گزارش بازار محصولات پتروشیمی؛ هفته چهارم اسفند 1401
ماراتن خرید مواد پتروشیمی سال 1401 پایان گرفت
به گزارش ویکی پلاست، تا قبل از زمستان و اوج گیری دلار به کانال 40 هزار تومان، میانگین معاملات هفتگی محصولات پلیمری در بورس کالا 80 هزار تن بود ولی با افزایش شکاف بین دلار نیمایی و دلار آزاد و رسیدن اختلاف نیما و دلار آزاد به بیش از 30 هزار تومان، میانگین نهایی معاملات سال به 89 هزار تن رسید. هم اکنون اختلاف دلار نیمایی و دلار آزاد 18 هزار تومان است.
از دی ماه امسال، معاملات هفتگی به بالای 90 هزار تن و در بهمن و اسفند به بالای 100 هزار تن رسید. بالاترین رکورد معاملات امسال، در هفته قبل ثبت شد که بیش از 120 هزار تن محصولات پلیمری در بورس کالا، خریداری شد.
قطع برق و گاز در تابستان و زمستان، چالش دیگری بود که همچون سال های گذشته با گرم شدن و سرد شدن هوا، گریبان تولیدکنندگان را گرفت. خاموشی در شهرک های صنعتی به علت قطعی برق باعث پایین آمدن تولید می شد و این اتفاقات در حالی رخ می داد که در جناحی دیگر، ذهن تولیدکنندگان مشغول نحوه تأمین مواد اولیه بود. نقدینگی در گردش و تورم، چالش های سال 1402 هستند که در سال آینده تولیدکنندگان باید با آن، دست و پنجه نرم کنند.
اما بازار این هفته: سقوط 34 هزار تنی معاملات
کارنامه معاملات محصولات پلیمری در آخرین هفتهی کاری سال 1401، در حالی بسته شد که هم عرضه ها 24 هزار و 257 تن و هم معاملات 34 هزار و 574 تن نسبت به هفته گذشته کاهش داشت. معاملات امروز کمترین حجم معاملات در 3 ماه اخیر بود.
آنچه در مورد معاملات این هفته باید بدانیم:
- 87.6 درصدِ عرضه ها، معامله شد.
- جمع معاملات این هفته 85 هزار و 944 تن بود که 34 هزار و 574 تن، کمتر از هفته قبل است.
- رقابت خریداران در معاملات کالاهای پ پ ها، پی وی سی و پلی اتیلن های پر مصرف، کمتر از هفته قبل بود.
ترین های معاملات
بیشترین افزایش در معاملات این هفته، به گروه ترفتالات نساجی اختصاص داشت که 1,903 تن بیشتر از هفته قبل معامله شد. در مقابل، بیشترین کاهش در معاملات این هفته نیز، به پ پ نساجی با 5,481 و پس از آن به سنگین فیلم با 5,219 تن کاهش، اختصاص داشت.
دهمین هفتهی بدون تغییر نیما
در هفته ای که گذشت، دلار نیمایی همچنان ثابت ماند و میانگین هفتگی روی 28 هزار و 371 تومان ثابت است؛ قیمت های پایه 21 اسفند نیز، با این قیمت محاسبه شدند. همچنین میانگین روزانه نیز، در محدوده 28 هزار و 300 تومان باقی مانده است.
آخرین قیمتهای سال صعودی بود
آخرین قیمت های پایه در سال 1401، این هفته در حالی اعلام شد که نیمی از قیمت ها افزایشی و نیمی، بدون تغییر بودند. چهل و چهارمین قیمت های پایه، همانند دو ماه قبل با دلار نیمایی، بدون تغییر و با نرخ 28,371 تومان محاسبه و اعلام شد. قیمت های جهانی، تغییر زیادی نداشتند و تنها کالاهایی که بیش از 2 درصد رشد قیمت پیدا کردند، گروه سنگین اکستروژن ها بودند.
گرید EX3 با 2.5 درصد و 840 تومان، بیشترین افزایش پایه های این هفته را تجربه کرد و پس از آن، CRP100 نچرال با 873 تومان و CRP100 مشکی با 2.4 درصد، 849 تومان افزایش، قرار گرفتند. تنها کالای کاهشی جدول مقایسهای این هفته، پل استایرن مقاوم 7240 بود که 88 صدم درصد، یعنی 382 تومان، کمتر از هفته قبل قیمت گذاری شد. سبک فیلم، انبساطی ها، سنگین تزریقی، سنگین دورانی، پت های نساجی، پی وی سی های S70 و S57، سنگین فیلم، پ پ شیمیایی 440L و پ پ های نساجی، گروه هایی بودند که نسبت به هفته قبل، بدون تغییر ماندند.
هفته پرنوسان دلار آزاد؛ از 42 تا 47 هزار تومان
دلار که هفته گذشته را با قیمت 47 هزار و 650 تومان به پایان رساند، شروع هفته را کاهشی، با عقب نشینی به کانال 46 هزار تومان، با 46 هزار و 950 تومان آغاز کرد و با روندی نزولی و از دست دادن 3 کانال در یک روز بازار را با 43 هزار و 850 تومان به پایان رساند. دلار روز یکشنبه را با 43 هزار و 950 تومان آغاز کرد و پس نوسانات افزایشی که داشت، در نهایت مجددا کاهشی شد و با 43 هزار و 700 تومان بازار به پایان رسید.
دلار در شروع بازار دوشنبه به کانال 45 هزار تومان صعود کرد و بین دو کانال 44 و 45 هزار تومان رفت و برگشت داشت و در نهایت بازار با 45 هزار و 300 تومان به اتمام رسید. در روز سهشنبه با صعود به 46 هزار تومان معاملات بازار دلار آغاز شد و با روندی افزایشی به کانال 47 هزار تومان صعود کرد و بازار با 47 هزار و 450 تومان به پایان رسید. صعود دلار به 47 هزار تومان را می توان پایان گرفتن سوخت خبر توافق ایران و عربستان دانست. اما درست با شروع اوج گیری قیمت دلار، خبر دیگری بازار ارز را تحت تأثر خود قرار داد. سفر شمخانی به امارات، مانع از افزایش بیشتر قیمت دلار در بازار شد و چهارشنبه، معاملات با 46.150 تومان پایان یافت. باید منتظر نتایج سفر شمخانی به امارات بود که آیا این سفر بر سهولت جابجایی درهم به بازار ایران تأثیر خواهد گذاشت یا خیر.
بیشتر قیمتها در بازار کاهشی شد
با نزولی شدن دلار، مقایسه قیمت های مواد اولیه در پایان هفته سوم و پایانی اسفند نشان می دهد، عمده قیمتها کاهشی بودند. در جدول مقایسهای این هفته تنها 3 گروه با رشد قیمت دیده میشوند. بیشترین افزایش این هفته به سنگین بادی 0035 و ABS150 با 3,500 تومان رشد اختصاص یافت.
در سمت مقابل و در گروه کاهشیها، بیشترین کاهش قیمت این هفته به پلی استایرن انبساطی 221 با 35,000 تومان افت اختصاص یافت. تداوم عرضه انتخاب، تب گذاری بازار انبساطی ها را به پایان رساند و قیمت ها متعادل شد. در رتبههای بعدی بیشترین کاهش قیمت این هفته، پی وی سی S65 با 4,000 تومان، پلی استایرن معمولی با 2,800 تومان، پت 781 با 2,200 تومان، سبک فیلم 020 با 2,000 تومان، پ پ نساجی Z30S مارون با 1,300 تومان کاهش قرار گرفتند. نکته مهم در مقایسه قیمت ها این است که با رسیدن به روزهای پایانی سال، بسیاری از فعالان بازار، برای رسیدگی به حساب ها، معاملات را متوقف کردند و حجم معاملات در بازار، به شدت کاهش یافت. از همین رو، قیمت های بازار به صورت پراکنده بود و همانند هفته های قبل، امکان دریافت قیمت های زیاد برای مقایسه دقیق، وجود نداشت.
قیمت های جهانی کاهشی می شود؟ سقوط برنت به 74 دلار
برنت که هفته گذشته را با 82 دلار به پایان برده بود، در شروع هفته بازار را در ابتدا با صعود به 83 دلار آغاز کرد اما طولی نکشید تا با سقوط 9 دلاری کانال 80 دلار را از دست داد و به 74 دلار رسید. دلیل کاهش شدید طلای سیاه، فروپاشی بانک سیلیکون ولی (SVB) و ترس از سرایت این اتفاق به دیگر بانکها و وقوع یک بحران مالی جدید است. برنت تا روز پنجشنبه 25 اسفند، به 74 دلار رسیده است. نفتا نیز که معاملات هفته گذشته را با ریزش 54 دلاری و قیمت 699 دلار به پایان رسانده بود، تا چهارشنبه با 46 دلار کاهش به 683 دلار رسید. آخرین قیمت نفتا در روز چهارشنبه 15 مارس: 653 دلار بود. سقوط قیمت نفت می تواند قیمت های جهانی محصولات پتروشیمی را نیز تـحت تأثیر قرار دهد و می توان انتظار داشت در هفته جاری و هفته ی بعد، قیمت های جهانی کاهشی باشند.
برنامه عرضه ها و اعلام قیمت ها در سال جدید
در هفته آینده (28 اسفند) مدیریت توسعه صنایع پایین دستی، اعلام قیمت نخواهد داشت و اعلام قیمت بعدی، 6 فروردین ماه 1402 است. بنابر اطلاعیه شرکت بورس کالای ایران، عرضه ها نیز از هفته دوم فروردین ماه آغاز می شود. با توجه به تجربه سال های گذشته، بازار غیررسمی هم بعد از تعطیلات آغاز به کار خواهد کرد و به احتمال قوی، از شنبه 19 فروردین، معاملات آغاز می شود.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه