گزارش بازار محصولات پتروشیمی در بورس کالا؛ هفته چهارم مرداد 1397
تأثیر ورود تعزیرات و کاهش معاملات روی قیمت پلیمرها/ از قیمتگذاری چه خبر؟
به گزارش ویکی پلاست، در هفته ای که گذشت، شاهد رشد گام به گام قیمتها در بازار آزاد پلیمرها همچون هفته قبل از آن بودیم ولی در پایان هفته کاهش قیمتها با شتابی جدی به ثبت رسید که مخالف با جریان غالب در بازار بود.
کاهش جدی حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا به معنی پتانسیل کاهش نرخ در بازار آزاد بود که این روند کلی به ثبت رسید ولی سختگیری نهادهای نظارتی و بازرسیهای سرزده که هنوز گسترش چندانی ندارد به ایجاد نگرانی در بین اهالی بازار و تلاش برای فروش بیشتر منجر شده که سادهترین دلیل برای کاهش قیمتها به شمار میرود.
سرکشی نهادهای نظارتی نه تنها جدی شده بلکه برای برخی از تجار نگرانکننده شده است. ورود دستگاههای نظارتی به بررسی معاملات و موجودی انبارها به قدری افزایش یافته که تلاش برای انتقال کالا از انبار به کارخانهها تجربه می شود. همین نکته یعنی نگرانی از رخدادهای جانبی از نگهداری کالا در انبار به معنی آن است که دیگر عدم فروش توجیه نداشته و بهتر است کالاهای موجود به صورت مرسوم روانه بازار شود.
شاید مهمترین دلیل برای کاهش قیمتها در پایان هفته جاری همین نکته باشد اگرچه تداوم بازرسیهای سرزده به این معنی است که اگر فردی از احتکار خبردار شود به دیگران هم خواهد گفت و شاید به گوش نهادهای نظارتی با سختگیریهای جدید و جدی هم برسد.
قوانین موجود در برخورد با مفاسد اقتصادی بیش از حد انتظار جدی است بنابراین ریسک نگهداری کالا بیش از چیزی است که برخی گمان میکنند. روزی نیست که در رسانهها خبری از کشف یک انبار جدید مخابره نشود ولی کسی نمیداند که چه سرنوشتی در انتظار مالک کالا خواهد بود.
بحث داغ این روزها شائبه تغییر قیمتهای پایه است یعنی بسیاری از فعالان بازار بر این عقیده هستند که قیمتها در بورس کالا قرار است دیگر بر پایه دلار 4200 تومانی قیمتگذاری نشود. ابزار تمایل بورس کالا به تغییر این ساز و کار نیز به این شایعات دامن زده و البته همین موارد در گفتگو با بسیاری از کارشناسان نیز مطرح شده است. شاید قرار است اول شایعه رواج پیدا کند و سپس بازار پس از پذیرفتن آن از این تغییر حمایت کرده و دولت نیز در برابر این تغییر تمکین کند.
واقعیت آن است که تا این لحظه هیچ خبر قطعی و مستندی در مورد این تغییر مخابره نشده و حتی شواهدی متقن از احتمال تغییر فاز این رویکرد قیمتی نیز در دسترس نبوده و نیست.
البته بحث تنها به قیمتهای پایه باز نمیگردد بلکه تغییری در سقف مجاز 5 درصدی برای رشد قیمتها نیز لحاظ نشده است. به صورت دقیقتر حداقل برای هفته پیشرو مکانیزم قیمتگذاری همین روندی است که هفتههای اخیر اجرایی شده است.
حجم معامله پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته تغییر چندانی با هفته پیش از آن نداشت و حجم معاملات نزدیک به 1 درصد کاهش یافت. حجم معاملات نزدیک به 1300 تن افت کرد و متعاقب آن تقاضا نیز کاهش چشمگیری داشت.
کاهش 11.4 درصدی تقاضا در هفته گذشته به معنی آرامش بیشتر در بازار نیست زیرا با کاهش حجم عرضهها مخصوصاً گریدهای جذاب، دیگر بستری برای هجوم تقاضا وجود نداشته است و بازار همان التهاب پیشین را تجربه میکند.
کاهش 1 درصدی حجم معاملات از آن جهت اهمیت بسیاری دارد که در هفته پیش از آن نیز حجم معاملات به شدت کاهش داشت یعنی در هفتهای که گذشته حجم معاملات به کمترین رقم در 10 هفته اخیر رسیده است. این شرایط اجازه تعادل در بازار را نمیدهد مگر آن که تغذیه بازار از مسیرهای جانبی دیگری رخ داده باشد و یا موجودی انبارهایی که مدتی در بازار به دلایل مختلف راکد بوده به بازار وارد شده باشد.
کاهش حجم معاملات در هفته گذشته در گریدهای پت، نساجی، پت بطری، سنگین فیلم، سنگین تزریقی و پ پ نساجی مشهود بود. همین داده به معنی آن است که احتمال رشد قیمتها در این گروه کالایی وجود داشته ولی با توجه به تأثیرگذاری رخدادهای جانبی در این بازار نمیتوان برای هفته پیش رو اظهارنظر قاطعی داشت.
سبک خطی، سنگین اکستروژن، سنگین بادی و PVC نیز رشد حجم معاملات داشتند که در نگاه اول میتواند به حمایت از بازار و احتمال بیشتر کاهش قیمتها منتهی شود.
در هفته گذشته حجم معاملات PVC رشد محسوسی داشت ولی چون عرضههای این کالا سلف بود احتمالاً تأثیر قابل توجهی بر بازار داخلی نخواهد داشت و حتی میتوان رشد قیمت این کالا در روزهای اخیر را به این داده مربوط دانست.
همچنین گریدهای سنگین بادی رشد جدی حجم معاملات داشتند که به دلیل کاهش این حجم در هفته گذشته خودنمایی کرده ولی میتوان انتظار آرامش بیشتری در این بازار داشت. گریدهای سنگین اکستروژن و پت نساجی هم با افزایش معاملات سلف – مچینگ و یا نقدی - مچینگ همراه شدهاند که خود نیاز به بررسی بیشتری دارد. پلی استایرن انباسطی نیز افزایش حجم معامله داشتند که میتواند در این بازار تأثیرگذار باشد.
به احتمال قوی دورنمای بازار در هفته آینده را دادههای خارج از بازار تعیین خواهد کرد ولی نوسان قیمت دلار و نوسان حجم معاملات در بورس کالا میتواند تأثیرگذاری خود بر بازار را باز هم اثبات کند.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- تلاش دلالان برای خرید پروانههای غیرفعال و قدیمی
- اوج قدرت نمایی قیمتهای مواد اولیه در بازار آزاد/ بررسی اثرات کاهش سهمیه ها
- بسته کامل پیشنهادی برای حذف رانت از صنایع/ از رانت ارز در بورس کالا تا دعوا بر سر فولاد و پتروشیمی
- با قیمت گذاری دلبخواهی عرضه کنندگان انحصاری مقابله شود
- دود اختلاف وزارت صنعت و بورس در چشم تولیدکنندهها/کاهش 18 درصدی عرضه ها
- دلیل کاهش عرضه ها و معاملات این هفته چه بود؟
- انتظار برای هفتهای پر هراس
- تمایل بازار به سمت کاهش نرخ