چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳

نمایشگاه پلاستیک | استانبول تویاپ ترکیه

زرین نپتا

وکس سیبویه تولیدکننده وکس های دوقطبی و ناقطبی pe و pp

بسپار تجارت آسیا؛ تأمین کننده مواد اولیه پلاستیک و پلیمر و محصولات پتروشیمی

جزئیات مسدود شدن مرز بین ایران و ارمنستان
صبح جمعه 5 شهریور، سخنگوی گمرک از مسدود شدن بخشی از مسیر تردد زمینی ایران به‌ارمنستان توسط نیروهای کشور آذربایجان خبر داد و گفت که از همان ابتدای اعلام این خبر مذاکرات بین ایروان و باکو آغاز شد.در نهایت جمعه شب خبر بازگشایی مجدد این مسیر منتشر شد.

به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد ، محمد‌جواد هدایتی، مدیرکل ترانزیت سازمان راهداری درباره علت مسدود‌شدن مسیر زمینی ارمنستان و سپس بازگشایی آن به‌خبرگزاری مهر گفت: این اتفاق به‌اختلافات مرزی ارمنستان و جمهوری‌آذربایجان برمی‌گردد؛ این دو کشور هنوز نتوانسته‌اند وضعیت مرزهای خود به‌لحاظ خط مرزی را تعیین‌تکلیف کنند؛ بنابراین بخشی از مسیر بین مرز نوردوز از سوی ایران تا ایروان به‌طول 8 کیلومتر بین شهرهای کاپان و گوریس ارمنستان را نیروهای آذربایجانی مسدود کرده بودند.

او ادامه داد: ارمنستان یک راه فرعی را معرفی کرده بود تا تردد متوقف نشود و به‌عنوان آلترناتیو راه اصلی باشد و ناوگان از آن عبور کنند؛ البته تریلی‌ها نمی‌توانستند از این مسیر عبور کنند چون مسیر کم‌عرض و 30 کیلومتر از آن هم خاکی است؛ به‌همین دلیل دولت ارمنستان بلافاصله یک آماده‌سازی اولیه روی جاده انجام داد و بخشی از مسیر را تیغ‌زنی کرد تا امکان تردد برای کامیون‌های 6 چرخ، 10 چرخ و سواری‌ها فراهم شود. مسافران هم بدون اتوبوس و با مینی‌بوس و ون به‌مسیر ادامه می‌دادند.

 این مقام مسوول گفت: در پایان روز شنبه مذاکرات بازگشایی مسیر به‌نتیجه رسید و همزمان مسیر اصلی بازگشایی و امکان تردد فراهم شد.  در حال‌حاضر نیز ناوگان می‌توانند از مسیر قبلی، از سمت ایروان به‌سمت ایران و از مرز نوردوز به‌سمت ایروان تردد کنند.

 بر اساس اظهارات هدایتی مرز نوردوز در حال‌حاضر تنها مرز مشترک زمینی ایران با اتحادیه اوراسیاست؛ حتی اگر مسیر اصلی را آذری‌ها بازهم مسدود کنند، مسیر جایگزین با کمی اصلاحات و بهبود زیرساخت‌ها، قابل‌استفاده خواهد بود. مدیرکل ترانزیت سازمان راهداری ایران گفت: 45 کیلومتر مرز مشترک با ارمنستان دارد و در نتیجه احداث مرز جدید میان دو کشور، توجیه اقتصادی ندارد.

وی گفت: ما مشکل مرزی نداریم، مشکل اصلی ادامه مسیر در عمق خاک ارمنستان و اختلافات مرزی آنها با آذربایجان است؛ ایران با ارمنستان اختلاف‌مرزی ندارد؛ بلکه آذربایجان می‌گوید جاده اصلی نوردوز به‌سمت ایروان، از داخل اراضی قره‌باغ قدیم عبور می‌کند که جزو خاک این کشور محسوب می‌شود.

به‌گزارش خبرگزاری فارس سید روح‌الله لطیفی، سخنگوی گمرک نیز درباره مسدود شدن و سپس بازگشایی  مسیر زمینی ایران و ارمنستان  گفت: بر اساس  اطلاعات دریافتی از گمرک مغری ارمنستان و  اظهارات برخی از رانندگان ورودی از ارمنستان و تماس‌های تعدادی از آنها  از خاک  این کشور، جاده اصلی گشایش و به‌کامیون‌ها و اتوبوس‌های مانده در این‌طرف و آن‌طرف ‌شهر قاپان مجوز عبور داده شده است و در حال رسیدن به‌مرز و مقصد هستند.

وی افزود: گمرک مغری که گمرک مقابل نوردوز استان آذربایجان شرقی است، اعلام کرده‌است که آماده پذیرش  مجدد کامیون و اتوبوس برای عبور به‌سمت مقاصد ارمنستان است. لطیفی گفت: مسیر جایگزین در کشور ارمنستان نیز برای عبور و مرور در صورت بروز مشکل توسط ایروان‌ پیش‌بینی شده است.  سخنگوی گمرک روز شنبه از مسدود‌شدن بخشی از مسیر تردد زمینی ایران به‌ارمنستان (جاده گوریس ـ قاپان) به‌وسیله نیروهای جمهوری‌آذربایجان خبر داده بود.


ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 0%

تبلیغات در ویکی پلاست

دیدگاه خود را بنویسید

فرستادن دیدگاه

پربازدیدترین شرکت ها

پربازدیدترین محصولات

ویدیوهای آموزشی

همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟