به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، بهطوری که نرخ دلار نیمایی لحاظ شده در کشف بهای مواد اولیه مورد معامله در بورس کالا به میزان 226 هزار و 406 ریال در نظر گرفته شد که نسبت به نرخ اثرگذار در فرمول تعیین قیمت برای هفته ماقبل با 47/ 2 درصد به میزان 5 هزار و 465 ریال افزایش بها را به دنبال داشت.
در نهایت اثر مستقیم این اهرم قدرتمند بر نرخهای پایه سبب شد که در روز یکشنبه 20 مهرماه قیمتهای پایه اعلامی سبزپوش شده و نسبت به هفته گذشته وارد فاز افزایشی شوند.
آن هم در شرایطی که بهای جهانی محصولات پتروشیمیایی بهعنوان دیگر اهرم قدرتمند در تعیین نرخ پایه، برای اکثر گروههای کالایی پتروشیمیایی کاهشی بوده یا بدون تغییر مانده است.
از این رو همواره محرک قدرتمند اثرگذار بر سبز پوش شدن نرخهای پایه همان متهم همیشگی یعنی نوسانهای افزایشی بهای دلار نیمایی است.
نکته قابل توجه مربوط به میزان نوسان مثبت بهای پایه محصولات پتروشیمیایی است که رشد محدودی را در قیمتهای جدید تجربه کرده است. آن هم در شرایطی که میانگین هفتگی بهای دلار نیمایی برای هفته جاری در روز یکشنبه کانال 22 هزار تومان را رد کرده و به 237 هزار و 389 ریال رسیده است.
از این رو به سادگی میتوان دریافت که اتخاذ میانگین ماهانه دلار در فرمول کشف نرخ پایه از تاثیر شوکهای روزانه دلار جلوگیری کرده و به نوعی اثرگذاری آنرا بر قیمت مواد اولیه تا حدودی تضعیف کرده است.
در بین قیمتهای پایه پلیمرها بازه رشد قیمتی بین 5/ 1 تا 5/ 3 درصد بود و پلی استایرن معمولی 1540 تنها محصول پلیمری بود که نسبت به هفته ماقبل با افت 25/ 3 درصدی قیمت پایه همراه شد و طبق محاسبات روز گذشته با 5 هزار و 953 ریال کاهش در هفته جاری با نرخ 177 هزار و 96 ریال در هر کیلوگرم در بورس کالا مورد دادوستد قرار خواهد گرفت.
دو گروه کالایی که بر صدر رشد قیمتهای این هفته قرار گرفتند، پلیپروپیلنهای نساجی و شیمیایی بودند که رشد قیمتی بیش از 3 درصد را تجربه کرده و هفته جاری را به ترتیب با قیمتهای پایه 205 هزار و 686 و 236 هزار و 228 ریال در بورس کالا در پیش خواهند داشت.
این درحالی است که شیمیاییهای بورس کالا با صدرنشینی دیاتیلن هگزانول رشد قیمتی بیش از پلیمرها را در بر داشتند، بهطوری که همین محصول شیمیایی رشد 45/ 11 درصدی را در قیمتهای هفته جاری به خود دید.
پس از آن ارتوزایلین رشد 6/ 9 درصدی را تجربه کرد و به قیمت 89 هزار و 260 ریال در هر کیلوگرم رسیده و در رده دوم بیشترین رشد قیمتهای پایه محصولات شیمیایی قرار گرفت.
کمترین افزایش قیمت نیز مربوط به زالین مخلوط است که با 5/ 1 درصد افزایش بها در پایینترین رده جدول محصولات شیمیایی قرار گرفت.
افت محدود شاخص قیمت پلیمرهای «دنیایاقتصاد»
شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد در دادوستدهای هفته گذشته بورس کالا با افت ناچیزی همراه شد. عمده دلیل این کاهش محدود مربوط به اتخاذ راهبرد جدیدی است که از هفته گذشته اجرایی شد.
جایگزینی میانگین ماهانه دلار نیمایی به جای میانگین هفتگی در محاسبات قیمت پایه پس از مدتها کاهش بهای اکثر گروههای کالایی را طی هفته گذشته رقم زد.
این درحالی است که شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد برای هفته منتهی به 18 مهرماه به 22 هزار و 589 تومان رسید که گرچه افت محدودی را نسبت به هفته قبل تجربه کرد اما همچنان در کانال 22 هزار تومان نوسان میکند که رکورد بالاترین شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد به شمار میرود.
این درحالی است که بررسیها نشان میدهد این شاخص در بازه زمانی 6 ماهه نیمه ابتدایی سال جاری با رشد 5/ 89 درصدی همراه شده است.
این رشد شتابان نشان از استمرار افزایش قیمت مواد اولیه دارد که به شدت صنایع پاییندستی را تحت فشار قیمتی گذاشته و با هزینههای چندین برابری نهادههای تولیدی مواجه کرده است.
این امر را درحالی تصور کنید که با شروع نیمه دوم سال این رشد همچنان ادامه دارد و حتی تغییر اهرم اصلی محاسباتی قیمت پایه نیز نتوانسته بهعنوان محرک قدرتمندی بر شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد اثرگذار باشد و تنها به کاهش محدود آن اکتفا کرده است.
اگرچه مسبب اصلی این تحرکات قیمتی در بورس کالا و بازار آزاد نرخ ارز آزاد به شمار میرود که بهای نیمایی ارز میل به نزدیک شدن به آن را دارد اما باید درنظر گرفت که مسکنهای این چنینی تعبیری از وقت اضافی بوده که تا حدودی سعی در کاستن از فشار رشد شتابان قیمت مواد اولیه داشته تا رویکردهای قابل اتکایی که در بلندمدت از کارآیی لازم و کافی برخوردار باشند، فرصت بروز و ظهور پیدا کنند.
از این رو این فضای تنفسی مناسبی برای برگزیدن طرحهای عملیاتی بهینه برای ساماندهی دادوستدهای محصولات پتروشیمیایی بورس کالا به شمار میرود.
وضعیت معاملات زیر ذره بین
حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته 70 هزار و 235 تن بود که در مقایسه با هفته قبل از آن از رشد 7/ 1 درصدی برخوردار بود، یعنی تغییر چندانی نکرده است.
این در حالی بود که حجم عرضههای مرسوم پلیمرها در بورس کالا در هفته قبل 81 هزار و 79 تن بود که در مقایسه با هفته ماقبل 59/ 3 درصد کاهش داشته است، آن هم در شرایطی که این حجم از عرضهها کمترین میزان در 12 هفته اخیر است، یعنی با احتساب تغییر در فرمول قیمتهای پایه شاهد هستیم که حجم عرضه مرسوم پلیمرها به پایینترین میزان از هفته منتهی به 27 تیرماه تاکنون رسیده است.
اینکه با فرض رشد حجم عرضه گریدهای پلیپروپیلنی و شرایط متعادل در بورس کالا، حجم عرضهها به کمترین میزان در 12 هفته اخیر دست یافته و برخی گروههای کالایی خاص کف عرضه تعیین شده را ثبت نکردهاند سیگنال جذابی برای بازار نیست آنهم در شرایطی که اگر به خاطرات سالهای گذشته بپردازیم، کاهش عرضه در شرایط عدم رشد قیمتها مسبوق به سابقه بوده است.
در سالهای قبل در شرایطی که عرضهکنندگان از رشد قیمتها راضی نبودند با اعمال دستوری کاهش عرضه، گویا بازار را تنبیه میکردند یعنی رشد قیمتها همان اثر را به همراه داشت و قیمتهای بالاتری به ثبت میرسید.
اینکه آیا این بار هم شرایط مشابهی را شاهد هستیم یا خیر، در روزهای آینده روشن خواهد شد ولی قیمتهای ثبت شده فعلی در بورس کالا به گونهای ایفای نقش کرده که جایگاه افت قیمتها به دلیل تغییر در دستورالعمل تعیین نرخ را به حاشیه برده و به شدت کم اثر کرده است.
در هفته گذشته حجم تقاضای ثبت شده برای خرید پلیمرها در بورس کالا 108 هزار و 811 تن بود که کمترین میزان در 7 هفته اخیر به شمار میرود. افت عرضهها در بورس کالا را میتوان اولین دلیل برای کاهش تقاضا به شمار آورد، اگرچه مدیریت تقاضا در بازار پلیپروپیلنها نیز دلیل مهم دیگری برای کاهش این رقم به شمار میرود.
اما زیر پوست بازار شاید خبرهای جانبی دیگری هم باشد. مدتی است که بحث عدم رشد قیمت آزاد ارز مخصوصا در هفته گذشته ( و قبل از اعلام تحریمهای جدید) مطرح بود و همین سیگنال دلیلی برای عدم خرید حداکثری به شمار میرفت آنهم در شرایطی که دورنمای قیمتها از یک ابهام جدی برخوردار بود.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- جرقههای امید در بازار سرد پلیمرها
- نقطه عطف در بازار پلیمرها
- گرمی پلیمرها در بازار سرد
- شواهد رکود تورمی
- آمادهباش در برابر رکود تورمی بازار پلیمر
- توسعه چند وجهی در زنجیره پتروشیمی
- یک بام و دو هوای بازار پلیمرها
- هشدار رکود تورمی در بازار محصولات پتروشیمیایی
- محدودیت تولید در قرنطینه عرضه پلیمرها
- کلیشههای ثمربخش پلیمری