به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، احتمالا روند توزیع کالاهای اساسی با دلار ترجیحی در سال آینده تداوم خواهد یافت. سهم درآمدهای نفتی نیز از کل منابع بودجهای به حدود 10 درصد خواهد رسید.
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه روز گذشته اعلام کرد نرخ ارز بودجه 1400 بین 11 هزار تا 11 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است. پیشتر نیز اعلام شده بود که منابع نفتی حدود 5/ 9 میلیارد دلار است.
به این ترتیب میتوان گفت درآمد بودجه 1400 از محل نفت حدود 110 هزار میلیارد تومان است. بودجه کشور که هر سال نیمه آذرماه به مجلس میرود، شامل دو بخش درآمدهای ریالی و ارزی است، به همین دلیل در بودجه نرخ ارزی را برای تبدیل درآمدهای دلاری به ریالی در نظر میگیرند که به آن نرخ تسعیر ارز یا نرخ ارز بودجه گفته میشود. نرخ تسعیر ارز در بودجه 99، حدود 5300 تومان بوده که به این ترتیب در سال آینده با افزایش بیش از دو برابری همراه بوده است.
تنظیم بودجه 1400 با دلار 11 هزار تومانی
رئیس سازمان برنامه و بودجه در حاشیه جلسه هیات دولت با بیان اینکه لایحه بودجه سال 1400 قبل از 15 آذر تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود، گفت: در این لایحه قیمت دلار بین 11هزار تا 11 هزار و 500 تومان محاسبه شده است.
محمدباقر نوبخت درباره قیمت ارز و نفت در بودجه تصریح کرد: نرخ ارز را به گونهای محاسبه کردهایم که بین 11هزار تا11 هزار و 500 تومان باشد. قیمت نفت هنوز نهایی نشده، اما برآورد اولیه ما 40 دلار است.
علاوه براین او تاکید کرده که وابستگی بودجه 1400 به نفت کمتر از 10 درصد برآورد شده است. رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین با بیان اینکه در لایحه بودجه تلاش شد محورهای قابل اجرا از اصلاحات ساختاری بودجه گنجانده شود، افزود: اگر احیانا مواردی از اصلاح هم باقی مانده است، نمایندگان میتوانند در بررسی بودجه آن را اعمال کنند پس جای نگرانی برای نمایندگان وجود ندارد.
نوبخت با بیان اینکه فروش نفت، دریافت مالیات و فروش اوراق مالی منبع درآمدی دولت برای سال آینده خواهد بود، خاطرنشان کرد: سال آینده اوراق کمتری نسبت به امسال واگذار شده و طبق قانون برنامه ششم توسعه عمل میشود. ظرفیت مالیاتی کشور هم به گونهای است که اجازه میدهد بهجای اتکا به نفت، از محل مالیات، درآمد کسب کنیم.
در مورد نفت هم براساس میزان صادرات امسال تا صادرات در شرایط مطلوب برنامهریزی کردهایم و هرچه درآمد مازاد به دست بیاوریم صرف طرحهای بزرگ، دولت الکترونیک، شرکتهای دانشبنیان، طرحهای نیمهتمام و تقویت طرح تحول سلامت شده و صرف هزینههای جاری نمیشود.
نوبخت در مورد هزینه و درآمدهای سال جاری نیز تصریح کرد: از 338 هزار میلیارد تومان درآمد پیشبینی شده فقط 290هزار میلیارد تومان دریافتی داشته و با عدم تحقق منابع مواجهیم.
از 338 هزار میلیارد تومان هزینه هم 302 هزار میلیارد تومان هزینه شده است یعنی 36 هزار میلیارد تومان به اجبار صرفهجویی شده است با این حال مطالبات گندمکاران، ایثارگران و حقوق و مزایا پرداخت و اجرای همسانسازی حقوق انجام شده است.
طبق قانون میتوانستیم 38 هزار میلیارد تومان از تنخواهگردان بانک مرکزی نزد خزانه استفاده کنیم که فقط 12 هزار میلیارد تومان را استفاده کردهایم.
روند نرخ ارز طی 6 سال
نرخ ارز بودجه، درواقع نرخی است که به واسطه آن، درآمدهای دلاری دولت به ریال تبدیل میشود. این نرخ که به آن نرخ تسعیر ارز نیز گفته میشود هر سال توسط دولت تعیین میشود.
بررسی روند نرخ ارز بودجه نشان میدهد در سالهای 94 و 95، این نرخ ثابت و حدود 2 هزار و 850 تومان بوده است. این در حالی است که نرخ میانگین ارز در بازار آزاد در سال 94، حدود 3 هزار و 450 تومان و در سال 95، حدود 3 هزار و 645 تومان بوده است.
در سال 9 6، نرخ تسعیر ارز با افزایش حدود 450 تومانی به نسبت سال قبل، 3300 تومان اعلام شده است. در آن سال نرخ میانگین ارز در بازار آزاد 4 هزار و 45 تومان بوده است.
در سال 97 درآمدهای دلاری بودجه با دلار حدود 3500 تومان درنظر گرفته شده بود. در آن سال نرخ میانگین بازار ارز بیش از سه برابر این نرخ بوده است. در سال 98 نرخ تسعیر ارز حدود 5 هزار و 540 تومان تصویب شد و در سال جاری نیز این نرخ حدود 5 هزار و 300 تومان بوده است.
با توجه به اظهار نظر رئیس سازمان برنامه و بودجه، نرخ ارز بودجهای در سال آتی بین 11 هزار تا 11 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است. این افزایش درحالی رخ داده است که از سال 97، ارز 4200 تومانی به کالاهای اساسی اختصاص یافت و یکی از دلایلی که نرخ ارز بودجه کمتر از نرخ بازار بوده، همین ارز ارزانقیمت بوده است.
عدم حذف ارز 4200 تومانی از بودجه آتی
دنیایاقتصاد در گزارشی با عنوان «پیشپرده بودجه 1400» در دو سناریو به پیشبینی نرخ ارز بودجهای پرداخته بود. حالت اول با فرض اینکه یک نرخ متناسب با نرخ بازار آزاد و حالت دوم در نظر گرفتن نرخ ارز ترجیحی برای تمامی درآمدهای نفتی.
به این ترتیب رقم در نظر گرفتهشده برای سناریوی اول 20 هزار تومان برای هر دلار و برای سناریوی دوم همان عدد 4200 تومانی نرخ ارز دولتی فرض شده است.
با توجه به این دو سناریو میتوان در نظر گرفت که در سناریوی اول، وابستگی بودجه به نفت حدود 24 درصد و در سناریوی دوم حدود 5 درصد است. اما نوبخت روز گذشته اعلام کرده که وابستگی بودجه به نفت حدود 10 درصد در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر با نرخ ارز تسعیری حدود 11 هزار تومانی، میتوان با اطمینان گفت ارز ترجیحی 4200 تومانی همچنان در بودجه 1400 پابرجاست. در واقع به نظر میرسد در بودجه 1400 نیز مانند بودجه سال جاری، نرخ تسعیر ارز از میانگین وزنی ارز 4200 تومانی و ارز نیمایی بهدست آمده است.
این در حالی است که وزیر صمت با تاکید بر اینکه بهدنبال حذف ارز 4200 هستیم، گفت: تفاوت ارز دولتی و آزاد فسادزاست و دولت نیز در شرایط کنونی آماده حذف ارز 4200 است.
عدم حذف نرخ ارز 4200 تومانی از بودجه، با توجه به اینکه در 8 ماه ابتدایی امسال حدود 7/ 6 میلیارد دلار صرف تخصیص ارز با نرخ دولتی شده، با فروض 40 دلار برای هر بشکه و فروش 645 هزار بشکه نفت در روز میتوان تخمین زد که مجموع درآمد دلاری دولت در پایان سال آتی حدود 5/ 9 میلیارد دلار خواهد بود.
بنابراین بهنظر میرسد سهم حداکثری از کل درآمد دولت از نفت صرف تامین کالاهای اساسی با نرخ ارز 4200 تومانی خواهد شد.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه