- تاریخ انتشار ۳۱ فروردین ۱۴۰۴
- تعداد بازدید 32 بازدید
- دسته بندی مقالات مواد پلیمری
- نظرات کاربران 0 دیدگاه
- اشتراک گذاری

wikiplast.ir
پارچه اسپانباند چیست، دارای چه انواعی است و چه کاربردهایی دارد؟
بیایید ببینیم که پارچه اسپانباند که تار و پود ندارد، چگونه تولید میشود.
برای تولید اسپانباند، ماده شیمیایی پلیپروپیلن را تا دمای بالا حرارت میدهند تا ذوب شود. سپس مواد ذوبشده از روی سطحی با شکل سوزنی عبور داده میشوند تا سرد شوند. ظاهر سوزنیشکل اسپانباند ناشی از این فرآیند است.
بعد از آن، وسیلهای به نام کلندر که عملکردی شبیه وردنه دارد، روی مواد عبور داده میشود. کلندر آنقدر روی پارچه رفتوآمد میکند تا پارچه اسپانباند به ضخامت دلخواه برسد. حال این ضخامت چقدر اهمیت دارد؟ باید گفت خیلی! در واقع، بسیاری از ویژگیهای اسپانباند به همین ضخامت بستگی دارد. در بخش بعدی، تمام پارامترهایی که مانند ضخامت پارچه بر ویژگیها و کاربرد اسپانباند تأثیر میگذارند، شرح داده میشوند.
پارچه اسپانباند از پلیپروپیلن (PPZ30S) ساده تولید میشود و قیمت پایین، دوام بالا و مقاومت زیاد آن را نزد همه محبوب کرده است. فرقی نمیکند که اسپانباند در محیط خشک یا مرطوب استفاده شود، مقاومت فرسایشی آن همیشه بالاست. به عبارت دیگر، پاره کردن آن کار سختی است. این ویژگی مشتریپسند، آبگریزی نامیده میشود.
پارچه ملتبلون یا اسپانباند دمیدهی مذاب
اسم ملتبلون به دلیل روشی که در تولید آن به کار میرود، انتخاب شده است. در این روش، مواد مذاب از طریق یک سری نازلها از کوره خارج میشوند و از سوی دیگر، گازهایی روی این مواد دمیده میشوند. این فرآیند باعث میشود پارچهای ورقهمانند شبیه کاغذ به دست آید.
پارچه ملتبلون برای فیلتر کردن بسیار مناسب است. بیشترین کاربرد ملتبلون در تولید ماسک است، بهطوریکه خاصیت فیلترکنندگی 100 درصدی دارد. اما برای استفاده در لباسهای سرهمی پرستاران (کاورال)، نمیتوان از ملتبلون استفاده کرد، زیرا قدرت کافی برای فیلترینگ ندارد و باید از اسپانباند لمینت استفاده شود.
اسپانباند-ملتبلون-اسپانباند
این نوع پارچه از ترکیب یک لایه اسپانباند، یک لایه ملتبلون در وسط و یک لایه اسپانباند دیگر ساخته میشود. محصول این ترکیب، پارچهای به نام SMS است که خاصیت استحکام را از اسپانباند و خاصیت فیلترکنندگی و راحتی را از ملتبلون به ارث میبرد.
ممکن است بسیاری از افراد تصور کنند که به دلیل نام خاص این پارچه، قدمت چندانی ندارد و جزو پارچههای جدید در صنعت نساجی به حساب میآید. اما برخلاف این تصور، پارچه اسپانباند قدمتی نزدیک به یک قرن دارد. اولین بار این پارچه در سال ۱۹۴۰ در یک شرکت آمریکایی برای ساخت پشم شیشه تولید شد. بعدها، فرآیند تولید این پارچه به تدریج تغییر کرد و منسوجات بیبافت اسپانباند از ترکیبات پلیمری تولید شدند.
این پارچه در زمره منسوجات بیبافت و از جنس پلیپروپیلن (PPZ30S) است. اسپانباند به نامهای پارچه یکبار مصرف، بیبافت، نبافته، لایهی سوزنی، نبافته سوزنی و نبافته اسپان نیز شناخته میشود. این پارچه مانند پارچههای معمول تار و پودی، از الیاف انواع نخ تشکیل نشده است، بلکه از الیاف پرس ساخته شده است.
پارچه اسپانباند با ضخامت و وزنهای مختلفی تولید میشود و به همین دلیل به بیبافت یا نبافته شهرت دارد. برای درک بهتر مفهوم واژه منسوجات بیبافت، میتوانید نوع بافت نمد و موکت را در نظر بگیرید.
مصارف پارچه اسپانباند
مصارف پارچه اسپانباند آنقدر زیاد است که همه با آن سر و کار دارند. این پارچه از تولید چای کیسهای تا صنایع نظامی کاربرد دارد. اکثر افراد در طول روز با این پارچه سر و کار دارند، اما یا نام آن را نمیدانند یا با آن آشنایی ندارند.
در فرآیند تولید پارچه اسپانباند، مواد اولیه در دستگاه اکسترودر وارد میشوند. پس از ذوب، پلیپروپیلن وارد مجموعهای از سوزنهای سرنگمانند میشود که با فشار وارده از طرف اکسترودر، باعث خروج مواد مذاب بهصورت الیاف بسیار باریک (رشتههای فیلامنت) میشود. فیلامنتها پس از خنک شدن به شکل آیرودینامیک روی نقالههای خط تولید کش داده شده و لایههای اسپان تولید میشوند.
ویژگیهای پارچه اسپانباند
- هزینههای تمامشده اسپانباند کمتر و بازیافت آن راحتتر است.
- اسپانباند در رنگها و گرماژهای مختلفی تولید میشود؛ بهگونهای که میتوان این پارچه را در گرماژهای مختلف از ۸ گرم تا ۳۸۰ گرم تولید کرد.
- اسپانباند آنتیباکتریال است.
- این نوع پارچهها آنتیUV هستند و نرمی و لطافت خاصی دارند.
- پارچههای اسپانباند میتوانند با خاصیت آبدوست یا آبگریز تولید شوند.
- پارچههای اسپانباند میتوانند بهصورت چندلایه تولید شوند. در صنعت نساجی، اسپانباندی که بهصورت سهلایه تولید میشود، ۳S، پارچههای دولایه ۲S و پارچههای تکلایه S نامیده میشوند.
- پارچههای اسپانباند مانند پارچههای معمولی دارای تار و پود نیستند و الیاف آن از جنس نخ نیست، بلکه از جنس الیاف پرس است.
- اسپانباند ضد اشعه خورشید است.
فاکتورهایی که انواع پارچههای اسپانباند را از یکدیگر متمایز میکنند:
- وزن (گرماژ)
- عرض
- رنگبندی
- طول هر رول
همچنین، پارچههای اسپانباند ممکن است ویژگیهای زیر را داشته یا نداشته باشند:
- آبگریز
- آبدوست
- ضد آب یا واترپروف
- چاپدار یا ساده
- آنتیباکتریال
- آنتیUV
- لطافت
چند نکته در مورد استفاده از پارچههای اسپانباند
همانطور که گفته شد، اسپانباند میتواند با خاصیت آبدوستی یا آبگریزی تولید شود. در صنعت نساجی، اسپانباندی که بهصورت آبدوست تولید میشود، هیدروفیل و پارچههایی که بهصورت آبگریز تولید میشوند، واترپروف نامیده میشوند.
اسپانباند این قابلیت را دارد که بتوان روی آن مانند کاغذ طرح دلخواهی را چاپ کرد.
برای رنگکردن پارچههای اسپانباند، از مستربچهای رنگی استفاده میشود و معمولاً بین کد رنگ مستربچ و پارچه چند درصد تلورانس وجود دارد.
دو نوع چاپ بر روی پارچههای اسپانباند انجام میشود: چاپ فلکس و سیلک. تفاوت این دو نوع چاپ در این است که چاپ سیلک کیفیت رنگ بهتری دارد، اما چاپ فلکس سریعتر و بهصرفهتر است. البته در متراژهای کمهزینه، چاپ سیلک نسبت به چاپ فلکس بهصرفهتر است.
اسپانباند به پارچه نبافته یا بیبافت، یکبار مصرف، نبافته سوزنی، لایه سوزنی و نبافته اسپان معروف است.
مواردی که باعث ایجاد تفاوت در پارچههای اسپانباند و تنوع آنها میشوند، شامل طول رول، رنگبندی متفاوت، عرض متفاوت و وزن یا گرماژ متفاوت است.
قیمت انواع پارچههای اسپانباند
لیست قیمت فروش انواع پارچههای اسپانباند که به بیبافت و یکبار مصرف نیز شهرت دارند، با توجه به عرض، گرماژ و نوع رنگ متفاوت است. در خرید عمده این پارچه، باید با توجه به نوع مصرف، گرماژ و عرض مورد نظر خریداری شود.
پارچههای اسپانباند چندلایه
این نوع پارچه بهصورت لایهای نیز تولید میشود، معمولاً بین یک تا سه لایه. در اسپانباند لایهای، تعداد لایهها در کنار S نمایش داده میشود. بهعنوان مثال، اسپانباند سهلایه ۳S یا SSS نامیده میشود که لایه وسط آن از مواد ملتبلون است.
ملتبلون (Meltblown) یکی از انواع منسوجات بیبافت است که ظرافت الیاف پارچه و قدرت نفوذناپذیری بسیار بالا در برابر مایعات آن را تبدیل به یکی از پرمصرفترین انواع منسوجات بیبافت کرده است. ماده اولیه اصلی در تولید پارچه ملتبلون، همچون پارچه اسپانباند، پلیپروپیلن (PP552R) است.
معمولاً اسپانهای چهارلایه SSSS یا SMS نامیده میشوند. این نوع اسپانباند از نفوذ باکتری و انواع میکروبها جلوگیری میکند و در تولید ماسک، گان جراحی و دیگر موارد بهداشتی به کار میرود.
رنگ و چاپ روی پارچه اسپانباند
پارچه اسپانباند در رنگهای مختلف تولید میشود. میتوان از این نوع پارچه بهصورت ساده استفاده کرد یا طرح دلخواه را روی آن چاپ کرد. چاپ روی پارچه اسپانباند به دو صورت چاپ سیلک و فلکسو انجام میشود.
چاپ فلکسو نسبت به نوع سیلک سریعتر، ارزانتر و از لحاظ اقتصادی بهصرفهتر است، اما کیفیت رنگ در چاپ سیلک بهتر است. البته در متراژهای پایین از لحاظ بودجه مصرفی، استفاده از چاپ سیلک بهصرفهتر است.
کاربرد انواع پارچههای اسپانباند
شاید شما هم جزو افرادی باشید که اولین بار نام اسپانباند به گوشتان میخورد یا اگر نام این پارچه بیبافت را شنیدهاید، نمیدانید دقیقاً چه کاربردهایی دارد. اسپانباند دارای انواع مختلفی است که قابلیتهای فراوانی دارد.
از جمله این قابلیتها میتوان به آبدوست یا آبگریز بودن این نوع پارچهها و تنظیم میزان جذب اشعه ماوراءبنفش با توجه به کاربرد پارچه اسپانباند اشاره کرد.
کارگاههای تولیدی با توجه به نوع مصارف میتوانند به حوزههای مختلف این پارچه پرمصرف ورود کنند. لازم به ذکر است که برای ورود به این تولیدات به دستگاههای دوخت، برش، دوخت حرارتی و دستگاه چاپ پارچه اسپانباند نیاز است.
پارچه اسپانباند بیمارستانی
روزانه افراد زیادی با پارچه اسپانباند سر و کار دارند، اما از نام و کاربردهای دیگر آن اطلاع ندارند. یکی از کاربردهای شناختهشده اسپانباند، استفاده از این پارچه در بیمارستان است. به همین دلیل، اسپانباند به پارچه بیمارستانی نیز معروف است.
متراژ پارچههای اسپانباند بیمارستانی ۱۶۰، ۱۰۰ و ۱۲۰ است و وزن آنها از ۱۶ گرم به بالا است. همچنین، گرماژ پارچههای اسپانباند که در بیمارستان در مواردی همچون شان و گان بیمارستانی، زیراندازهای بهداشتی و اتاق عمل مورد استفاده قرار میگیرد، بین ۲۰ تا ۱۱۰ گرم است که با مضرب ۵ افزایش مییابد. در ضمن، پارچههای بیمارستانی اسپانباند دارای وزن ۳۰ تا ۶۰ گرمی هستند.
استفاده در بستهبندی و کاور
همانطور که گفته شد، پارچه اسپانباند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از کاربردهای اسپانباند در بستهبندی و کاور است. بستهبندی و کاورهایی که از اسپانباند در آنها استفاده میشود، عبارتند از:
- روکش لوازم خانگی
- روکش مبل
- روکش لباس
- بستهبندی میوه، حبوبات و برنج
- بستهبندی چای
- بستهبندی کیف و کفش
- بستهبندی لوازم خانگی
- کاور ماشین
- بستهبندی محصولات کارخانجات
- کاور کامپیوتر و لوازم جانبی
- کاور کت و شلوار
- کاور مواد اولیه و محصولاتی که در انبار کارخانجات نگهداری میشوند.
مصارف صنایع اتومبیلسازی
تزیینات داخلی خودرو، کاور و چادر، خطوط رنگ، صداگیری.
صنعت راه و ساختمان:
دیوار کاذب، قالببندی، تثبیت خاک و راهسازی، لولهگذاری به عنوان شانه، روکش ساختمانهای نیمهساخته، دکوراسیون.
عمران و راهسازی:
از جمله دیگر مواردی که از پارچههای اسپانباند استفاده میشود، میتوان به صنعت راهسازی اشاره کرد. کاربردهای اسپانباند در صنعت راهسازی و عمران عبارتند از:
- دیوار کاذب
- تثبیت راه و خاکسازی
- نما و روکش ساختمانهای نیمهساز
کشاورزی
از جمله مواردی که اسپانباند در کشاورزی دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوشش گلخانه
- پوشش مزارع
- استفاده در آبیاری و کاهش مصرف آب
- استفاده محافظ گل و نهال
همچنین از اسپانباند در بستهبندی کود، محصولات و انواع مرکبات، پوشش گلخانه، آبیاری و جلوگیری از مصرف زیاد آب، جلوگیری از سرمازدگی زمین و محصولات، پوشش زمینهای زراعی، پرورش قارچ، دامداری و مرغداری نیز استفاده میشود.
پزشکی و بهداشتی
از جمله دیگر کاربردهای گسترده پارچه اسپانباند میتوان به کاربرد آن در پزشکی اشاره کرد. کاربردها عبارتند از:
- دستمال مرطوب بهداشتی
- روانداز بهداشتی
- ملحفه بهداشتی
- لباس بیمار
- لباس اتاق جراحی
- کلاه و ماسک یکبار مصرف پزشکی
- رویه بهداشتی پوشک و نوار بهداشتی
- لباس بیمار
- باند، گاز، پدهای بیمارستانی و زخمبندی
- لایههای بهداشتی و بیمارستانی
فیلترسازی و فیلتراسیون
کاربردهای اسپانباند در این صنعت عبارتند از:
- کیسه جارو برقی
- فیلترهای دقیق و فیلترهای صنعتی
- فیلتراسیون مایعات
- انواع فیلتر هوا، آب و مایعات
متفرقه
- ماکتسازی
- دکوراسیون
- تولید مبل
- البسه محافظتی
- صنعت خودروسازی
- چرم مصنوعی
- لایههای عایق بام
- دستمالهای خانگی و خشککن
- تولید کاغذ دیواری
- انواع کفپوش نمدی
- لایه پشت موکتهای تافتینگ
- ملحفههای یکبار مصرف
- تولید کالاهای خوابی از قبیل لحاف و تشک صنعتی
- عایق تولید کابل برق
- تولید قطعات الکترونیکی
- ژئوتکسیالها
- عایقبندی صوتی و حرارتی
- لمینت
- پارچهنویسی و چاپ
- تبلیغات که شامل استفاده از پارچه اسپانباند در بنر، پوستر و غیره میشود.
- چادرهای صنعتی
- لباسهای صنعتی کار
- چای کیسهای
- صنایع نظامی
محیط زیست
رفع آلودگی نفتی در دریاها، محافظت فیزیکی، زیرانداز قفس کبوتران و حیوانات خانگی.
نحوه خرید و بازار پارچه اسپانباند
یکی از مهمترین موارد در خرید عمده پارچههای اسپانباند، داشتن لیست قیمت فروش انواع پارچههای نبافته سوزنی اسپانباند است. لیست قیمت خرید پارچه اسپانباند از کارخانههای تولیدکننده مختلف در انواع وزنها (گرماژ) را میتوان از سایتهای اینترنتی معتبر، مرکز نمایندگی فروش تولیدکنندگان پارچههای اسپانباند (سوزنی نبافته) و یا از بازارهای شهرهای بزرگ دریافت کرد.
امروزه به دلیل کاربرد بالای منسوجات و پارچههای اسپانباند بیبافت، بازار خرید و فروش پارچه سوزنی اسپانباند یا پارچههای نبافته لایهی سوزنی بسیار داغ است. از جستوجوهای مختلف سایت گوگل حول قیمت خرید و فروش پارچه اسپانباند بیمارستانی، مرکز فروش پارچه اسپانباند سوزنی نبافته، لیست کارخانهها و شرکتهای تولیدکننده، فروش پارچه اسپانباند تهران و غیره میتوان دریافت که کاربران زیادی در جستجوی این پارچه پرمصرف هستند.
منبع: پانیذا پلیمر
-
نوار تیپ چیست، از چه موادی تولید شده و تولید آن دارای چه مراحلی است؟
ادامه مطلب -
همه چیز پیرامون صادرات محصولات پتروشیمی
ادامه مطلب -
همه چیز در مورد نرمکننده های پلی پروپیلن
ادامه مطلب -
ریشههای اهمالکاری و راههای مقابله با آن
ادامه مطلب -
زمانتان را بازخرید کنید
ادامه مطلب -
همه چیز در مورد چگالی پلیمرها
ادامه مطلب
-
پارچه اسپانباند چیست، دارای چه انواعی است و چه کاربردهایی دارد؟
ادامه مطلب -
مزایای ورق کریستال چیست، چه کاربردهایی دارد و دارای چه انواعی است؟
ادامه مطلب -
تست ضربه پلیمر/ انواع تست ضربه پلیمر
ادامه مطلب -
اسپیسر پلاستیکی چیست؟
ادامه مطلب -
چالشهای منابع انسانی در دوران کمبود نیروی متخصص و تغییر نسلها
ادامه مطلب -
هفت نقش هوشمصنوعی که مدیران باید در آنها خبره شوند
ادامه مطلب
-
پی وی سی (PVC) چیست؟ آشنایی با کاربرد و ویژگیهای پلی وینیل کلراید
ادامه مطلب -
پلاستیک مهندسی چیست
ادامه مطلب -
نایلون چیست؟ تفاوت نایلون و نایلکس
ادامه مطلب -
بازیافت پلاستیک: آشنایی با انواع بازیافت پلاستیک و مراحل آن
ادامه مطلب -
گرانول چیست؟ مقاله جامع آشنایی با انواع گرانول و ویژگیهای آن
ادامه مطلب -
دستگاه تزریق پلاستیک چیست؟ آشنایی با انواع دستگاه ها، اجزا و کاربردها
ادامه مطلب