گزارش بازار محصولات پتروشیمی در بورس کالا؛ هفته اول آذرماه 1397
هشدار مجدد رکود تورمی
به گزارش ویکی پلاست، کاهش حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا طی هفتهای که گذشت شاید مهمترین و تأثیرگذارترین رخداد بر دورنمای بازار باشد آنهم در شرایطی که حجم عرضهها در این هفته به کمترین حد از روزهای نیمه تعطیل ابتدای سال جاری تاکنون رسیده که خود نشاندهنده نگرانیهای جدیدی در این بازار است.
از سوی دیگر برای سومین هفته پیاپی حجم تقاضا کمتر از عرضهها بود که خود نشاندهنده بیمیلی خریداران به خرید و تعمیق شائبه رکود است.
حجم معاملات این هفته به صراحت نشاندهنده رکود در بخش معاملات در بورس کالای ایران است یعنی جذابیت خرید مواد اولیه به دلیل عدم وجود تقاضا برای مصنوعات تولیدی به قدری کاهش پیدا کرده که برای اغلب کالاها، رونقی برای خرید مشاهده نمیشود.
البته نظارتی شدن شرایط بازار هم دلیل دیگری برای ضعف تقاضاست تا جایی که هم برخی از واسطهها فعالیت چندانی نداشته و برخی هم تمایلی به واسطهگری بین بورس و بازار از خود نشان نمیدهند. این شرایط نگرانکننده است زیرا خود دلیلی برای تضعیف عرضه در بازار داخلی و رشد نرخ در بازار آزاد به شمار میرود آن هم در شرایطی که بسیاری از فعالان صنفی یا توان خرید از بورس کالا ندارند و یا باز هم ترجیح میدهند به رغم رشد قیمتها، باز هم از بازار آزاد و بعضاً به صورت اعتباری خرید کنند.
این موارد در حالی خودنمایی میکند که بازار داخلی پس از 5 هفته افت نرخ، یک هفته نسبتاً افزایشی را پشت سر گذاشت و همین مطلب به معنی برتری تقاضا بر عرضه بود اگرچه حجم عرضهها سریعتر از حد انتظار کاهش داشته ولی باز هم در ضعف تقاضا، شاهد برتری تقاضا بر عرضهها بودیم.
به صورت دقیقتر عقبگرد عرضه در بازار داخلی آن هم در شرایطی که جو روانی ناشی از اورهال واحدهای پتروشیمی به اندازه کافی برای رشد قیمتها مؤثر بوده است. البته کاهش قیمت دلار در بازار آزاد در کنار رشد آن در بازار ثانویه ارزی و همچنین کاهش قیمتهای جهانی هم گویا بر رفتار بازار بیتأثیر بوده است.
رکود را میتوان در رفتار اهالی بازار به وضوح مشاهده کرد و حتی ممکن است ضعف تقاضای مؤثر برای مواد اولیه و محصولات نهایی عمیقتر شود. این وضعیت با رشد قیمتها در بازار آزاد همخوانی ندارد ولی با کاهش حجم معاملات در بورس کالا متناسب است. این مطلب نشان میدهد که مصرفکنندگان واقعی در بورس کالا هنوز هم حجم خرید مرسوم خود را دارا هستند ولی محدود شده است. پتروشیمیها نیز به دلایل مختلف یا میل به عرضه ندارند و یا از توانایی فنی برای تولید و عرضه جدی برخوردار نیستند آن هم در شرایطی که جذابیت صادراتی چندانی مشاهده نمیشود.
همین دلایل در کنار انتظار برای عدم تغییر جدی در بازار داخلی به معنی بیم و امید از رشد بیشتر قیمت مواد اولیه است و شاید بتوان گفت بازار پس از یک هفته رشد قیمتها، هنوز هم توان افزایش نرخ را به صورت شکننده دارد.
در هفته گذشته از پتانسیل رشد قیمتها برای کوتاهمدت صحبت کردیم و برای هفته جاری هم شاید بتوان از این داده باز هم برای تعریف بازار استفاده کرد یعنی احتمال تداوم رشد نرخ در بازار داخلی وجود دارد. این مطلب یعنی باز هم هشدارهای رکود تورمی در بازار پلیمرها را باید مطرح کرد و آن را جدی گرفت.
از سوی دیگر اورهال پتروشیمیها احتمال آذرماه دشواری را رقم میزند و تا زمانی که بازار از مسیر عرضه به آرامش و ثبات نرسد نمیتوان گفت که مسیر بازار تغییر خواهد کرد. این در حالی است که محمولههای مهمی در بازار به شیوههای مختلف بلوکه شده و سادهترین مسیر برای مدیریت بازار عرضه همین مواد اولیه در بورس کالا و یا حتی در بازار آزاد است.
نگاهی به جدول فوق نشان میدهد که اغلب پلیمرها در گروههای کالایی متفاوت با افت حجم معاملات به نسبت هفته قبل از آن روبهرو شدهاند و همین سیگنال میتوان به احتمال کاهش تزریق کالا به بازار آزاد منجر شود. این وضعیت خود تکانهای برای رشد قیمتهاست ولی در شرایط موجود با ضعف تقاضای مؤثر این رخداد تأثیرگذاری عمیقی نخواهد داشت.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- جزییات تورم آبان ماه/ تورم اقلام قابل تجارت؛ ۲۶.۱ درصد + نمودار
- نرخ تورم دوباره دورقمی شد/ تغییرات ۳۱ ماهه نرخ تورم
- تورم تولیدکننده آبان ۲۶.۹ درصد شد
- کاهش معنادار معاملات در بازار پلیمرها
- مهم | گزارش دلایل التهاب بازار محصولات پتروشیمی در نیمه اول سال 1397
- گزارش صرافخانه از نکات مهم دستورالعمل خرید و فروش اسکناس در شبکه صرافیهای مجاز
- عدد رانت 2143 میلیاردی محصولات پتروشیمی در گزارش اتاق ایران از کجا آمد؟
- گزارش قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای آسیا