wikiplast.ir
نحوه تولید سبد میوه چگونه است/ انواع سبد میوه
در آن زمان استفاده از سبدهای چوبی آنچنان به صرفه نبود و این موضوع کشاورز جوان را بر آن داشت که از طریق قالبگیری پلاستیک درجه 2 اقدام به ساخت سبد میوه از جنس پلاستیک و با قابلیت هایی بهتر از سبدهای چوبی نماید.
این کار کم کم در تمام دنیا رواج پیدا کرد و امروزه شاهد استفاده از سبد میوه پلاستیکی بجای صندوق های چوبی هستیم که این کار علاوه بر کمک به حفظ جنگل ها، به دلیل امکان تولید این سبدها با مواد دست دوم و حتی دست چندم و نیز قابلیت بازیافت این سبد ها، از رها شدن بسیاری از مواد پلاستیکی در طبیعت جلوگیری نموده است.
همچنین به دلیل امکان تولید سبد میوه در سایز اختصاصی هر محصول، علاوه بر بهبود صنعت بسته بندی و حمل و نقل میوه و محصولات کشاورزی، میزان دور ریز و خرابی این محصولات به طرز چشمگیری کاهش یافته است.
نا گفته نماند که تولید این سبدها با مواد نو هم صورت میگیرد که از بُعد اقتصادی باز هم به صرفه می باشد.
استفاده از سبد پلاستیکی به محصولات کشاورزی محدود نمی گردد. بلکه این سبدها در صنایع دامی، شیلات و دیگر صنایع غذایی هم کاربرد بسیار دارند و از مواد پلاستیکی با کیفیت های متفاوت ولی همگی با یک روش یعنی استفاده از دستگاه تزریق پلاستیک تولید می گردند.
یکی از فاکتورهای مهم در تولید سبد میوه، طراحی ظاهری این محصولات می باشد که در آن پارامترهایی چون وزن مخصوص، استحکام کششی، استحکام ضربه، خواص گرمایی و … مد نظر قرار می گیرد.
در پروسه ساخت این محصولات توجه به وزن قطعه نهایی، طراحی قالب و انتخاب دستگاه تزریق مناسب از نظر سایز دستگاه و سرعت آن از موارد مهم به شمار می آیند. همچنین انتخاب نوع مواد پلاستیکی و رنگ های افزودنی در این راستا تاثیرگذار خواهد بود.
هنگامی که صحبت از تولید سبد میوه به میان می آید، انتخاب دستگاه تزریق مناسب به عنوان بزرگترین چالش مطرح می گردد.
مدت زمان سیکل تولید، قدرت تولید، ثبات در دراز مدت، جنس سیلندر و مارپیچ دستگاه به دلیل استفاده از مواد ضایعاتی، قدرت تایبار ها به دلیل نیاز به فشار بالا در تولید سبد میوه و مواردی از این دست در صرفه اقتصادی تولید این محصولات پرطرفدار و نیز پایین نگه داشتن قیمت تمام شده ی آن تاثیر به سزایی دارد.
سیلندر و مارپیچ قسمتی از دستگاه است که در استفاده از مواد دست دوم بیشترین آسیب را می بینند. معمولا برای تولید سبد میوه بهتر است از سیلندر و مارپیچ هردو بایمتال(ضد سایش) یا لااقل از مارپیچ بایمتال و سیلندر معمولی استفاده نمود که در ابتدا نیاز به هزینه بالایی دارد ولی در طولانی مدت به صرفه خواهد بود.
در صورتی که مشخصات فنی دستگاه تزریق همچون سایز پمپ و موتور و جنس سیلندر و مارپیچ به طور ویژه برای تولید سبد انتخاب گردد، یعنی دستگاه برای این کار سفارشی سازی شود، توان کلی دستگاه بهبود یافته و تولید بهتری را شاهد خواهیم بود که به سودآوری بیشتر در دراز مدت کمک خواهد کرد.
لازم است در اینجا این نکته را یادآور شویم که در دستگاه های تزریق پلاستیک آرتاک ماشین، به دلیل استفاده از پمپ و موتور یک سایز بزرگتر در هر مدل از دستگاه ها، شاهد تولید با ثبات و حتی سرعت نسبتا بالاتری نسبت به نمونه های مشابه به خصوص در تولید سبد میوه بوده ایم.
منبع: آرتاک ماشین
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
فقط یه کارگزار یا راهنما برای راه اندازی خط این کارگاه میخواستم ،راهنمایی میفرمایید ارسال پاسخ
سپاس ارسال پاسخ
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه