پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳
هشت اولویت مدیران‌ عامل برای ۲۰۲۴

دیدگاه مک‏‏‌کینزی در مورد اینکه شرکت‌ها چگونه می‌توانند اثر مطلوب‏‏‌تری برای جامعه و کارکنان داشته باشند

هشت اولویت مدیران‌ عامل برای ۲۰۲۴

شکل‏‏‌دهی دستور کار مناسب توسعه شرکتی با گذر زمان ساده‏‏‌تر نمی‏‏‌شود و قرار نیست مسیر مدیران‌عامل آسان‏‏‌تر شود. به همین دلیل موسسه مک‏‏‌کینزی چند سالی است در حال تحقیق و پژوهش است تا به این سوال پاسخ دهد که «مهم‌ترین مساله چیست؟»

این موسسه سالانه با اجتناب از حواشی و پرت‏‏‌گویی، یک‌راست سر اصل موضوع می‏‏‌رود و به مطالبی که برای مدیران‌عامل از بیشترین اهمیت برخوردار است می‏‏‌پردازد. امسال به خود یادآوری می‏‏‌کنیم که مهم‌ترین مساله خانواده، دوستان، ارزش‏‏‌ها، اصول و تعهدات هستند.

یکی از این تعهدات هم تعهد ما در قبال مدیران‌عامل است. مدیریت شغل سختی است که هر چه می‏‏‌گذرد سخت‏‏‌تر هم می‏‏‌شود. فقط در همین چند سال گذشته باید با پاندمی کرونا، اختلال در زنجیره تامین، جنگ، تورم مهارناپذیر و اختلالات بسیار دیگری دست ‏‏‌و پنجه نرم می‏‏‌کردند.

هر کدام از این مواردی که ذکر کردیم کافی است تا برنامه مدیرعاملی را به هم بزند. اما وقتی همه را کنار هم بگذاریم می‌‌‌بینیم دورانی که در آن به سر می‌‌‌بریم سخت‌‌‌ترین بستر مدیریتی است که به یاد می‌‌‌آوریم.

نویسندگان این گزارش (لیز هیلتون سگل و همایون حاتمی)،  نحوه رهبری مدیران عامل را رصد می‌‌‌کنند که چگونه شرکت‌هایشان را هدایت می‌‌‌کنند تا به تمام سهامداران سود برسانند. آنها و سایر کارکنان مک‌‌‌کینزی سالانه با صدها مدیرعامل صحبت می‌‌‌کنند و دیدگاه‌‌‌های برآمده از این گفت‌‌‌وگوها را گردآوری کرده‌‌‌اند و شنیده‌‌‌هایشان را در خصوص اینکه شرکت‌ها چگونه می‌توانند اثر مطلوب‌‌‌تری برای جوامع و کارکنان داشته باشند،  به اشتراک گذاشته‌‌‌اند.

هشت اولویت مدیران عامل در سال ۲۰۲۴ به این شرح است:

۱- هوش مصنوعی مولد از مرحله اثبات مفهوم وارد فاز استفاده کلان می‌‌‌شود

بزرگ‌ترین داستان امسال (این دهه) ظهور هوش مصنوعی مولد بود. قضیه جدی است. هزاران هزار شرکت در هر صنعت و هر جایی از کره زمین در حال استفاده از رابط کاربری ساده‌‌‌ای از هوش مصنوعی مولد هستند تا هر فعالیت تجاری قابل‌‌‌ تصوری را به‌‌‌سرعت متحول کنند.

اما همان موقع که نوآوران این تکنولوژی سرخط خبرها را قبضه می‌‌‌کنند، کسانی که به‌‌‌صورت گسترده از آن استفاده می‌‌‌کنند،  بازار را قبضه می‌‌‌کنند. مدیران عامل باید هرچه سریع‌‌‌تر ترتیب این سه مساله را بدهند:  چه بخش‌‌‌هایی از کسب‌‌‌وکار می‌تواند از هوش مصنوعی مولد بهره‌‌‌مند شود؟ چگونه از یک اپلیکیشن به چند اپلیکیشن برسیم؟ و این ابزارهای جدید چگونه صنعت را بازآرایی می‌‌‌کنند؟

۲-چگونگی رقابت با تکنولوژی

عصر دیجیتال دارد وارد میانسالی می‌‌‌شود و اغلب شرکت‌ها حداقل یک تحول دیجیتالی یا هوش مصنوعی را آغاز کرده‌‌‌اند. با این ‌‌‌حال شرکت‌های معدودی به نتایج دلخواه خود دست ‌‌‌یافته‌‌‌اند.

علت چیست؟ معمولا مساله این است که آنها تغییرات ریشه‌‌‌ای لازم کار سخت دیجیتال‌‌‌سازی شرکت را انجام نداده‌‌‌اند که بتوانند حداکثر ارزش را استخراج کنند. مک‌‌‌کینزی امسال کتاب پرفروشی با عنوان «تنظیم مجدد:  راهنمای مک‌‌‌کینزی برای رقابت در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی» را منتشر کرده که مجموعه‌‌‌ای از بهترین دیدگاه‌‌‌ها در خصوص دیجیتال‌‌‌سازی سازمانی است. یادتان باشد که برندگان عصر دیجیتال سریع‌‌‌تر از رقبا درآمد را بالا می‌‌‌برند و هزینه‌‌‌ها را کاهش می‌‌‌دهند.

۳- بزرگ‌ترین بازچینش سرمایه

سال گذشته نیاز به بازچینش سرمایه را درباره تحول انرژی مطرح کردیم و از آن زمان تاکنون شرایط فقط بدتر شده؛ آن‌‌‌هم به این دلیل ساده که سرمایه‌‌‌گذاران و شرکت‌ها حتی با اینکه زمین دارد گرم‌‌‌تر و گرم‌‌‌تر می‌‌‌شود،  به خاطر عدم‌قطعیت تردید دارند به طرح‌‌‌های سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌شان جامه عمل بپوشانند.

اجازه بدهید بی‌‌‌پرده سخن بگوییم:  اتفاقی که باید رخ دهد تولید هزاران کسب‌‌‌وکار بهره‌‌‌مند از تکنولوژی سبز در جای‌‌‌جای سیستم کسب‌‌‌وکاری در حال ظهور است. در خصوص مکان،  چگونگی و زمانی که شرکت‌ها باید سرمایه‌‌‌گذاری کنند ایده‌‌‌هایی وجود دارد.

۴- ابرقدرت شما چیست؟

اگر به هرکدام از شرکت‌هایی که به نظرتان عالی عمل می‌‌‌کنند و فوق‌‌‌العاده هستند فکر کنید،  احتمالا بتوانید یکی دو ابرقدرتشان را نام ببرید که باعث موفقیت منحصربه‌‌‌فردشان شده. تویوتا و سیستم خاص تولیدش (Toyota Production System) یا به‌‌‌طور خلاصه TPS. LVMH (شرکت تولید کالای لوکس فرانسوی) و دقت بی‌‌‌نظیرش در ساخت و نوآفرینی رهبرانش.

دیزنی و رقم زدن تجربیات خلاقانه‌‌‌اش برای مشتریان. یک قابلیت ممتاز می‌تواند هر شرکتی را از باتلاق بازارهای اشباع و محصولات تکراری بیرون بکشد و بر بلندای عظمت بنشاند. فقط یادتان باشد که اجرای خارق‌‌‌العاده بخش جدایی‌‌‌ناپذیری از ساخت یک توانایی تازه است.

۵- یاد بگیرید که مدیران میانی‌‌‌تان را دوست داشته باشید

رستوران زنجیره‌‌‌ای آمریکایی وافل هاوس به این معروف است که هرگز تعطیل نیست. بعضی‌‌‌ها می‌‌‌گویند درهایش اصلا قفل ندارد.

اما این شرکت باید به خاطر فلسفه مدیریتی‌‌‌اش هم معروف باشد. ستاره‌‌‌های مرکز توجه،  کباب‌‌‌پزهای رستوران هستند که بعد از سال‌‌‌های سال تمرین بهترینشان به لقب «الویس کباب‌‌‌پز» نائل می‌‌‌شوند و بعد از آن دیگر ترفیعی درکار نیست.

چون بعد از پادشاهی دیگر چیزی نیست. چه سمت بالاتری می‌‌‌خواهید به یک شاه بدهید؟ این در حالی است‌‌‌ که بیشتر شرکت‌های دیگر احتمالا چنین افرادی را ارتقا می‌‌‌دهند و وارد نقش‌‌‌های مدیریتی می‌‌‌کنند که اصلا مناسبشان نیست و خودشان هم علاقه‌‌‌ای به آن مدل شغل‌‌‌ها ندارند.

شرکت‌ها باید درخصوص دیدگاهشان نسبت به مدیران میانی تجدید‌نظر کنند و آنها را برای آن چیزی که هستند به رسمیت بشناسند که هسته و قلب شرکت‌‌‌اند.

۶- ژئوپلیتیک: غلبه بر شرایط

همان‌‌‌طور که نیلز بوهر گفته است، پیش‌بینی کار بسیار دشواری است؛ به‌‌‌خصوص درباره آینده. مدیران عاملی که تغییرات نظام ژئوپلیتیک جهان را بررسی می‌‌‌کنند هم همه با این جمله موافق‌‌‌اند. بعد چه اتفاقی می‌‌‌افتد؟

یک چیز بدیهی است:  اتفاقات به شکل عجیب ‌‌‌و غریبی مغایر با انتظار متخصصان از آب درمی‌‌‌آیند. در مواجهه با چنین شرایطی تیم‌‌‌های مدیریتی و هیات‌‌‌های مدیره باید هم تهدیدات قابل پیش‌بینی و هم پدیده‌‌‌های نادر را در سناریوهای کاری‌‌‌شان لحاظ کنند و تاب‌‌‌آوری ژئوپلیتیک به وجود بیاورند که تحت هر شرایطی به دردشان بخورد.

۷- مسیریابی شجاعانه جاده رشد

جالب است که رشد همیشه اولین اولویت مدیران عامل است. اما مسیر دستیابی به آن هرگز واضح و روشن نیست. گاهی اوقات رشد به معنی قبضه کردن بازار است؛ گاهی به معنای ورود به بازارهای تازه است؛ گاهی به معنای اعمال تغییری اساسی و ورود به عرصه‌‌‌ای کاملا جدید است. تنها پایه ثابت رشد،  این ۱۰ قانون رشد است:

 ۱- مزیت رقابتی خود را در اولویت قرار دهید. با فرمولاسیون برنده مقیاس‌پذیری شروع کنید.

۲-با جریان‌‌‌ها دوست شوید و بازارهای در حال رشد سودآور را در اولویت قرار دهید.

۳-عقب نمانید؛ با جریان پیش رفتن کافی نیست؛ باید از همتایان خود پیشی بگیرید.

۴-هسته مرکزی فعالیت خود را حسابی تقویت و روی رشد در صنعت اصلی خود تمرکز کنید؛ بدون آن نمی‌توانید برنده شوید.

۵-فراتر از هسته مرکزی فعالیت را در نظر داشته باشید و رشد را در محدوده‌‌‌های تجاری مجاور هم پرورش دهید.

۶-در حوزه‌‌‌ای که می‌‌‌شناسید رشد کنید. روی رشد در حوزه‌‌‌ای تمرکز کنید که دراختیار شماست و در آن اسم و رسمی به هم زده‌‌‌اید.

۷- قهرمان محلی باشید و خود را متعهد کنید که بازارهای محلی را تصاحب کنید.

۸-اگر از پس رقبای محلی برمی‌‌‌آیید،  جهانی شوید. اگر مزیتی دارید که این قدرت را دارد که در سطح بین‌‌‌المللی اعمال شود،  شرکت را به صورت بین‌‌‌المللی گسترش دهید.

۹- طبق برنامه پیش بروید. رشد طبیعی سالم را با  تصاحب سریالی شرکت‌های کوچک صنعت خود تلفیق کنید.

۱۰- آب رفتن با هدف رشد اشکالی ندارد. اگر لازم است بی‌رحمانه شاخ و برگ پرتفوی خود را بزنید.

این قوانین در سال ۲۰۲۴ چگونه خود را نشان خواهند داد؟ برای بسیاری قانون شماره چهارم خواهد بود؛ برای دیگران ممکن است قانون شماره ۶ با بهبود بهره‌‌‌وری فروش باشد و همان‌‌‌طور که تلاش‌‌‌های ۲۰‌ساله مک‌‌‌کینزی نشان می‌‌‌دهد،  طبق معمول پای ثابت رشد،  قانون شماره ۹ است.

۸- دید تازه‌‌‌ای به اقتصاد کلان

تقریبا چهار سال بعد از آنکه کرونا تاریخ را بازنویسی کرد،  برخی از مدیران ارشد همچنان منتظر قطعیت در اقتصاد کلان هستند. بعید است این اتفاق رخ دهد و اشکالی هم ندارد.

شرکت‌های پیشرو از این عدم‌قطعیت بهره می‌‌‌برند،  میزان ریسک‌‌‌پذیری‌‌‌شان را ارزیابی می‌‌‌کنند و بعد در نزدیک‌‌‌ترین زمان به انتهای دوره‌‌‌های اقتصادی سرمایه‌‌‌گذاری می‌‌‌کنند.

بیشترشان روی برنامه‌‌‌ریزی سناریویی حساب می‌‌‌کنند، چون این روش معمولا اقدامات اساسی لازمی را که شرکت‌ها باید انجام دهند،  فارغ از جریان آتی اقتصاد،  مشخص می‌‌‌کند.

شاید مدیران عامل بخواهند مدل‌‌‌هایشان را با سناریوهای تازه‌‌‌ای که مک‌‌‌کینزی توسعه داده‌‌‌ منطبق کنند تا نگاهی به روند توسعه احتمالی ترازنامه جهانی بیندازند. در دو دهه گذشته،  دارایی‌‌‌ها در ترازنامه جهانی بسیار سریع‌‌‌تر از تولید ناخالص داخلی (GDP)رشد کرده‌‌‌اند.

اما ادامه این روند قطعی نیست و معلوم نیست به همین شکل ادامه پیدا کند. از آن طرف اتفاق غیرمنتظره دیگر جابه‌جایی سریع دارایی‌‌‌ها از سیستم بانکی به بازارهای خصوصی و پیامدهای این امر برای شرکت‌های سهامی عام است.

منبع


ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 0%

تبلیغات در ویکی پلاست

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟