شنبه ۸ دى ۱۴۰۳

وکس سیبویه تولیدکننده وکس های دوقطبی و ناقطبی pe و pp

بسپار تجارت آسیا؛ تأمین کننده مواد اولیه پلاستیک و پلیمر و محصولات پتروشیمی

مالیات در تله ضعف سرمایه اجتماعی
درآمدهای دولت به دو نوع درآمدهای مالیاتی و غیرمالیاتی تقسیم ‌می‌شود که ایده‌آل‌ترین منبع درآمدی برای دولت‌ها، به‌دلیل ماهیت پایدار آن، درآمدهای مالیاتی است. این پایداری از جهت پیش‌بینی‌پذیری و تنوع در منابع مالیاتی (تنوع مؤدیان) تبیین می‌شود. بر همین اساس، کشورهای توسعه‌یافته برای نیل به سلامت اقتصادی، بر این ظرفیت درونی و پایدار تکیه کرده‌اند.

به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، به این ترتیب، نسبت مالیات دریافتی به تولید ناخالص داخلی کشورهایی همچون نروژ، کانادا و آمریکا، به‌ترتیب ۵۴ ، ۳۱ و ۲۷درصد است. علاوه بر این، تجربیات کشورهای دیگری همچون کشورهای حاشیه خلیج فارس، که در ساختار اقتصادی آنها از نفت به عنوان عامل اصلی توسعه استفاده شده‌ است، بیانگر تمایل این کشورها به رشد درآمد‌های مالیاتی است.

برای مثال در سال ۲۰۱۷، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در کشور عربستان بالغ بر ۳ درصد عنوان شد که این نسبت در سال ۲۰۲۱ به ۹درصد افزایش یافت.

مالیات در ایران برخلاف روند حاکمه در کشورهای توسعه‌یافته، به‌طور کل سهم قابل‌توجهی در منابع عمومی دولت ندارد. البته طی دهه گذشته، این سهم تا میزانی در بودجه سنواتی کشور نقش پررنگ‌تری را نسبت به قبل ایفا کرده ‌است.

نمود این نکته را می‌توان در سهم درآمدهای مالیاتی در منابع عمومی دولت در طی سال‌های ۱۳۹۳، ۱۳۹۷ و ۱۴۰۳ مشاهده کرد که سهم درآمدهای مالیاتی در هر سال به‌ترتیب به ۲۳، ۳۶و ۵۳ درصد رسیده ‌است. علت افزایش توجه به مالیات را می‌توان عواملی همچون تحریم، کاهش فروش نفت در مقاطعی خاص، تمایل سیاستگذاران و مدیران در پایدارسازی منابع بودجه‌ای و... دانست؛

با‌این‌حال، این میزان فاصله قابل‌توجهی با وضعیت مطلوب خود دارد. علاوه بر این، علت عمده رشد بخش قابل‌توجهی از این سهم را می‌توان در افزایش ردیف‌های مالیاتی همچون مالیات بر انواع خودروهای سواری و وانت دوکابین، مالیات بر واحدهای مسکونی گران‌قیمت، درآمد حاصل از یک‌درصد نرخ مالیات ارزش افزوده موضوع ماده ۴۳ قانون مالیات ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰، افزایش ۷۰درصدی تعداد مؤدیان حقوقی و افزایش ۶۵درصدی تعداد مؤدیان حقیقی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ و... دانست.

فرار مالیاتی و رازهای نهفته در آن

فرار مالیاتی یک موضوع مهم در سطح جهانی است که می‌تواند درآمدهای دولت را تضعیف کرده و بر ثبات اقتصادی جوامع اثرگذار باشد. فرار مالیاتی به‌عنوان عملی غیرقانونی، به شرایط عدم پرداخت مالیات به دولت توسط مشمولان قانونی مالیات، اطلاق می‌شود که اشکال و مدل‌های مختلفی ازجمله هزینه‌های متورم، معاملات نقدی، گزارش کمتر از درآمد، حساب‌های خارج از کشور و کسب‌و‌کارهای ثبت‌نشده و... را شامل می‌شود.

به‌گفته مدیر کل روابط‌عمومی سازمان امور مالیاتی در اواخر شهریور ۱۴۰۳، بالغ بر ۲۹همت، از محل فرار مالیاتی کشف شده ‌است که این حجم از فرار مالیاتی منتج به چالش در وضعیت حکمرانی و اقتصاد کشور شده ‌است.

فرهنگ مالیاتی

تحقیقات گوناگون فرار و اجتناب مالیاتی را برآیند بها ندادن به فرهنگ مالیاتی دانسته‌اند. مالیات به‌عنوان یک درآمد ملی، حاصل مشارکت مردم در تامین آن است و مستقیما متاثر از فرهنگ مالیاتی جامعه است. فرهنگ مالیاتی از عناصر مختلفی از جمله طرز نگرش‌ها، بینش‌ها، ارزش‌های اجتماعی، قوانین جاری و میزان آگاهی مردم از مالیات تشکیل می‌شود.

با بررسی مقالات سامانه مدیریت اطلاعات پژوهشی، فرهنگ مالیاتی در ایران تحت‌تاثیر عوامل مختلفی همچون عوامل فردی، اجتماعی، اعتقادی، سازمانی، قانونی، سیاسی و اقتصادی قرار دارد. بر این اساس، با توجه به عوامل ذکرشده، به‌منظور حرکت مثبت در روند پرداختی مالیات، باید شیوه صحیحی در نظام مالیاتی کشور همراه با استفاده از ظرفیت‌های نوین، با توجه به عوامل فوق‌الذکر، اتخاذ کرد.

نگرش مردم تابعی از سرمایه اجتماعی

سرمایه اجتماعی را می‌توان شامل مولفه‌های مختلفی همچون هنجارها، اعتماد، شبکه روابط، مشارکت و... دانست که مولفه اعتماد را می‌توان مهم‌ترین متغیر تعیین‌کننده آن در نظر گرفت. به عقیده صاحب‌نظران، اعتماد دارای سطوح مختلفی است که اعتماد سازمانی به عنوان یکی از این سطوح، میزان اعتماد افراد جامعه را نسبت به سازمان و ساختارهای دولتی، خصوصی و حاکمیتی می‌سنجد.

طبق پیمایش ملی سرمایه اجتماعی در سال ۹۷، «سازمان امور مالیاتی کشور» رتبه ۲۳ از ۲۷ سازمان مورد سنجش را در شاخص اعتماد سازمانی کسب کرد. از این بین، بالغ بر نیمی از پاسخ‌دهندگان شاغل، که یکی از گروه‌های اصلی مؤدیان محسوب می‌شوند، میزان اعتماد کمی نسبت به سازمان امور مالیاتی داشتند و تنها ۱۳درصد از آنها اعتماد خود را نسبت به این سازمان مثبت عنوان کردند.

علاوه بر این، بر اساس یافته‌های پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان سال ۱۳۹۴ (موج سوم)، بالغ بر ۵۰درصد از پاسخ‌دهندگان، وضعیت مالیات‌ستانی را ناعادلانه عنوان کرده و تنها ۱۴درصد از آنها این وضعیت را عادلانه تلقی کردند. علاوه بر این، بیش از ۵۰درصد از پاسخ‌دهندگان، ثروتمندان را به عنوان اقشاری که به فرار مالیاتی دست می‌زنند، متهم کرده و کمتر از ۱۰درصد از آنها با این گزاره مخالفت کردند.

در سنجش میزان اثر بخشی مالیات در بهبود خدمات دولتی نیز عمده پاسخ‌دهندگان تاثیر مالیات را در بهبود خدمات دولتی ناچیز دانستند و تنها ۱۱درصد از پاسخ دهندگان جواب مثبتی به تاثیر پرداخت مالیات بر بهبود خدمات دولتی داده‌اند.

پیش‌بینی می‌شود یافته‌های حاصل از پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان سال ۱۴۰۳ (موج چهارم) که به عنوان سندی محرمانه تلقی شده است، با توجه به جنبش‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سیاسی که تا به امروز رخ داده ‌است، بیانگر وضعیتی نه‌چندان مطلوب در شاخص‌های فوق و نگرش ایرانیان نسبت به مالیات باشد.

ابزار نرم مقابله با فرار مالیاتی

مقابله با فرار مالیاتی باید به‌صورت همدلانه و نرم انجام پذیرد تا اثر مثبتی بر اذهان داشته باشد. از این رو، با وجود فشار و نوسانات اقتصادی و به دنبال آن کاهش میزان اعتماد و شکاف میان دولت و ملت، لازم است سازمان امور مالیاتی با استفاده از رسانه به شیوه درست، به شفاف‌سازی امور خود بپردازد.

استفاده درست از رسانه و تلنگر‌های مختلف، سبب می‌شود مخاطب بیشتر از قبل با مالیات، سازوکار سازمان، نحوه پرداخت و... آشنا شود و به آن اعتماد کند. این امر موجب می‌‌شود نگرش افراد نسبت به مالیات سبز شده و فرار مالیاتی کمتری رخ دهد؛ چرا که افراد اطمینان می‌یابند که تمامی عایدات مالیاتی صرف بهتر شدن جامعه خواهد شد.


ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 0%

تبلیغات در ویکی پلاست

دیدگاه خود را بنویسید

فرستادن دیدگاه

پربازدیدترین شرکت ها

پربازدیدترین محصولات

ویدیوهای آموزشی

همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
کامپاند پلی‌کربنات: نسوز، الیاف دار، رنگی، سفارشی و ... قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟