wikiplast.ir
اثر تالک بر خواص مکانیکی پلی پروپیلن
در چندین سال گذشته، پلی پروپیلن کاربردهای وسیعی را در صنایع مختلف از جمله صنعت خودرو، تزیینات داخلی، صنایع بسته بندی، الیاف و غیره یافته است. دلیل اصلی این استقبال مقاومت فیزیکی و شیمیایی بالا و در کنار آن هزینهی نسبتا پایین این پلیمر است. تولید این پلیمر فقط در سال ۲۰۰۰ میلادی به بیش از سی میلیون تن رسیده است.
تالک و کاربرد های آن
تالک (Mg3Si4O10 (OH) 2) یک نوع کانی است که صفحات آن که شامل یک لایه یا ورق بروسیت بین دو ورق سیلیس میباشد که با نیروی واندروالس به هم متصل شدهاند و اجازه میدهد روی هم بلغزند و این ماده معدنی فعالیت شیمیایی کمی دارد. تالک عمدتا به عنوان پرکننده استفاده میشود شکل ورقه ورقه ای ذرات تالک میتواند سفتی (stiffness) محصولاتی مانند پلی پروپیلن (polypropylene)، وینیل، پلی اتیلن، نایلون و پلی استر را افزایش دهد.
تالک پودرشده، رنگی سفید بسیار براق دارد که از آن پرکنندهای بسیار عالی در رنگهای نقاشی میسازد زیرا که بطور همزمان به عنوان سفید کننده و براق کننده رنگ عمل مینماید. سختی پائین تالک به این دلیل ارزشمند است که به سبب سایش کمتر، خرابی کمتری در نازل اسپری و دیگر تجهیزات نقاشی ایجاد مینماید. در صنایع پلیمر و پلاستیک سازی و تولید کابل برق و بیشترین مصرف آن به دلیل مقاومتی که در برابر حرارت و الکتریسیته دارد در ساخت سطح میز آزمایشگاهها و صفحه تقسیم برق است.
در ادامه این یادداشت به بررسی اثر تالک بر روی پلی پروپیلن پرداخته میشود و با آوردن نمودار هایی و تحلیل آنها به مثبت تالک بر روی خواص مکانیکی مهر اثبات زده میشود.
همانگونه که در نمودار مشاهده میشود استحکام تسلیم کامپاند با افزودن میزان تالک تا مقدار ۶% افزایش یافته و پس از آن روند نزولی به خود میگیرد. افزایش استحکام تسلیم بدین معناست که در آن نقطه از درصد مصرفی تالک به عنوان پرکننده (filler)، چسبندگی خوبی بین پرکننده و ماتریس به وجود آمده است. به همین دلیل در برابر فشار های بالاتری مقاوم است.
در این نمودار در مقادیر تالک حدود ۳% بیشترین استحکام کشش را به ما نشان میدهد. لازم به ذکر است در خواص مکانیکی زمانی شاهد اثرات خوب میباشیم که فیلرها به خوبی و با نسبتهای درست در ماتریس پخش شوند. به عنوان مثال حداکثر استحکام کششی زمانی اتفاق میافتد که ۳% تالک به عنوان فیلر باشد بنابراین در این درصد جرمی در فضای میکروسکوپیک شاهد توزیع مناسب فیلر در ماتریس هستیم.
با افزایش تالک شاهد سیر صعودی مدول الاستیسیته (مدول یانگ) خواهیم بود که تا ۴۰% به صعود خود ادامه میدهد. اگر مدول الاستیسیته افزایش یابد بدین معناست که ذرات پرکننده (filler) سفت و سخت هستند و باعث کند شدن در تحرک کامپاند میشوند. از نمودار فوق نتیجه میشود که تالک به طور کلی باعث افزایش مدول میشود.
طبق شکل فوق مشهود است که با افزایش درصد تالک مدول خمشی افزایش مییابد. همچنین ضربه پذیری تا ۵% استفاده از تالک افزایش و سپس روند رو به کاهش میگیرد. این اندازه گیری در دمای ثابت فرض شده است.
افزودن تالک به پلی پروپیلن به طور خلاصه موجب سختی بیشتر استحکام سطحی بهتر و همینطور بهبود در مدول خمشی و کششی میشود.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- آشنایی با پودر تالک، خواص و کاربردها
- مقدمات تعیین کف عرضه برای تک تک گریدهای پلی پروپیلن
- کسب پروانه بهداشتی ساخت مستربچ سفید سال 95 توسط پادنا پلیمر
- کسب پروانه بهداشتی ساخت مستربچ کربنات کلسیم از سازمان غذا و دارو سال 95 توسط پادنا پلیمر
- چرايي استفاده از مستربچ براق كننده
- آیا مستربچ تنها برای رنگ آمیزی پلاستیک ها استفاده می گردد