CH3OH شناخته می شود. لازم به ذکر است بدانید متانول را متیل الکل، الکل متیلیک، کاربینول و الکل چوب نیز می نامند.

 اسامی انگلیسی متانول:
Methanol, Hydroxymethane, Methyl, Wood alcohol, Methylic alcohol, Methyl Hydrate, Metyl alcohol. 
قرار گرفتن بیش از حد در معرض این الکل می تواند باعث آسیب های جدی شود. کارگران ممکن است با قرار گرفتن در معرض متیل الکل آسیب ببینند. میزان آسیب بستگی به دوز، مدت زمان و کار انجام شده دارد.

متیل الکل در بسیاری از صنایع استفاده می شود. در حلال ها، یخ زداها، و ساخت پلاستیک، پلی استر و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود. چند نمونه از کارگرانی که در معرض خطر قرار گرفتن در معرض متیل الکل هستند عبارتند از:
کارگران کارخانه در کارخانه هایی که پلاستیک تولید می کنند کارگران حمل و نقل در معرض یخ زدگی وسایل نقلیه کارگرانی که در صنایع سوخت جایگزین کار می کنند کارگرانی که در معرض برخی از حلال ها یا مواد پاک کننده هستند.

در تولید الکل متانول روش های مختلفی وجود دارد که به بررسی تمامی تکنیک ها و روش ها در این مقاله پرداخته ایم.

الکل صنعتی چیست؟

الکل یک ترکیب شیمیایی است که حداقل یک گروه هیدروکسی (–OH) به یک اتم کربن اشباع شده متصل شده است. فرمول شیمیایی عمومی برای یک الکل CnH2n+1OH است. الكل ها بسته به تعداد جایگزین های كربن یا اتم های هیدروژن طبقه بندی می شوند. الکل ها به دلیل وجود گروه هیدروکسیل قطبی هستند.

محلول آن ها در آب بیشتر از سایر هیدروکربن ها است. اتانول، متانول و پروپانول در آب مخلوط می شوند. به دلیل اتصال هیدروژن، الکل ها دارای نقطه جوش بالاتری نسبت به اترها و هیدروکربن های مرتبط هستند. هر الکل دارای نقطه ذوب مشخص، نقطه جوش و سمیت خاص خود است.

متانول چیست؟

متانول نوعی الکل غیرمصرف کننده است (که به آن الکل چوب، روح چوب و متیل الکل نیز گفته می شود) که بیشتر برای ایجاد سوخت، حلال و ضد یخ به کار می رود. این ترکیب مایعی بی رنگ، فرار، قابل اشتعال و برخلاف اتانول، برای مصرف انسان سمی است.

همچنین از متانول برای تولید انواع مواد شیمیایی دیگر از جمله اسید استیک نیز استفاده می شود. مقادیر کمی متانول به عنوان بخشی از فرایندهای متابولیکی به طور طبیعی در بسیاری از موجودات زنده وجود دارد. به عنوان مثال، متانول به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات وجود دارد. متانول خالص ماده مهمی در سنتز شیمیایی است.

جدول مشخصات فنی متانول

نام ماده

متانول

فرمول شیمیایی متانول

CH3OH

جرم مولکولی متانول

32.04 g/mol

دانسیته

792 kg/m³

نقطه جوش

64.7 °C

نقطه ذوب

-97.6 °C

فشار بخار

13.02 kPa

شکل ظاهری

مایع بی رنگ

PKa

15.5

تولید متانول

از کاتالیزورهایی که توانایی کار در دماهای پایین مانند مس را دارند، برای تولید موثر متانول استفاده می شود. متانول کم فشار در اواخر دهه 1960 با فناوری متعلق به جانسون متی، ساخته شد. گاز طبیعی اقتصادی ترین و پرکاربردترین ماده اولیه برای تولید متانول است.

با این حال، از مواد اولیه دیگر نیز می توان استفاده کرد. از ذغال سنگ به عنوان ماده اولیه تولید متانول، به ویژه در چین، استفاده می کنند. علاوه بر این، فن آوری های بالغ موجود برای گازدهی زیست توده برای تولید متانول در حال اجرا است. متانول قبلاً توسط تقطیر مخرب چوب تولید می شد.

روش مدرن تهیه متانول بر اساس ترکیب مستقیم گاز مونوکسیدکربن و هیدروژن در حضور کاتالیزور است. به طور فزاینده ای، سینگاس، مخلوطی از هیدروژن و مونوکسید کربن حاصل از زیست توده، برای تولید متانول استفاده می شود. در واقع به طور کلی تولید متانول شامل هفت مرحله می باشد:

آماده سازی خوراک

تولید گاز سنتز

تراکم گاز سنتز شده

سنتز متانول

تصفیه متانول

سیستم بخار و کندانس

ذخیره سازی و بارگیری

نکات ایمنی هنگام استفاده از متانول

متانول یک ماده بسیار سمی و قابل اشتعال است که برای اطمینان از ایمنی نیاز به رسیدگی دقیق دارد. اگر از اتانول در آزمایشگاه های صنعتی و دیگر زمینه ها استفاده می کنید باید نکات ایمنی و شرایط استفاده از این ماده را رعایت نمایید تا دچار مشکلات جسمی نشوید. در ادامه به برخی از نکات ایمنی اشاره خواهیم کرد.

  1. هنگام کار با متانول، همیشه از تجهیزات ایمنی آزمایشگاهی یا صنعتی، از جمله عینک ایمنی، دستکش، روپوش آزمایشگاهی و کفش های بسته استفاده کنید.
  2. برای جلوگیری از استنشاق بخارات متانول، کارهای مربوط به متانول را در یک هود یا محل تهویه مناسب انجام دهید.
  3. متانول را از شعله های باز، جرقه ها یا هر منبع احتمالی احتراق دور نگه دارید. متانول بسیار قابل اشتعال است و می تواند به راحتی مشتعل شود.
  4. متانول را در ظرف مشخص و دارای برچسب نگهداری کنید و آن را در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. اطمینان حاصل کنید که ظروف محکم بسته شده اند تا از نشت یا تبخیر جلوگیری شود.
  5. تماس پوست با متانول را به حداقل برسانید. در صورت تماس، بلافاصله ناحیه آسیب دیده را با آب و صابون فراوان بشویید. در صورت تداوم تحریک یا علائم، به دنبال مراقبت پزشکی باشید.
  6. از متانول با احتیاط و فقط برای هدف مورد نظر استفاده کنید. از مصرف، استنشاق یا تماس آن با چشم، دهان یا سایر غشاهای مخاطی خودداری کنید.
  7. هرگز از دهان خود برای پیپت کردن متانول یا هر ماده شیمیایی دیگر استفاده نکنید. از تجهیزات آزمایشگاهی مناسب مانند پیپت یا دیسپنسر استفاده کنید.
  8. در صورت مواجهه تصادفی با متانول، اطمینان حاصل کنید که یک ایستگاه شستشوی چشم و دوش ایمنی در نزدیکی شما وجود دارد. مکان آنها و نحوه استفاده از آنها را بشناسید.
  9. هنگام تهیه محلول با متانول، همیشه متانول را به آرامی به آب اضافه کنید (نه برعکس) تا از پاشش یا تولید گرمای بیش از حد جلوگیری شود.
  10. ضایعات متانول را با رعایت دستورالعمل ها و مقررات دفع زباله های خطرناک دفع کنید. از ریختن متانول در زهکشی ها یا داخل محیط خودداری کنید.
  11. با روش های اضطراری برای قرار گرفتن در معرض متانول یا حوادث، از جمله نحوه احضار کمک پزشکی و پشتیبانی آتش نشانی آشنا شوید.
  12. اطمینان حاصل کنید که هر فردی که با متانول کار می کند، در زمینه حمل، نگهداری و دفع ایمن آن آموزش کافی دیده است.
  13. متانول را دور از عوامل اکسید کننده قوی و مواد شیمیایی ناسازگار نگهداری کنید تا از واکنش های بالقوه خطرناک جلوگیری کنید.

پیروی از این نکات ایمنی و رعایت پروتکل های مناسب در هنگام کار با متانول برای جلوگیری از حوادث، محافظت از خود و دیگران و اطمینان از محیط کار ایمن ضروری است. هنگام کار با مواد شیمیایی خطرناک مانند متانول، همیشه با دستورالعمل ها و مقررات ایمنی سازمان خود مشورت کنید

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 100%

تبلیغات در ویکی پلاست

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟