wikiplast.ir
صندوق بازارگردانی چیست و چگونه کار می کند؟
بازارگردانی سهم چیست؟
بازارگردانی، فعالیتی است که با هدف کاهش دامنه نوسانات قیمت اوراق بهادار و تامین نقدشوندگی آن توسط کارگزار انجام می شود. شرکتهای کارگزاری ریسک داشتن تعداد مشخصی سهام یا اوراق بهادار را به منظور تسهیل معاملات آن اوراق بر عهده میگیرند.
برای اینکه بازار سهام به بازاری شفاف، کارا و کارآمد تبدیل شود، نیاز به بازارگردان دارد تا نقدینگی لازم را تامین کند. بازار سرمایه پیش از این از رکن بازارگردان در اوراق مشارکت و صکوک و به طور کل اوراق با درآمد ثابت استفاده میکرد، اما در حوزه سهام یا بازارگردانی وجود نداشت یا اگر وجود داشت ناموفق بود. بعد از تجربه موفق رکن بازارگردانی در دنیا و اثبات کارآمدی آن، صندوق های اختصاصی بازارگردانی به وجود آمدند و فعالیت خود را آغاز کردند.
تعریف صندوق بازارگردانی
صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی یکی از تجربههای موفق دنیا در حوزه سرمایهگذاری است که در کشورهای مختلف اجرا میشود. هدف این صندوق جمع کردن سرمایۀ سرمایهگذاران حقوقی و خرید و فروش اوراق بهادار در چارچوب آن اوراق و مطابق با امیدنامه است.
صندوقهای بازارگردانی برای دور کردن بازار سرمایه از نوسانات شدید به وجود آمدهاند تا سهام را متعادل نگه دارند و مانع از ایجاد صف خرید و فروش شوند و در عین حال ارزش سهام را به ارزش ذاتی آن نزدیک کنند.
بنابراین صفهای خرید و فروش بیمورد از بین میروند و به روان شدن معاملات کمک میکنند که در نتیجه آن، قدرت نقدشوندگی سهام بالا میرود و از دست کاری قیمت سهام توسط برخی سودجویان بازار جلوگیری میشود.
صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی چگونه کار میکند؟
صندوق های بازرگردانی مقداری از سهام شرکتهایی که در بازار سرمایه فعال هستند را در اختیار دارند و با آنها خرید و فروش انجام میدهند.
البته هدفشان از این خرید و فروش، متعادل نگه داشتن ارزش سهام آن شرکت و جلوگیری از قفل شدن بازار آن بوسیله ایجاد صف خرید و فروش است. به همین دلیل کارمزد معاملات این صندوقها بسیار پایین است و سازمان بورس برای حمایت از آنها، در کارمزد معاملاتشان 80 درصد تخفیف داده است.
مطابق ماده 33 قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر، تمام نقل و انتقالات اوراق بهادار که توسط بازارگردانان دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار انجام میشوند، از پرداخت مالیات مقطوع نیم درصد معاف هستند.
این صندوقها اصولا توسط خانوادهای از سهام که مرتبط به هم هستند ایجاد و توسط خود آنها اداره میشوند. به عنوان مثال گروه سهام شرکتهای زیر نظر بانک ملت، یک صندوق بازارگردانی ایجاد میکند تا با بازارگردانی سهام این شرکتها، ارزش سهام آنها را حفظ کند و همچنین سودجویان نتوانند در تغییر ارزش ذاتی سهام دخالت داشته باشند.
این صندوقها با هدف سوددهی ایجاد نمیشوند اما نتیجهای که به دنبال دارند، سوددهی سهام شرکتهای حاضر در صندوق خواهد بود.
مزایای صندوق بازارگردانی چیست؟
هرچند سرمایهگذاران این صندوقها فقط افراد حقوقی هستند، اما برای سرمایهگذاران حقیقی هم به طور غیرمستقیم مزایایی به همراه دارند. زیرا شرکتهایی که وارد این صندوقها میشوند سهام خود را در بازار بورس و برای افراد حقیقی ارائه دادهاند و چنانچه صندوق های بازارگردانی برای ثابت ماندن ارزش سهام این شرکتها تلاش کنند، سرمایهگذاران حقیقی هم از آن سود میبرند. از دیگر مزایای این صندوقها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش کارمزد و هزینههای معاملات صندوق به واسطه معافیتهای در نظر گرفته شده
- کاهش محدودیتهای اعطای اعتباردهی و تسهیلات به صندوق با عنایت به اساسنامه آن
- در اختیار قرار دادن ایستگاه معاملاتی برای انجام معاملات
لیست صندوقهای بازارگردانی
در حال حاضر 38 صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی در کشور فعال هستند که مشتری آنها فقط شرکتهای حقوقی میباشند.
از جمله این صندوقها میتوان صندوق بازارگردانی مفید، صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی هوشمند آبان، صندوق بازارگردانی گروه دی، صندوق بازارگردانی ملت، صندوق بازارگردانی اکسیر سودا و … را نام برد.
برای مشاهده لیست صندوقهای بازارگردانی و انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری میتوانید از اطلاعات موجود در صفحه صندوقهای سرمایهگذاری سایت سیگنال استفاده کنید.
نتیجهگیری
نقدشوندگی رکن بسیار مهمی در بازار سرمایهگذاری است، به همین دلیل برخی از شرکتها وارد صندوق های اختصاصی بازارگردانی میشوند تا خیالشان از جهت تامین نقدینگی مورد نیاز و نقدشوندگی سهامشان راحت باشد.
صندوق های اختصاصی بازارگردانی شاید مزیت مستقیمی برای افراد حقیقی نداشته باشند، اما باعث ثبات بازار سرمایه و افزایش اطمینان سرمایهگذاران به بازار میشوند. بنابراین سرمایهگذاران میتوانند سهام شرکتهای عضو این صندوقها را با ارزش ذاتی خریداری کنند و نگران نوسانات شدید آن نباشند.
منبع: سیگنال
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه