تحقیقات زیادی نشان میدهند که داشتن یک مدیر سواستفادهگر می تواند تاثیرات مخربی را روی عملکرد شرکت بگذارد. اگر یک مدیر با زیر دستهایش عجیب رفتار کرده یا آنها را جلوی دیگران مسخره کند، همان زیر دستها با کارمندان پایین رده خود چنین رفتاری را خواهند داشت.
البته همیشه اینگونه نیست. برای مثال، همه رفتارهای بد از والدین به بچهها منتقل نمیشود چه برسد به مدیران که تاثیر کمتری در چنین قضیهای دارند. بر همین اساس، مطالعات تازهای نشان میدهند یک رئیس بد میتواند الگوی الهام بخشی برای کارمندان پایینرده بوده و آنها را به سمت تبدیل شدن به یک «رهبری اخلاقگرا» هدایت کند.
طی این مطالعه جدید از شرکتکنندگان خواسته شد تا خود را در شرایط یک محیط کاری فرضی قرار دهند. در بخش اول، آنها متوجه شدند که افراد معمولا علاقهای به کارفرمایان سواستفادهگر ندارند. تا به این جای کار مشخص است اما موضوع از جایی جالب میشود که همین افراد سعی میکنند رفتار متفاوتی با زیردستهای خودشان داشته باشند.
در بخش دوم مطالعه، محققان متوجه شدند افرادی که بیشتر از بقیه به ارزشهای اخلاقی مانند تلاشگری، عدالت، صداقت و مواردی از این دست اهمیت میدهند، بیشتر از بقیه به اصلاح روش مدیریت مدیران بد خود علاقه دارند.
در بخش سوم، محققان به طور مستقیم دادههای محیطهای کاری واقعی در شهرهای مختلف کشور هند را بررسی کردند. در نتیجه این کار مشخص شد افرادی که دارای بنیانهای قوی اخلاقی هستند، بیشتر برای تبدیل شدن به یک رهبر اخلاقگرا تلاش میکنند تا مدیری سواستفادهگر. به طور کلی این پژوهش نشان میدهد که کارفرمایان بد همیشه سبک مدیریتی خود را به زیردستان خود منتقل نخواهند کرد و در این میان بسیاری از افراد سعی میکنند تا با روشی اخلاقیتر با کارمندان پایین ردهتر از خود رفتار کنند.
البته نمیتوان از بحث بالا به این نتیجه رسید که برای ساخت مدیرانی بهتر در آینده، باید رئیسهای بدی برای آنها استخدام کرد بلکه میتوان افرادی که توسط ردههای بالا خود تحقیر یا اذیت شدهاند را به رفتاری متفاوت نسبت به مدیران خود سوق داد. در واقع، اولین قدم برای جلوگیری از این مشکل نه فقط گزارش کردن آن بلکه جلوگیری از ادامه پیدا کردن چنین رفتارهایی است.
منبع: دیجیاتو