wikiplast.ir
۵ دلیلی که کارمندان مدیران خود را ترک میکنند؟
تحقیقاتی که اخیرا منتشر شده است نشان میدهد یکی از بخشهایی که شرکتها در آن متضرر میشوند بخش تعامل با کارمند است. بعد از بررسیهایی که در بین ۲۵،۰۰۰ کارمند و در بازه زمانی ژانویه تا اکتبر ۲۰۱۸ انجام شده است، این دلایل به ۵ دسته تقسیم شدهاند که در مقاله زیر درباره آنها میخوانیم. آیا موردی از آنها به نظرتان آشنا است؟
عملکرد مدیریتی ضعیف
این مورد قبلا هم ذکر شده بود و این گزارشات آن را تأیید کردند: این که کارمندان درباره مدیر مستقیم خود چه احساسی دارند بسیار اهمیت دارد. افرادی که احساس خوبی درباره مدیر خود ندارند چهار برابر بیشتر از باقی افراد احتمال دارد که به دنبال کار جدید بگردند.
به علاوه این گزارشات نشان دادهاند که ۴۰٪ کارمندانی که نظر خوبی درباره مدیر خود ندارند به احتمال زیاد حداقل یک بار در طول سه ماه به مصاحبه کاری رفتهاند. این عدد در مورد کسانی که نظر خوبی درباره مدیر خود دارند به 10 درصد کاهش پیدا میکند.
به چشم نیامدن کار کارمندان
قدردانی از زحمات کارمندان که بسیار ساده (و البته بیهزینه) است میتواند تا حد زیادی تفاوتها را رقم بزند. این کار همچنین میتواند باعث استخدام مدیرانی شود که برای نیروی انسانی اهمیت بسیار زیادی قائل هستند. نزدیک به ۲۲٪ کارمندانی که بعد از انجام دادن یک کار عالی حس کردهاند که شناخته نمیشوند (به چشم نمیآیند) در سه ماه آخر کاری خود حداقل یک بار مصاحبه کاری داشتهاند. این رقم برای افرادی که حس کردند به چشم میآیند به ۱۲.۴٪ کاهش میکند.
کار بیش از اندازه کارمند
راهحل کلیدی این مشکل که میتوان به آن کار کردن بیش از اندازه گفت، متعادل کردن زندگی کاری و شخصی است. در حقیقت کارمندانی که زندگی کاری و شخصی خود را متعادل میدانند ۱۰٪ شانس بیشتری برای ماندن در کار خود دارند.
اگر احساس کردید بازده کاری کارمندی پایین آمده و یا زمان کمتری را به به خانواده و اولویتهای شخصیاش اختصاص میدهد، تا حدودی مطمئن باشد تعادل زندگی کاری و شخصی خود را از دست داده و برای خروج از کار برنامهریزی میکند.
فرهنگ کاری شرکت
بر اساس گزارشات کارمندانی که درباره فرهنگ کاری شرکت نظر مثبتی ندارند، ۲۴٪ بیشتر احتمال دارد از کار خود استعفا دهند. در حقیقت تأثیر فرهنگ کاری شرکت بر روی ماندن یا نماندن فرد خیلی بیشتر از تأثیر حقوق و مزایای کاری وی است. یکی از جنبههای بسیار مهم فرهنگ کاری شرکت، شیوه رفتار اعضای یک تیم با هم است. کارمندانی که اعتقاد دارند میزان احترام در بین افراد پایین است، احتمال ترک کارشان ۲۶٪ بیشتر از سایر افراد است.
نبود موقعیت رشد
بر اساس نتایج این گزارشات، کارمندانی که در دوره یک ساله احساس کنند در کارشان پیشرفت داشتهاند، ۲۰٪ احتمال ماندنشان بیشتر است. در طرف مقابل، کارمندانی که احساس کنند در وضعیتشان هیچ پیشرفتی رخ نمیدهد، سه برابر بیشتر احتمال دارد که به دنبال یک شغل جدید بگردند.
نتایج نهایی این گزارشات نشان میدهد که یک رهبر قوی و یک فرهنگ کاری کامل که در آن با کارمندان درست رفتار میشود و شأن آنها حفظ میشود، میتواند مشکل ریزش کارمند و آسیبهای مالی ناشی از آن را کاهش دهد و تا حدودی آن را حل کند.
اگر تیم منابع انسانی و مدیران بتوانند استراتژی خود را بر اساس کارمندان و نیازهایشان طراحی کنند و همچنین بتوانند مسیری برای پیشرفت این افراد ایجاد کنند، میتوان مطمئن بود که محیط کاری بسیار شادتر و کارآمدتر خواهد بود.
منبع : تکراسا
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- ۵ راه برای اینکه کارمندان احساس کنند برای نظراتشان ارزش قائل هستید
- نقشهای مدیران؛ ۴ نقشی که هر مدیر موفق باید داشته باشد
- ۱۰ ویژگی مهم مدیران موفق؛ چند قدم با تاثیرگذاری بر کارمندان فاصله دارید؟
- رفتار شرکتها با کارمندان، روی مشتریان نیز تاثیر میگذارد
- شیوه نامه رفتار کارکنان در فضای مجازی
- تیپ های شخصیتی کارکنان را بیشتر بشناسید
- مدیران بد چه ویژگی های مشترکی دارند؟
- در برخورد با کارکنان خاطی هرگز اشتباهات زیر را مرتکب نشوید
- انتقاد از همکار؛ ۳ قدم برای ارائهی انتقاد سازنده به همکاران
- ۱۰ استراتژی کاربردی مهارت حل اختلاف در محیط کار