اما باید گفت از نگاه اقتصادی و همچنین ناظر بازار، مدیریت نرخ ارز و نوسانات آن باید روند تدریجی و منطقی داشته باشد. به عبارت دیگر نمیتوان با افت یا افزایش یک باره ارز به اقتصاد شوک وارد کرد. بر این اساس نرخ ارز باید در یک فرآیند زمانی قابل قبول به سمت اهداف مشخص شده سیاستگذار هدایت شود.
در سال 1397 نیز که نرخ دلار به بیش از 18 هزار تومان افزایش یافت، مدیریت و نزول آن در یک فرآیند شش ماهه رخ داد. از مهر ماه که نرخ ارز رو به کاهش گذاشت به تدریج و با نوسانات اندک رو به کاهش گذاشت و تا کانال 13 هزار تومان رسید.
در سال 1393 نیز تجربه متفاوتی در این زمینه داریم، در حالی که در پایان دولت دهم نرخ دلار به 3 هزار و 900 تومان رسیده بود، جو روانی مثبت ابتدای دولت یازدهم باعث کاهش قیمت ارز شد و دلار حتی به 2 هزار و 900 تومان رسید که بازارساز به تدریج برای جلوگیری از شوک اقتصادی این رقم را به سمت کانال منطقی و بالاتر هدایت کرد.
علاوه بر این بانک مرکزی بهعنوان بازارساز اهداف دیگری را نیز باید دنبال کند که یکی از آنها خارج کردن دلالان و سفته بازان و کاهش سودآوری آنان است. بنابراین در برخی از دورهها، بانک مرکزی برای اینکه فاصله نرخ ارز رسمی با آزاد را کاهش دهد اقدام به افزایش نرخ ارز صرافیها میکند.
این درحالی است که در کنار عوامل اقتصادی، تحولات سیاسی و چشمانداز این تحولات نیز در مسیری که بازار ارز طی میکند تأثیر بسیار زیادی دارد.
بنابراین اگر تنها با نگاه اقتصادی به بازار ارز بنگریم، بانک مرکزی توان اینکه نرخ ارز را به اهداف تعیین شده خود هدایت کند، دارد، اما همانگونه که اشاره شد در این بازار عوامل سیاسی و اخبار مختلف نیز تأثیر زیادی دارند.
در این راستا برگزاری انتخابات آینده ریاست جمهوری در امریکا و برنده احتمالی این کارزار یکی از چشم اندازهای سیاسی است که بر نرخ ارز مؤثر است.
از سوی دیگر تحولات بازار سرمایه نیز تأثیر فراوانی خواهد داشت. طی ماههای اخیر به خصوص در سالجاری بازار سهام به مأمنی برای جذب نقدینگی تبدیل شده است بهطوری که متوسط ارزش معاملات به بیش از 22 هزار میلیارد تومان میرسد با این حال ریزشهای اخیر شاخص بورس تا حدودی تازه واردان به این بازار را نگران کرده است.
بر این مبنا در صورتی که دولت بتواند بازار سرمایه را مدیریت و نوسانات روانی و هیجانی را از این بازار دور کند، رشد نرخ ارز نیز تا حدودی مدیریت خواهد شد. اما اگر شرایط بهگونهای پیش رود که نقدینگی از این بازار خارج شود، به سوی سایر بازارها هدایت میشود که یکی از مهمترین آنها بازار ارز است.
طی ماههای اخیر بخشی از نقدینگی به سمت بازار مسکن حرکت کرده است و اگر ثبات و میزان بازدهی بازار سرمایه افت کند بخشی از سرمایهگذاران وارد بازار ارز میشوند که این ورود به معنای چشمانداز صعودی قیمتها در این بازار است.
با وجود این با توجه به اینکه بازار ارز دلار 26 هزار تومانی را در حافظه خود دارد، این فرصت خوبی برای بازارساز ایجاد میکند تا نرخ ارز را در محدودهای پایینتر از اوج تاریخی مدیریت کند./ روزنامه ایران
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه