چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
نیروی کار را برای آینده آماده کنید

سازمان‌ها می‌توانند با ارزیابی صحیح مهارت‏‏‌های کارکنان،‌برنامه‏‏‌ریزی‏‏‌های آموزشی و توسعه‏‏‌ای را بهبود بخشند

نیروی کار را برای آینده آماده کنید

ارزیابی مهارت‌‌‌های کارکنان چیزی فراتر از یک بررسی عملکرد ساده است. این کار یک استراتژی قدرتمند برای کمک به شرکت‌ها جهت تجزیه و تحلیل شکاف مهارت‌‌‌ها، توسعه نیروی کار و اثبات استعدادهای آنها در آینده است.

ارزیابی مهارت‌‌‌های کارکنان فرآیندی هدفمند است که دانش و توانایی‌‌‌های کارکنان را ارزیابی، عملکرد آنها را اندازه‌‌‌گیری‌ و شکاف‌‌‌های مهارتی را شناسایی می‌کند و برنامه‌‌‌ریزی نیروی کار را بهبود می‌‌‌بخشد. انواع مهارت‌‌‌هایی که مورد ارزیابی قرار می‌‌‌گیرند، عبارتند از:

منابع انسانی مسوول تطبیق مهارت‌‌‌های کارکنان با نیازهای سازمانی است. ارزیابی‌‌‌های منظم، به تشخیص نیازهای مهارتی جدید کمک می‌کنند و این اطمینان را می‌دهند که کارکنان برای تغییر نیازهای شغلی آماده هستند.

مهارت‌‌‌های فنی: نحوه استفاده کارکنان از نرم‌‌‌افزارهای مخصوص شغل

مهارت‌‌‌های نرم: ارتباط کار گروهی و حل مساله

مهارت‌‌‌های مخصوص شغل: توانایی‌‌‌های منحصر‌به‌فرد برای نقش‌‌‌ها یا صنایع خاص

مهارت‌‌‌های رهبری سازمانی: تصمیم‌‌‌گیری و تفکر استراتژیک

مزایای ارزیابی مهارت

شناسایی شکاف‌‌‌های مهارتی و نیازهای آموزشی: ارزیابی مهارت‌‌‌ها به شناسایی زمینه‌‌‌هایی که کارکنان به آموزش نیاز دارند کمک می‌کند. مدیران یادگیری و توسعه همچنین می‌توانند از نتایج ارزیابی برای طراحی برنامه‌‌‌های آموزشی جهت رفع شکاف‌‌‌های مهارتی استفاده کنند.

تصمیمات استخدام بهتر و برنامه‌‌‌ریزی نیروی کار: درک مهارت‌‌‌های موجود در نیروی کار فعلی، به استخدام‌‌‌کنندگان امکان می‌دهد افرادی را استخدام کنند که برطرف‌‌‌کننده کمبودهای سازمان هستند و افراد فعلی هم از پس آن برنمی‌‌‌آیند.

بهبود برنامه‌‌‌ریزی جانشین‌‌‌پروری و توسعه شغلی: ارزیابی مهارت‌‌‌ها از طریق کشف کارکنانی که دارای پتانسیل رهبری سازمانی هستند، به شناسایی مدیران آینده کمک می‌کند. به عنوان مثال، می‌توانید تصمیم‌‌‌گیرندگان توانمندی را برای نقش‌‌‌های مدیریتی تربیت کنید.

افزایش مشارکت و بهره‌‌‌وری کارکنان: ارزیابی مهارت‌‌‌های کارکنان به شما کمک می‌کند کارکنانی را که مهارت بالایی دارند‌، بشناسید و به آنها پاداش دهید و در نتیجه، آنها را به تعامل بیشتر و در نتیجه بهره‌‌‌وری بیشتر در کار سوق دهید.

ارزیابی عملکرد منصفانه و عینی: ارزیابی مهارت‌‌‌ها از ارزیابی‌‌‌های عملکرد منصفانه و عینی پشتیبانی می‌کند، زیرا کارکنان به جای هرگونه تعصب یا طرفداری، بر اساس توانایی‌‌‌های خود ترفیع دریافت می‌کنند.

چالش‌‌‌های ارزیابی مهارت

فرآیند زمان‌‌‌بر: ارزیابی مهارت‌‌‌ها برای برنامه‌‌‌ریزی و اجرا زمان‌براست. شما باید تصمیم بگیرید که چه نوع ارزیابی را اجرا کنید (یا چگونه آنها را طراحی کنید) و برای کدام کارکنان. سپس آنها را اجرا و نتایج را تحلیل و بر اساس آنها عمل کنید.

مقاومت کارکنان: برخی کارکنانی که مدت زیادی است با شرکت همکاری دارند، اگر به ارزیابی‌‌‌ها عادت نداشته باشند، ممکن است در صورت مطرح شدن ناگهانی احساس ناراحتی کنند. آنها ممکن است چنین ارزیابی‌‌‌هایی را به عنوان تهدیدی برای امنیت شغلی تلقی کنند یا از فرآیند ارزیابی ناراحت باشند.

نیاز به ابزارهای ارزیابی قابل اعتماد: ارزیابی‌‌‌ها باید دقیق و قابل اعتماد باشند تا نتایج دقیقی حاصل شود. ارزیابی‌‌‌های قدیمی یا منسوخ شده می‌توانند منجر به نتیجه‌‌‌گیری‌‌‌های اشتباه در مورد توانایی‌‌‌های کارکنان شوند.

ایجاد تعادل بین ارزیابی‌‌‌های کمی و کیفی: معیارهای عملکرد کارکنان باید با بازخورد همکاران و مدیران ادغام شود تا تصویر کاملی از مهارت‌‌‌های هر نیروی کار را ارائه کند. این کار می‌تواند دشوار باشد.

نقش منابع انسانی در ارزیابی مهارت‌‌‌ها

طراحی و اجرای برنامه‌‌‌های ارزیابی مهارت‌‌‌های هدفمند: منابع انسانی ارزیابی مهارت‌‌‌ها را برای نقش‌‌‌های مختلف تهیه می‌کند، به این معنی که شما مهارت‌‌‌های مورد نیاز را با هدف ارزیابی‌(استخدام، توسعه، یا بررسی عملکرد) تعریف می‌‌‌کنید. شما همچنین قالب، زمان‌‌‌بندی و معیارها را انتخاب می‌‌‌کنید. ۹۴‌درصد از کارفرمایان ارزیابی‌‌‌های مبتنی بر مهارت را نسبت به بررسی رزومه، مفیدتر می‌‌‌دانند و ۶۸‌درصد از کارجویان هم این رویکرد را ترجیح می‌دهند.

انتخاب ابزار و نرم‌‌‌افزار مناسب: منابع انسانی یک نرم‌‌‌افزار ارزیابی استعداد را بررسی و انتخاب می‌کند که قابل اعتماد، دقیق، کاربرپسند و مقرون به صرفه باشد. شما این ابزارها را بر اساس مهارت‌‌‌های مورد نیاز سازمان خود انتخاب می‌‌‌کنید. این مهارت‌‌‌ها می‌توانند دانش شغلی، عملکرد یا رفتار باشند. بنابراین آنها را برای کارآیی و سهولت استفاده در سیستم‌‌‌های موجود شرکت با یکدیگر ادغام کنید.

آموزش مدیران و کارکنان: یکی دیگر از مسوولیت‌‌‌های منابع انسانی این است که فرآیند ارزیابی را به طور شفاف برای همه کارکنان توضیح دهد. همچنین هدف از آن و نحوه استفاده از نتایج ارزیابی را روشن کند. آنها همچنین باید به مدیران آموزش دهند تا ارزیابی‌‌‌های مهارتی را انجام داده و نتایج را به طور دقیق تفسیر کنند و از شفافیت و اعتماد بین کارکنان و کارفرمایان اطمینان حاصل کنند.

اطمینان از انجام ارزیابی‌‌‌های بی‌‌‌طرفانه و همسو با اهداف شرکت: منابع انسانی باید اطمینان پیدا کند که ارزیابی‌‌‌ها در اندازه‌‌‌گیری مهارت‌‌‌های مورد نظر معتبر و قابل اعتماد هستند. این معیارها همچنین باید با اهداف استراتژیک سازمان همسو باشند. منابع انسانی مسوول حذف هرگونه تعصب و پیروی از قوانین فرصت‌‌‌های شغلی برابر برای حفاظت از همه کارکنان است.

تجزیه و تحلیل نتایج برای اطلاع از برنامه‌‌‌ریزی و آموزش نیروی کار: منابع انسانی اطلاعات حاصل از ارزیابی را برای یافتن شکاف‌‌‌های مهارتی بررسی می‌کند. این اطلاعات راهنمایی‌‌‌ لازم را در خصوص تصمیم‌‌‌گیری در مورد آموزش، استخدام و توسعه شغلی انجام می‌دهد و به شکل‌‌‌گیری ترفیع و برنامه‌‌‌ریزی جانشین‌‌‌پروری کمک می‌کند.

شرکت‌های بیشتری شروع به ادغام داده‌‌‌های مهارت‌‌‌ها در روش‌های استعدادیابی کرده‌‌‌اند و بر استفاده روزافزون منابع انسانی از بینش‌‌‌های ارزیابی برای تصمیم‌‌‌گیری‌‌‌های مربوط به نیروی کار تاکید می‌کنند.

حمایت از کارکنان با فرصت‌‌‌های رشد حرفه‌‌‌ای: توسعه شغلی برای پرداختن به بحران مهارت‌‌‌ها و بهبود سازگاری سازمانی بسیار مهم است. به این ترتیب، منابع انسانی بازخورد شخصی‌‌‌سازی شده و برنامه‌‌‌های توسعه را بر اساس نتایج ارزیابی مهارت‌‌‌ها فراهم می‌کند و منابع یادگیری و فرصت‌‌‌های آموزش را برای یادگیری مهارت‌‌‌های جدید یا افزایش مهارت‌‌‌های موجود به کارکنان ارائه می‌دهد.

همکاری روسای بخش‌‌‌ها جهت همسویی ارزیابی‌‌‌ها و انتظارات: منابع انسانی با روسای بخش‌‌‌ها برای درک شایستگی‌‌‌های خاص و استانداردهای عملکرد مورد نیاز برای هر نقش همکاری می‌کند که شامل بررسی شرح شغل و بحث در مورد انتظارات عملکرد برای هر موقعیت، به منظور اطمینان از ارزیابی مهارت‌‌‌های مرتبط و موثر کارکنان است.

اطمینان از رعایت قوانین کار و ملاحظات اخلاقی: منابع انسانی باید در خصوص قوانین و مقررات کار که می‌توانند روی ارزیابی‌‌‌ها تاثیر بگذارند، به‌‌‌روز باشد. ارزیابی‌‌‌ها باید با استانداردهای حرفه‌‌‌ای و دستورالعمل‌‌‌های اخلاقی مطابقت داشته باشند. کارفرمایان موظف به حفظ محرمانه بودن و امنیت داده‌‌‌های ارزیابی هستند.

هفت روش موثر

۱- خودارزیابی: کارکنان مهارت‌‌‌های خود را از طریق نظرسنجی و پرسش‌نامه ارزیابی می‌کنند و نقاط قوت و زمینه‌‌‌های پیشرفت خود را مشخص می‌کنند.

۲- ارزیابی‌‌‌های مدیر: مدیران کارکنان را بر اساس مهارت‌‌‌ها، عملکرد و رفتار مشاهده شده ارزیابی می‌کنند.

۳- بازخورد ۳۶۰ درجه: بازخورد از همتایان، زیردستان، مدیران و گاهی اوقات ذی‌نفعان خارجی، دیدگاه جامعی از عملکرد ارائه می‌دهد.

۴- آزمون‌‌‌های مهارت‌‌‌های عملی: آزمون‌‌‌های مهارت‌‌‌های عملی موقعیت‌‌‌های کاری واقعی را الگو قرار می‌دهند تا نشان دهند کارکنان چگونه در شغل خود عمل می‌کنند.

۵- نرم‌‌‌افزار ارزیابی مهارت: ابزارهای دیجیتال مانند TalentGuard و iMocha ارزیابی‌‌‌ها را خودکار کرده و گزارش‌‌‌های دقیقی تولید می‌کنند.

۶-ارزیابی نمونه کار: کارکنان نمونه‌‌‌هایی از کار خود - مانند گزارش‌‌‌ها، ارائه‌‌‌ها یا طرح‌‌‌ها - را به عنوان مدرکی از توانایی‌‌‌های خود ارائه می‌کنند.

۷- مصاحبه‌‌‌های رفتاری: مصاحبه‌‌‌ها بر تجربیات کاری گذشته تمرکز می‌کنند تا نحوه برخورد کارکنان با موقعیت‌‌‌های مشابه در آینده را بسنجند.

نحوه انجام ارزیابی مهارت‌‌‌های کارکنان

تعیین اهداف شفاف: دلیل ارزیابی مهارت‌‌‌های کارکنان را مشخص کنید. آیا آنها باید مهارت خود را ارتقا دهند؟ آیا برنامه‌‌‌ریزی جانشین‌‌‌پروری ضروری است، یا در حال حاضر شکاف مهارتی وجود دارد که استخدام‌‌‌های جدید را توجیه می‌کند؟ سپس، دلیل را با نیاز کسب‌و‌کار هماهنگ کنید(به عنوان مثال، توسعه رهبری یا تحول دیجیتال) و اهداف را برای شفافیت و پشتیبانی به کل سازمان منتقل کنید.

انتخاب شایستگی‌‌‌های مناسب: با روسای دپارتمان‌‌‌ها صحبت کنید تا مهارت‌‌‌های شغلی خاص و نرم که آنها در نقش‌‌‌های مختلف کارکنان خود نیاز دارند را شناسایی کنند تا بتوانید شایستگی‌‌‌هایی که باید در ترسیم نقشه شایستگی‌‌‌ها روی آنها تمرکز کنید را تعیین کنید.

روش‌های ارزیابی مناسب را انتخاب کنید: ادغام روش‌های مختلف ارزیابی می‌تواند به شما در انجام یک ارزیابی جامع و دقیق کمک کند که می‌تواند شامل یکی از روش‌های زیر باشد:

خودارزیابی: کارکنان آن را روی نقاط قوت خود و زمینه‌‌‌هایی که باید کار کنند لحاظ می‌کنند.

ارزیابی‌‌‌های مدیر: سرپرستان در مورد مهارت‌‌‌ها و عملکرد کارکنان بازخورد ارائه می‌دهند.

تست‌‌‌‌‌‌های عملی: وظایف شبیه‌‌‌سازی شده که برای آزمایش قابلیت‌‌‌های کارکنان در سناریوهای واقعی طراحی شده‌‌‌اند.

بازخورد ۳۶۰ درجه : همتایان در مورد مهارت‌‌‌ها و عملکرد نیروی کار بازخورد ارائه می‌کنند.

نرم‌‌‌افزار ارزیابی: این نرم‌‌‌افزار از بازخورد بی‌‌‌طرفانه و عینی از طریق استانداردسازی پشتیبانی می‌کند.

ارزیابی نمونه کار: از ابزارهای ارزیابی شناخته شده جهانی برای ارزیابی مهارت‌‌‌ها استفاده می‌کند.

توسعه معیارهای ارزیابی استاندارد: دستورالعمل‌‌‌های مشخصی را در مورد نحوه ارزیابی کارکنان تنظیم کنید. به عنوان مثال، اگر مقیاس رتبه‌‌‌بندی را انتخاب می‌‌‌کنید، اهمیت بالاترین و پایین‌‌‌ترین رتبه‌‌‌بندی را توضیح دهید.

همچنین می‌توانید موفقیت را در هر سطح شایستگی تعریف یا توصیف کنید و مدیران را برای حفظ ثبات و دقت در ارزیابی‌‌‌ها آموزش دهید.

استفاده از فناوری برای تسهیل فرآیند: پلتفرم‌‌‌هایی مانند LinkedIn Learning را برای خودکارسازی ارزیابی‌‌‌ها به‌کار بگیرید. ابزارهای ارزیابی ساده و آسان را انتخاب و آنها را در سیستم‌‌‌های منابع انسانی سازمان خود ادغام کنید. علاوه بر این، می‌توانید بخش تحلیلی را برای چشم‌‌‌انداز عمیق‌‌‌تر در مورد عملکرد و مهارت‌‌‌های کارکنان بررسی کنید.

تشویق مشارکت کارکنان: توضیح دهید که ارزیابی‌‌‌ها چگونه برای کارکنان (از طریق رشد شغلی، آموزش، ترفیع) مفید واقع می‌‌‌شوند. روی چارچوب‌‌‌بندی ارزیابی به عنوان بخشی از پیشرفت شغلی تمرکز کنید و نه یک اقدام تنبیهی برای عدم رعایت نمره قبولی.

همچنین حتما دستورالعمل‌‌‌های شفافی را برای استفاده از ابزارهای ارزیابی موجود در اختیار آنها قرار دهید و به سوالاتی که ممکن است داشته باشند پاسخ دهید.

نتایج را به طور کامل تجزیه و تحلیل کنید: هرگونه شکاف مهارتی و نقاط قوت هر فرد و نیز نقاط قوت و ضعف مشترک تیم‌‌‌های مختلف را شناسایی کنید. سپس، نتایج را با استانداردهای صنعت مقایسه و از نتایج برای کمک به طراحی استراتژی‌‌‌های یادگیری و توسعه و برنامه‌‌‌ریزی استعداد استفاده کنید.

ارائه بازخورد هدفمند: زمانی که هر ارزیابی را به پایان رساندید، یک جلسه یک به یک با نیروی کار و مدیر خود برنامه‌‌‌ریزی کنید تا در مورد نتایج بحث کرده و یک برنامه توسعه شخصی‌‌‌سازی شده تدوین کنید. برنامه‌‌‌های آموزشی مرتبط و فرصت‌‌‌های توسعه شغلی را برای پرداختن به حوزه‌‌‌های بهبود و افزایش مهارت‌‌‌های موجود خود ارائه دهید.

ایجاد یک برنامه ارزیابی مهارت کارکنان با ساختار مناسب، به کارفرمایان کمک می‌کند تا برنامه‌‌‌ریزی نیروی کار، جابه‌‌‌جایی (افقی و عمودی) کارکنان و اقدامات آموزشی خود را بهبود بخشند. این ارزیابی‌‌‌ها همچنین به کارکنان در افزایش مهارت و توسعه شغلی کمک می‌کند. برای موثر بودن در این حوزه، توسعه ابزارهای ارزیابی را در نظر بگیرید که منصفانه و همسو با اهداف شرکت هستند.

با ادغام چشم‌‌‌اندازهای ارزیابی در برنامه‌‌‌های آموزشی، سازمان شما می‌تواند نیروی کار خود را برای آینده آماده کند و به کارکنان کمک کند تا به خوبی با نقش‌‌‌های در حال تغییر خود سازگار شوند.

منبع: AIHR / دنیای اقتصاد

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 0%

تبلیغات در ویکی پلاست

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
شرکت سالار شیمی؛ تأمین‌کننده مواد پلیمری قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟