چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳

زرین نپتا

وکس سیبویه تولیدکننده وکس های دوقطبی و ناقطبی pe و pp

بسپار تجارت آسیا؛ تأمین کننده مواد اولیه پلاستیک و پلیمر و محصولات پتروشیمی

پیشخوان خبر
۳ خرداد ۱۳۹۹ 0 746

قیمت دلار بازار ثانویه به بازار آزاد طی یک سال نزدیک‌تر شد

نیما در تعقیب فردوسی

نیما در تعقیب فردوسی
دلار در سامانه نیما در یک سال گذشته نزدیک به 50 درصد رشد کرد تا بتواند خود را به قیمت معاملات خیابان فردوسی نزدیک‌تر کند.

به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، میانگین نرخ خرید دلار در بازار ثانویه، حدود یک سال پیش 10 هزار و 668 تومان بود و در اواخر اردیبهشت سال‌جاری روی عدد 15 هزار و 708 تومان قرار گرفت که نشان دهنده افزایشی 47 درصدی بود.

این در حالی است که در بازار آزاد، دلار طی یک سال گذشته تنها حدود 25 درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده و از قیمت 14 هزار و 200 تومان به بهای 17 هزار و 69. تومان رسیده است.

به این ترتیب، می‌توان گفت دلار با افزایش بیشتر در سامانه نیما توانسته است قیمت خود را طی یک سال به بازار آزاد نزدیک‌تر کند.

به‌عنوان مثال براساس آخرین قیمت‌های اعلامی در سامانه نیما، ارزش دلار به 16 هزار و 201 تومان رسیده است، حال آنکه آخرین قیمت این ارز در آخرین معاملات بازار آزاد در حدود 17 هزار و 700 تومان بود.

این مساله به معنای فاصله حدودا 9 درصدی بین دو قیمت است. این در حالی است که یک سال قبل، شکاف بین این دو در حدود 37 درصد بود. میانگین قیمت دلار در اردیبهشت 98 در بازار آزاد، 14 هزار و 583 تومان بود و میانگین قیمت خرید تا 28 اردیبهشت 98 توسط معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، 10 هزار و 668 تومان اعلام شده است.

گزارش این نهاد، همچنین از کاهش تقاضا و عرضه در سامانه نیما خبر می‌دهد؛ با اینکه حجم تقاضا برای واردات 62 درصد کاهش پیدا کرده و میزان فروش ارز صادراتی 50 درصد پایین آمده است، شاهد 47 درصد افزایش قیمت در بازه زمانی یک ساله در سامانه نیما بوده‌ایم که احتمالا تحت تاثیر افزایش قیمت این ارز در بازار آزاد بوده است.

البته ممکن است بازارساز نیز برای کاهش احتمال سوءاستفاده‌های رانتی تصمیم گرفته باشد که فاصله میان بازارها را متعادل‌تر کند.

در کنار این بازارساز به‌نظر می‌رسد برای اینکه بتواند فضای بازار آزاد ارز را متعادل‌تر نگه دارد، به دنبال آن است که همکاری‌های خود با صرافان مجاز را افزایش دهد.

در اولین روز خردادماه اعلام شد که در راستای ثبات بازار ارز، کانون صرافان و بانک مرکزی در مورد 8 موضوع با هم به توافق رسیده‌اند. برخی از بندها بیشتر مربوط به مدیریت جو روانی بازار و راهنمایی مردم و فرهنگ‌سازی است و بندهای مهم‌تر مربوط به تسریع فرآیند پاسخگویی به عرضه و تقاضا.

کاهش حجم معاملات نیمایی

معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی به عملکرد بازار ثانویه از ابتدای سال 1399  پرداخت. به گزارش«ایبنا»، بر اساس این گزارش، فروش ارز حاصل از صادرات از ابتدای فروردین 1399 تا پایان روز 28 اردیبهشت‌ماه به یک میلیارد و 586 میلیون یورو رسیده است و میزان خرید ارز برای واردات نیز در همین بازه زمانی (یک فروردین تا 28 اردیبهشت ماه) به یک میلیارد و 44 میلیون یورو رسیده است.

این در حالی است که حجم خرید و فروش ارز در سال 98 در همین بازه زمانی بسیار بیشتر بود. آمارها نشان می‌دهند که در بازه زمانی یاد شده در سال گذشته، فروش ارز حاصل از صادرات 3 میلیارد و 187 میلیون یورو و میزان خرید ارز برای واردات نیز 2 میلیارد و 749 میلیون یورو بوده است.

در واقع در یک بازه زمانی یک ساله، میزان فروش ارز حاصل از صادرات حدود 50 درصد کاهش داشته است و میزان خرید ارز جهت واردات نیز با کاهش حدودا 62 درصدی مواجه شده است.

به این ترتیب، با توجه به کاهش حجم خرید و فروش‌ها می‌توان گفت عمق بازار نیما تا حدی کاهش پیدا کرده است، هر چند در همین بازه زمانی توانسته است نرخ‌های خود را به بازار آزاد نزدیک‌تر کند و تا حدی سد راه رانتی شود که از فاصله قیمتی دو بازار به وجود می‌آید.

معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران عنوان می‌کند که میانگین نرخ خرید دلار در سامانه نیما در 28 اردیبهشت 98 معادل 10 هزار و 668 تومان بوده است، حال آنکه در همین تاریخ در سال 99، ارزش دلار به 15 هزار و 708 تومان رسیده است.

این امر نشان از افزایش 47 درصدی طی یک بازه یک ساله دارد. این در حالی است که در بازار آزاد قیمت نزدیک به 25 درصد افزایش یافته است.

تعدیل قیمتی دلار در سال 99 نیز ادامه یافته است. میانگین نرخ خرید دلار در بازار نیما در یک ماهه منتهی به 28 اردیبهشت‌ماه 1399 برابر با 15 هزار و 105 تومان بوده است.

این رقم برای ماه قبل از آن 14 هزار و 127 تومان بود. این مساله به معنای رشد 7 درصدی قیمت دلار طی ماه دوم سال 99 در سامانه نیما است. البته رشد دلار در بازار آزاد در همین بازه زمانی بیشتر و در حدود 13.5 درصد بوده است.

افزایش فاصله بین قیمت سامانه نیما و بازار آزاد در اردیبهشت 99 حتی از سامانه سنا هم مشخص است. سامانه سنا، سامانه‌ای است که میانگین قیمت صرافی‌های مختلف را بارگذاری می‌کند و معمولا قیمت آن از بازار آزاد پایین‌تر است.

 اختلاف خرید دلار سنا و سامانه نیما، در یک ماهه منتهی به 28 اردیبهشت‌ماه از رقم 1373 تومان به 1595  تومان افزایش یافته است. این در حالی است که قیمت خرید اسکناس دلار در بازار سنا در یک ماهه منتهی به 28 اردیبهشت‌ماه 16 هزار و 920 تومان بوده است که خود فاصله‌ای حدودا 700 تومانی با قیمت‌های معامله‌گران بازار آزاد دارد.

در مجموع می‌توان گفت با اینکه فاصله بین قیمت‌های سامانه نیما و بازار آزاد طی یک سال گذشته کاهش یافته است، ولی در اردیبهشت 99 شتاب رشد قیمت در بازار آزاد بیشتر از سامانه نیما بوده است و در صورت ادامه این مساله، می‌توان باز هم شاهد افزایش شکاف قیمتی بین این دو بود.

توافق هشت‌بندی صرافان با بانک مرکزی

در روزهایی که سیر صعودی دلار در بازار آزاد شدت گرفته است، صرافان و بانک مرکزی با هم بر سر 8 بند توافق کردند. دلار که در فروردین 99 روند نزولی داشت و سه دهم درصد از ارزش خود را از دست داده بود، در اردیبهشت ماه حدود 14.4 درصد بازدهی را به دست آورد.

این میزان بازدهی یک بار دیگر توجه‌ها به این بازار را بیشتر کرده است. در این میان، کانون صرافان طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که این کانون برای ثبات بازار ارز با سیاست‌های بانک مرکزی همراه است و به‌منظور استفاده از پتانسیل صرافی‌های رسمی سراسر کشور و تقویت بازار و رفع دغدغه‌ها از نوسانات ارز در روزهای اخیر، در جلسات تخصصی در محل بانک مرکزی حضور یافته که به تصمیمات سازنده‌ای منتج شد.

8 بند از توافق کانون صرافان با بانک مرکزی در رسانه‌ها منتشر شده است که به‌نظر می‌رسد 3 بند آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.

همکاری مستقیم بانک مرکزی با صرافی‌های رسمی برای تقویت چرخه خدمات‌رسانی در سامانه نیما و حضور بیش‌ازپیش برای پاسخگویی به خریداران ارز در سامانه نیما، یکی از بندهاست که به‌نظر می‌رسد می‌تواند به تقویت هر چه بیشتر سمت عرضه و پاسخگویی تقاضا کمک کند.

افزایش ارتباط تنگاتنگ صادرکنندگان و صرافی‌های مجاز برای روان‌سازی چرخه تبادلات ارزی در نقل و انتقالات ارز توسط شبکه کارگزاری صرافی‌ها در سراسر دنیا و تسریع بازگشت ارزهای صادراتی بند دیگری است که می‌تواند چرخه نقل و انتقالات ارزی را روان‌تر کند و باز هم به تقویت سمت عرضه منجر شود.

پیشنهاد استفاده از ارزهای دیجیتال برای افزایش توان تبادلاتی در چرخه بازگشت ارز و تسهیل تبادلات ارز یکی از تصمیم‌های جدیدی است که می‌تواند راهی برای عبور از چرخه تحریم‌ها باشد. سایر بندها را در جدول می‌توانید مشاهده کنید.

 


ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 100%

تبلیغات در ویکی پلاست

دیدگاه خود را بنویسید

فرستادن دیدگاه

پربازدیدترین شرکت ها

پربازدیدترین محصولات

ویدیوهای آموزشی

همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
کامپاندهای پلی‌کربنات: نسوز، الیاف‌دار، رنگی و PC/ABS قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟