بانک مرکزی بخشنامه کرد
بروزرسانی سامانه نهاب به بانکها ابلاغ شد/ سامانه نهاب چیست؟
به گزارش ویکی پلاست به نقل از ایبنا، نهاب به هر یک از مشتریان شبکه بانکی کشور شناسه منحصر به فردی به نام شهاب تخصیص میدهد که در این صورت لازمه بهرهمندی از خدمات بانکی برخورداری از شناسه مذکور خواهد بود.
ماموریت سامانه موصوف در پنج فاز طراحی شده و در حال حاضر مرحله برون خط سامانه نهاب تقریبا تکمیل شده و به زودی آن مرحله اجرایی خواهد شد.
بانک مرکزی در توضیح اهداف کلان نهاب گفته است: این پروژه فراهم کردن بستری امن برای انتقال امن اطلاعات هویتی و بانکی مشتریان نظام بانکی به مرکز ریشه گواهی بانکی جهت صدور توکنهای «نماد» بوده و بهعنوان پروفایل مشتریان بانکی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
از جمله مهمترین دستاوردهایی که با راهاندازی این پروژه به دست میآید تحت پوشش قرار گرفتن سامانههای سیستم مدیریت سپردهها، سیستم مدیریت تسهیلات، سیستم ارزی، سیستمهای بانکداری اینترنتی، سیستم بانکداری همراه، سیستم تلفن بانک و کانالها و مشتریان میباشد.
کد نهاب برای سامانه نهاب چیست
سامانه "نهاب" به عنوان پیش نیاز طرح نماد شناخته می شود. نماد با هدف پیاده سازی بستر گواهی امضای دیجیتال در نظام بانکی و به کارگیری آن در سامانههای مهم و حاکمیتی همچون پورتال ارزی، سنا، سپام، کاشف، ساتنا و پایا تدوین شد که با پیاده سازی، نیازمندیهای آن، اعم از تصدیق اصالت مشتریان حقیقی و حقوقی در ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی، رمزنگاری اطلاعات حساس، امضای دیجیتال دادهها و انتقال امن آنها محقق شده است.
جزییات سامانه نهاب و ثبت نام در نهاب
سامانه نظام هویت سنجی الکترونیکی بانکی (نهاب) با اتصال برخط به پایگاه داده سازمان ثبت احوال و ثبت اسناد و خودکار نمودن عملیات، موجب تسریع در روند ارائه خدمات و اعتبارسنجی دقیق میشود که این در عمل، دستیابی به یکی از آرزوهای دیرینه نظام بانکی است.
چگونگی ثبت نام در سامانه نهاب
به عبارتی، این سامانه شکلگیری یک پایگاه دادهی متمرکز برای احراز هویت مشتریان و متعاملان نظام بانکی در سرتاسر کشور را با اعطای شناسه منحصر به فرد "شهاب" محقق ساخته است.
سامانه ملی «نهاب» نظام هویت سنجی اطلاعات مشتریان بانکی در بانک مرکزی
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به منظور ایفای وظایف محوله و ماموریتهای خود، همواره طرح ها و سامانه های نوینی را در دوره های مختلف معرفی و عملیاتی کرده است. در همین راستا و از چندی پیش سامانه های نهاب، صیاد و برداشت مستقیم (Direct Debit )را به منظور دقت در شناسایی مشتریان بانکی ، یکپارچگی چکهای صادره و روش جدید پرداخت را تعریف و جهت ایجاد آنها به شرکت خدمات انفورماتیک ( بازوی فنی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) سفارش کار داده است. شرکت خدمات انفورماتیک پس از طی مراحل مختلف ، سامانه های یاد شده را طراحی و پیاده سازی نموده و به بهره برداری رسانده است.
سامانه ملی «نهاب» نظام هویت سنجی اطلاعات مشتریان بانکی در بانک مرکزی
الف- نهاب
تحلیل، تولید و توسعه سامانه حاکمیتی نهاب (نظام هویت سنجی اطلاعات مشتریان بانکی)، تحت نظارت و رگولاتوری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از اواخر سال ۱۳۹۵ ، در دستور کار شرکت خدمات انفورماتیک قرار گرفت. در این سامانه برای اولین بار در نظام بانکی کشور پایگاه داده ای از اطلاعات هویتی تمامی مشتریان بانکی اعم از حقیقی ، حقوقی و اتباع خارجی ایجاد شده است.
به همین منظور اطلاعات کلیه مشتریان حقیقی، حقوقی و اتباع خارجی (نزدیک به ۷۶ میلیون مشتری ) بعد از تشکیل پروفایل های مربوطه و صحت سنجی آنها ( استعلام از مراجع ذی صلاح ) در پایگاه داده این سامانه درج گردیده و به هر مشتری مورد تایید شناسه ای به عنوان کد شهاب اختصاص داده شده است.
اتصالات متعدد مابین محل استقرار سامانه نهاب در سایت شرکت خدمات انفورماتیک با مراجعی نظیر ثبت احوال، ثبت شرکتها، وزارت اقتصاد، سامانه فیدا و کلیه بانکها و موسسات تحت نظارت بانک مرکزی ج.ا.ا به وجود آمده و در شرف بهره برداری نهایی و استفاده شبکه بانکی از آن می باشد.
ب- برداشت مستقیم پایا و مدیریت مجوزها:
این سامانه به عنوان یکی از پروژه های نقشه راه ۱۴۰۰ بانک مرکزی و با هدف خودکار نمودن پرداخت های منظم مشتریان بانکی (پرداخت هایی مانند قبوض، اقساط تسهیلات، اجاره بها، آبونمان و...) از سال ۹۵ در دستور کار شرکت خدمات انفورماتیک قرار گرفت. این خدمت از قطعات اصلی پازل نظام های ملی پرداخت محسوب می شود. این خدمت پس از تدوین آیین نامه های مربوطه و پشت سر گذاشتن آزمون های متعدد برای شبکه بانکی، آماده بهره برداری شده است.
ج- صیاد (صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک):
این سامانه پس از عملیاتی شدن سامانه چکاوک، به منظور یکپارچه نمودن ساختار اطلاعاتی و شکلی دسته چک های بانکی با نظارت بانک مرکزی ج.ا.ا به شرکت خدمات انفورماتیک محول گردید. از دیگر ویژگی های این محصول، امکان ارائه استعلامات پیامکی سوابق فرد صادر کننده چک، می باشد. صیاد هم اکنون به مرحله بهره برداری رسیده و از شهریور ماه امسال از گردش چک های غیر صیادی در سامانه چکاوک ممانعت به عمل خواهد آمد.
لازم به ذکر است تمامی بانکها و موسسات مورد تایید و تحت نظارت بانک مرکزی، مشمول استفاده از این سامانه ها خواهند بود. بهره برداری از هریک از این سامانه ها منوط به دریافت مجوزهای تاییدی از بانک مرکزی می باشد. به همین منظور هریک از بانکها و موسسات مورد تایید بانک مرکزی باید خود و یا شرکتهای پیمانکار شان ضمن رعایت قوانین و استانداردهای هر یک از این سامانه ، در فرآیند آزمونهای تاییدی اقدام و مجوزهای فنی / مقرراتی لازمه را کسب کنند.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- جزییات شیوه نامه اجرایی تشدیدمبارزه با احتکار و اختفا اعلام شد
- پیشنهادات 3 وزارتخانه درباره پذیرش وثایق بانکی اعلام شد
- پیشنهاد بانک مرکزی برای اصلاح مصوبهای در خصوص افزایش مهلت ارائه اسناد حمل حوالههای ارزی
- بانک مرکزی ارز خارج از کشور صادرکنندگان را میخرد
- تصمیم جدید بانک مرکزی، مجازات شرکتهای خوشنام است
- صادرکنندگان کارمندان رئیس بانک مرکزی نیستند
- منظور رئیسکل بانک مرکزی از هشدار به صادرکنندگان چه بود؟