- تاریخ انتشار ۲۹ دى ۱۳۹۸
- تعداد بازدید 1905 بازدید
- دسته بندی
- نظرات کاربران 0 دیدگاه
- اشتراک گذاری
wikiplast.ir
پلی ایمید چیست؟
استحکام و مقاومت حرارتی و شیمیایی آنها آن قدر زیاد است که اغلب در بسیاری از کاربردهای دشوار صنعتی، جایگزین شیشه و فلزاتی مانند فولاد میشوند.
پلیایمیدها حتی در بسیاری از کاربردهای روزمره نیز به کار میروند. پلیایمیدها در شمع و شاسی برخی از اتومبیلها، و نیز برخی قسمتهای داخل شاسی استفاده میشوند، زیرا این مواد میتوانند گرمای زیاد، و خوردگی شدید ناشی از گریسها و روانکننده ها، سوختها، و مایعات داخل رادیاتور را که مورد نیاز ماشین میباشند، تحمل کنند.
این مواد به دلیل پایداری حرارتی، مقاومت در برابر روغنها، گریسها، و چربیها، و نیز شفافیت در برابر اشعه ماکروویو، در ساخت بسیاری از وسایل و نیز ظروف مورد استفاده در دستگاه ماکروویو و بستهبندی غذا استفاده میشوند.
همچنین میتوان آنها را در بُردهای مدار، عایقبندی، الیاف مورد استفاده در لباسهای ایمنی، کامپوزیتها، و چسبها به کار برد.
تا اینجا احتمالاً حدس زده اید که یک پلیایمید، پلیمری است که حاوی یک گروه ایمید است.
یک ایمید، گروهی در یک مولکول است که ساختار کلی آن شبیه به این است:
بنابراین اگر مولکول فوق، پلیمریزه شود، محصول آن، همان طور که حدس زدید، یک پلیایمید خواهد بود. پلیایمیدها معمولاً به یکی از این دو شکل، در میآیند:
نخستین شکل، یک ساختار خطی است که اتمهای گروه ایمید، بخشی از یک زنجیر خطی هستند. ساختار دوم، یک ساختار هتروسیکلی است که گروه ایمید بخشی از یک واحد حلقوی در زنجیری پلیمر است. نگاه کنید:
پلیایمیدهای هتروسیکلیک آروماتیک، شبیه تصویر سمت چپ، نمونه ای از اکثر پلی ایمیدهای تجاری هستند، نظیر Ultem از شرکت جنرال الکتریک و Kapton از شرکت دوپونت؛ و از این رو پلی ایمیدهایی هستند که ما بیشتر با آنها سر و کار داریم.
این پلیمرها چنان خواص حرارتی و مکانیکی شگفت انگیزی دارند که به جای فلزات و شیشه در بسیاری از کاربردهای با کارایی بالا در صنایع الکترونیک، خودرو و حتی هوافضا استفاده می شوند. این خواص، از نیروهای بین مولکولی قوی بین زنجیرهای پلیمری نشأت می گیرد.
پلیمری که حاوی یک کمپکس انتقال بار است، از دو نوع مختلف مونومر، یعنی یک دهنده و یک گیرنده، تشکیل شده است. دهنده شبیه مرد ثروتمندی است که آن قدر پول دارد که نمیداند با آن چه کند.
این بخش از پلیمر به خاطر داشتن گروههای نیتروژنی، تعداد زیادی الکترون دارد که به اطراف حرکت میکنند. گیرنده هم مثل مهمانی است که میخواهد تلکه کند و گروههای کربونیل آن، چگالی الکترونی را به سمت خود میکشند. بنابراین دهنده، برخی از الکترونهایش را به گیرنده قرض میدهد، تا آنها را محکم در کنار هم نگه دارد.
کمپکس انتقال بار نه تنها بین واحدهای مجاور در زنجیر پلیمر عمل میکند، بلکه بین زنجیرها هم فعال است. زنجیرها از طریق جفتشدن دهندهها و گیرنده ها، مانند نوارهای کاغذی، روی هم انباشته خواهند شد.
این کمپلس انتقال بار، زنجیرها را بسیار محکم درکنار هم نگه میدارد، و به آنها اجازه نمیدهد زیاد به اطراف حرکت کنند. وقتی چیزی نتواند در سطح مولکولی به اطراف حرکت کند، در کل ماده هم نمیتواند به اطراف حرکت کند، و به همین دلیل است که پلیایمیدها بسیار قوی و محکم هستند.
این کمپلکس انتقال بار بسیار قوی است، ولی گاهی لازم است که پلیمر مقداری نرم تر شود تا بتوان آن را فرآیند کرد. برای این منظور، یک گروه که از بیس فنل A مشتق شده، در زنجیر قرار می دهند؛ مانند آنچه در این بخش از زنجیر پلیمری در شکل زیر نشان داده شده است.
ویژگی جالب دیگر پلیایمیدها که آنها را تبدیل به گزینهای عالی برای استفاده در صنایع ساختمان و حمل ونقل میکند، سوختن آنهاست.
سوختن چیزی نیست که صنعت بدان احتیاج دارد، بلکه ویژگی خوداطفایی پلیایمیدهاست که سازندگان آن را دوست دارند. خوداطفایی؟ وقتی یک پلیایمید آروماتیک آتش میگیرد، که اتفاقاً حتی آتش گرفتن آن هم مشکل است، یک زغال سطحی تشکیل میشود که شعله را خاموش میکند و آن را از رسیدن به سوخت باز میدارد.
پس از آن کافی است که فقط آن را پاک کنید، و نتیجه مثل این است که هرگز آتشی در کار نبوده است.
منبع: myChem
ویکی پلاست | توسعه ارتباطات، افزایش اطلاعات
-
پی وی سی (PVC) چیست؟ آشنایی با کاربرد و ویژگیهای پلی وینیل کلراید
ادامه مطلب -
پلاستیک مهندسی چیست
ادامه مطلب -
نایلون چیست؟ تفاوت نایلون و نایلکس
ادامه مطلب -
بازیافت پلاستیک: آشنایی با انواع بازیافت پلاستیک و مراحل آن
ادامه مطلب -
گرانول چیست؟ مقاله جامع آشنایی با انواع گرانول و ویژگیهای آن
ادامه مطلب -
دستگاه تزریق پلاستیک چیست؟ آشنایی با انواع دستگاه ها، اجزا و کاربردها
ادامه مطلب