به گزارش ویکی پلاست به نقل از اقتصادنیوز، رحیمی مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی گفت: چکهای با طرح قدیم با اجرایی شدن کامل سامانه صیاد، از شهریورماه امسال در سامانه چکاوک پذیرش نخواهد شد.
پس از رونمایی از طرح ملی صیاد در ۲۸ شهریور ماه سال ۱۳۹۶ و راهاندازی موفق آن به همراه اصلاح رویه و روال صدور دسته چک و یکسانسازی مولفهها و خصیصههای محتوایی و امنیتی چک در شبکه بانکی، عنوان شد به جهت گسترش هرچه بیشتر طرح از نیمه اردیبهشت ماه سال جاری از پذیرش چکهای با طرح قدیم در سامانه چکاوک خودداری میشود. ولی در حال حاضر خبرها حاکی از به تعویق افتادن تاریخ مقرر بوده و تاکنون خبر موثقی در این خصوص اعلام نشده است.
به همین علت با توجه به نزدیک شدن به نیمه اردیبهشت ماه به منظور روشن شدن موضوع برای مخاطبین و مشتریان بانکی و دریافت پاسخ دقیق و مشخص با توجه به اهمیت فرآیند دریافت و پرداخت چک در سطح جامعه؛ در خدمت مسعود رحیمی مدیر کل ریالی و نشر بانک مرکزی هستیم.
لطفا در خصوص برنامه بانک مرکزی در مورد عدم پذیرش چک قدیمی در چکاوک توضیح دهید
همانطور که عموم مردم در جریان ثمرات ارزنده طرح صیاد هستند پس از یکسانسازی طرح، محتوا و ابعاد دستهچک از بهمن ماه سال ۱۳۹۵ و راهاندازی سامانه صیاد، بانک مرکزی به عنوان گام بعدی در جهت تکمیل پروژه و ایجاد نظم در شبکه بانکی تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ را برای عدم پذیرش چکهایی با طرح قدیم و متفاوت در سامانه چکاوک درنظر گرفت.
ولی با توجه به ابعاد گسترده طرح صیاد و لزوم اعطای فرصتی به بانکها برای هماهنگی با سامانه جدید و انجام اقدامات لازم به صورت کامل و همچنین حجم بالای چکهای قدیمی در دست مردم، تاریخ مدنظر تمدید شد. حجم بالای چکهای قدیمی موجود در دست مردم و نپذیرفتن چکها در چکاوک منجر به ایجاد اختلال و تشویش در شعب و جامعه خواهد شد. بنابراین با اعطای فرصتی به منظور تعیین تکلیف چکهای قدیمی به دنبال کاهش تبعات مردمی هستیم. درضمن پس از شهریور ماه چکهای مدتدار فقط در شعب بانک صادرکننده قابلیت تعیینتکلیف را دارا هستند.
بانک مرکزی در گذشته نیز طرح های بزرگی همچون چکاوک را اجرا کرده و در تمامی آنها سعی داشته کمترین اختلال و نابهسامانی در فرآیند اجرایی داشته باشد. با اجرایی شدن سامانه صیاد به شکل کامل، با توجه به کارکرد و ثمرات ارزنده آن مثل امکان استعلام و اعتبارسنجی، افزایش امنیت و کاهش جعل و کنترل دقیق اهلیت متقاضی دستهچک پیش از صدور آن؛ میتوان شرایط را برای بازگشت اعتبار به چک فراهم آورد.
لطفا دلایل تعویق کار و اقدامات انجام نشده را با جزییات بیشتر توضیح دهید
با توجه به ابعاد گسترده طرح و حجم بالای شعب بانکها، راهاندازی صیاد در کشور کار بسیار بزرگی بوده و آنچه برای بانک مرکزی حائز اهمیت است پیشبرد هرچه بهتر امور برای بهرهمندی از عواید حاصل از اجرای صیاد بوده که برای دستیابی کامل به نتایج مثبت آن، انجام اقدامات اساسی به نحو مناسب در برخی از محورها ضروری بوده است.
برخی از بانکها که تعداد زیادی هم نیستند تاکنون شرایط لازم را به صورت کامل فراهم نکردهاند. از مواردی که در حال حاضر در دست انجام بوده و برای رسیدن به اهداف پروژه مهم است به چند مورد اشاره می کنم:
اتصال تمامی شعب بانکها به سامانه صیاد به منظور خدمترسانی صحیح به تمام نقاط کشور
برقراری تمهیدات لازم در ایستگاه کاری چکاوک بانکها به منظور درج دادههای لازم از جمله شناسه استعلام صیادی در راستای اعمال ممانعت سیستمی به جهت عدم پذیرش چکهای با طرح قدیم در چکاوک
تجهیز کامل شعب بانکها به دستگاهها و تجهیزات لازم جهت درج و خوانش بارکد دوبعدی به منظور افزایش سرعت پذیرش چک و کاهش اشتباهات کاربری
راهاندازی کامل سامانه استعلام همگانی چک به منظور اطلاعرسانی به موقع و مناسب سوابق اعتباری صاحبان حساب به ذینفعان چک در جهت ایجاد شفافیت اطلاعاتی به منظور اخذ تصمیم مناسب و کاهش حجم چک برگشتی
ایجاد مکانیسم مناسب جهت پذیرش چکهای مدتدار از قبل واگذار شده در شعب به منظور جلوگیری از تحمیل زحمت مضاعف به اشخاص حقیقی و حقوقی به جهت بازپسگیری چکها
علاوه بر این به دلیل عدم اعلام فراخوان مناسب از سوی بانکها، استقبال دارندگان دستهچک برای تعویض آن قابل توجه نبوده و لازم است اطلاعرسانی صحیح توسط بانکها برای تغییر چکهای قدیمی انجام شود.
همچنین باید بازه زمانی مدنظر جهت تعویض دسته چکها به گونهای درنظر گرفته شود که از فشار و تقاضای آنی برای تعویض دستهچک و هجوم مردم به شعب جلوگیری شود. در غیر اینصورت ضمن اینکه نتایج متصور از اجرای طرح صیاد به صورت کامل احصا نمیشود، ممکن است برای مردم اعم از صاحبان حساب و ذینفعان چک مشکلاتی پدید آید.
اقدامات بانک مرکزی برای انجام امور به صورت به موقع و در تاریخ جدید به چه صورت خواهد بود. در ضمن اگر دوباره بانکها شرایط را تا تاریخ مقرر فراهم نکنند، رویکرد بانک مرکزی چگونه خواهد بود؟
ما در چند ماه گذشته در بانک مرکزی شرایط انجام کار از سوی شبکه بانکی را به صورت کامل رصد کرده و جلسات متعددی را به منظور پیگیری امور برگزار کردیم و مکاتبات و بخشنامههای لازم را صادر کردهایم و پیشرفت صحیح کار و نظارت بر حسن انجام آن کاملا در نظر گرفته شده است.
در بانک مرکزی کارگروهی تشکیل شده که مقرر است گزارشهای پیشرفت کار ده روزه، از بانکهای جامانده از برنامهریزی را دریافت و بررسی کند و به صورت جدی پیگیر انجام امور آنها در فرصتهای مقرر باشد.
علیایحال در جمعبندی نهایی، به منظور پرهیز از آسیبرسانی به اهداف و کلیات طرح به دلیل برخی از کاستیها که به آن اشاره شد، و جلوگیری از ایجاد مشکلات برای عموم مردم تصمیم بر آن شد که مرحله بعدی طرح چند ماه با تعویق انجام شود.
اقدامات لازم از سمت بانک مرکزی برای تکمیل صیاد چگونه در حال اجراست؟
به دنبال آن هستیم که بخشی از کار که یکی از ارزندهترین اهداف صیاد بوده را در دهه پایانی خرداد ماه سال جاری به بهرهبرداری برسانیم.
یکی از نتایج و کارکردهای اساسی صیاد، ایجاد سامانه استعلام همگانی چک است که امکان استعلام وضعیت سوابق چک برگشتی صادرکننده را برای ذینفع به هنگام معامله و پیش از پذیرش چک، از طریق ارسال شناسه استعلام مندرج در متن برگه چک صیادی به سرشماره پیامکی بانک مرکزی و دریافت پاسخ آن فراهم میآورد. این امر باعث کاهش مخاطره پذیرش چک توسط ذینفعان شده و اصلاح رفتاری صادرکنندگان چک و به تبع آن کاهش حجم چک برگشتی را سبب خواهد شد.
اقدامات لازم قابل انجام از سوی بانکها و مردم به چه صورتی است؟
با توجه به اینکه عدم پذیرش چکهای غیرصیادی در چکاوک به ابتدای شهریور ماه سال جاری موکول شد لازم است بانکها اطلاع رسانی لازم به مشتریان بانکی را به منظور مراجعه به شعب و تعویض دسته چکهای قدیمی انجام دهند و همچنین از پذیرش چک جهت کارسازی آن در آینده در سامانه چکاوک خودداری کنند.
با رونمایی از سامانه صدور یکپارچه دستهچک (صیاد) از امروز در کنار دستهچکهای متعارف که از گذشته رواج داشته، دستهچکهای جدید به جریان میافتند که در کنار اتحاد شکلی، در نحوه صدور نیز از مکانیزم و منشأ یکسانی پیروی میکنند.
نسل جدید دستهچکهای صادره که به دستهچک صیادی معروف هستند، ارتباط متقاضی دستهچک با شعبه را به ارتباط متقاضی با یک سامانه تغییر میدهند. بنابراین با کنار رفتن شعبه و عوامل انسانی، فرآیند اعتبارسنجی، صدور و رصد استفاده از چک کاملا مکانیزه میشود.
دستهچکهای کنونی نیز گرچه از یک بازه زمانی حدود هشت ماهه برای استفاده برخوردار هستند، اما از اردیبهشت سال آینده کاملا منقضی خواهند شد. به این ترتیب تا اردیبهشت سال آینده نسل جدید دستهچکها (صیادی) در کنار نسل کنونی به گردش درخواهد آمد، اما از سال آینده فقط نسل صیادی امکان مبادله و گردش در نظام بانکی را دارد.
البته سیاستگذار با درنظر گرفتن کارکرد عرفی دستهچک در بازار کسبوکار گزینه نقدشوندگی را برای چکهای مدتدار حتی با موعدهای بلندمدت فعال نگه داشته است. در واقع از اردیبهشت سال آینده نحوه وصول چکهایی که در قالب دستهچکهای کنونی (غیرصیادی) صادرشده، تغییر میکند.
چکهای صادرشده در حالت فعلی از اردیبهشتماه به بعد فقط در بانک مرجع صدور دستهچک قابلوصول و نقدشوندگی است. سیاستگذار، پس از پایان دوره گذار ارائه خدمات مالی به این نوع چک در قالب روشهای دیگر را محدود کرده است تا از اردیبهشت فقط یک نوع چک (صیادی) در نظام بانکی گردش داشته باشد.
به گفته مقامهای بانک مرکزی فاز کنونی، فاز اول سامانه صیاد است و پس از ساماندهی دسته چکها در مرحله بعد این روند برای چکهای رمزدار و چکهای مبادلهای بین بانکها نیز به اجرا در میآید.
اهداف صیاد
به گزارش «اقتصاد نیوز»، با رونمایی از لوگوی سامانه صیاد عملا گام اجرایی پیادهسازی سامانه یکپارچه چک در کشور برداشته میشود. با راهاندازی این سیستم، بانک مرکزی موفق به صدور چکهای یکپارچه میشود و همچنین اطلاعات چک بهصورت آنلاین در دسترس متقاضیان است که امکان شناسایی و اعتبارسنجی را فراهم میکند.
این سیستم سبب منحصر به فرد بودن چک و آنلاین بودن آن بدون در نظر گرفتن بانک صادرکننده میشود.
سامانهای که چهار هدف «ارتقای ضریب امنیتی و اعتباربخشی به برگه چک»، «استانداردسازی جانمایی مورد نوشتاری و کاهش عملیات تصدیگری»، «بررسی صلاحیت دارنده دستهچک از طریق سامانههای اعتبارسنجی بانک مرکزی» و «ایجاد شفافیت اطلاعاتی و جلوگیری از سوءاستفادههای ناشی از تبانی شعب در صدور دستهچک» را دنبال میکند.
بازگشت اعتبار به چک
براساس این گزارش رئیس کل بانک مرکزی در جلسه شورای پول و اعتبار، وجود این سامانه را موجب «بازگشت اعتبار به چک» دانست. اعتباری که به دلایل مختلف از این ابزار گرفته شده بود و عملا کاربرد چک را از یک ابزار پرداخت کوتاهمدت تغییر داده بود.
در گذشته بهدلیل خلأهای موجود در سیستم بانکی و اعتباری کشور و نبود قوانین مشخص و شفاف، این ابزار در یک وجه بهعنوان ابزار تامین مالی در کوتاهمدت مورد استفاده قرار میگرفت و در وجه دیگر نیز بهعنوان ابزار ضمانت و وثیقه مورد بهرهبرداری قرار گرفته بود.
این درحالی است که براساس ماده 310 قانون تجارت «چک سندی است که به موجب آن، صادرکننده مقدار یا کل وجهی را که پیش مخاطب چک دارد مسترد میکند.» به عبارت دیگر، چک مانند سفته وسیله معامله اعتباری نیست؛ اما در شرایط کنونی از این ابزار بهعنوان یک معامله اعتباری استفاده میشده است.
این روند باعث شده بود که در برخی موارد افراد نتوانند جریان اعتباری خود را تنظیم و در نتیجه میزان چکهای برگشتی به مرور رشد کرده است. به همین دلیل است که رئیس کل بانک مرکزی فعال شدن سامانه صیاد را یکی از عوامل موثر در بازگشت اعتبار به چک عنوان کرده است. درحال حاضر سالانه بهطور متوسط بیش از ۱۲۰میلیون قطعه چک عادی در مبادلات روزانه مردم رد و بدل میشود که ارزش آن بیش از ۶00 هزار میلیارد تومان است.
براساس آخرین آمارها میزان چکهای برگشتی در تیر ماه بالغ بر 5/ 1 میلیون فقره بود که ارزش آن معادل 13 هزار میلیارد تومان است. این موضوع به این معنا است که تقریبا از هر 10 چک مبادلهشده در سیستم بانکی 2 فقره از آن برگشت خورده است.
استراتژی بانک مرکزی در چکهای مدتدار
با توجه به اینکه مقدار زیادی از چکهای قدیمی هنوز در بازار و دست اشخاص است فرآیند جایگزینی سامانه صیاد با چکهای قدیمی چند ماهی به طول میانجامد و چکهای صیادی به تدریج جایگزین چکهای قدیمی میشوند. به گفته مسوولان چکهای قدیمی (چکهای فعلی) تا اردیبهشت 97 کماکان بمانند شرایط کنونی قابلیت نقد شدن در شبکه بین بانکی یا همان کلر را دارند. یعنی فرد دارنده چک میتواند آن را در حساب کارسازی کند، اما از این تاریخ به بعد دیگر چکهای قدیمی این قابلیت را ندارند و چک هر بانک صرفا در همان بانک قابل نقد شدن است.
ورود به نظارت اعتباری
با راهاندازی سامانه صیاد از سوی بانک مرکزی، از این پس چتر نظارتی نهاد ناظر علاوه بر گردش پولی حاصل از چک، بر جریان اعتباری پرداخت نیز گسترده میشود. روز گذشته مسوولان بانک مرکزی ویژگیهای سامانه صیاد را تشریح کردند. یکی از مهمترین ویژگیهای سامانه صیاد کاهش تنش اعتباری و افزایش قدرت نظارت بر فرآیند صدور چکها است. با فعال شدن این سامانه عملا در بخش اعتبار پرداختی، امکان رصد جریان چکها وجود دارد.
در سالهای گذشته فقدان یک سامانه جامع درباره اطلاعات ارقام چکها و سوابق افراد، باعث کاهش کارآیی این ابزار شده و در نتیجه از اعتبار این ابزار کاسته بود. با فعال شدن سامانه صیاد امکان ارزیابی رفتار بانکها و مشتریان از سوی مقام ناظر به راحتی صورت خواهد گرفت.
به گفته مسوولان، اطلاعات و عملکرد هر کسی که متقاضی دسته چک باشد از طریق یک سامانه متمرکز در صیاد استعلام میشود و در صورتی که اهلیت لازم را برای گرفتن دسته چک داشته باشد، فرآیند صدور دسته چک برای وی اتفاق میافتد.
عملکرد سامانه صیاد به این صورت است که با مراجعه مشتری به شعبه، ثبت اولیه درخواست صدور دستهچک از سوی کاربر شعبه انجام میپذیرد و در صورت تایید از سوی رئیس شعبه، درخواست مورد نظر به منظور استعلام، به سامانه صیاد بانک مرکزی ارسال میشود.
چنانچه درخواستدهنده از نظر بانک مرکزی، واجد شرایط دریافت دسته چک باشد، درخواست مذکور از سامانه صیاد به گروه صدور دسته چک بهمنظور شخصیسازی و چاپ چک ارسال خواهد شد.
شماره چک یکتا
یکی دیگر از نکات قابل تامل چکهای صیاد داشتن شماره یکتا است. شماره یکتا یک شماره منحصر به فرد برای هر برگ چک است. این شماره به گیرنده چک امکان میدهد تا تنها با یک پیامک از میزان اعتبار فرد صادرکننده چک مطلع شود.
با پیامک شماره یکتا به شمارهای که اعلام میشود، اطلاعات پایه فرد صادرکننده چک برای گیرنده چک ارسال میشود. هدف از این کار کاهش تنشهای ناشی از صدور چکهای بالامحل توسط افراد کماعتبار است. همچنین با این سامانه ابعاد چکهای مختلف دولتی و خصوصی در یک استاندارد مناسب قرار میگیرد و در نتیجه امکان جعل این چک که کمتر خواهد شد.
در این خصوص وجه تمایز، هریک از چکها تنها درج نام و آرم بانک صادرکننده است. با صدور این نوع چکها به محض آنکه اولین چک شخص برگشت بخورد، بهدلیل وجود امکان استعلام و مطلع شدن افراد مبنی بر فاقد بودن اعتبار، بنابراین از اخذ چکهای کسانی که بدحساب هستند اجتناب میشود و این میتواند بسیاری از پروندههای قضایی مرتبط را کاهش دهد.
حذف قدرت شعب در صدور دسته چک
از ویژگیهای دیگر دسته چکهای سامانه صیاد میتوان به حذف نقش شعب بانکی در صدور دسته چک اشاره کرد. در این سامانه دیگر شعب بانکی مرجع صدور دسته چک نیستند، بلکه فرد درخواستکننده دستهچک از طریق سامانه بانک مرکزی اعتبارسنجی شده و دسته چک برایش صادر میشود.
دسته چک صیاد متحدالشکل است و تنها لوگوی بانکها وجه تمایز آنها از یکدیگر است. این درحالی بود که در سالهای گذشته، امکان صدور دستهچک براساس روابط شعب و مشتریان شکل گرفته شده بود و راستیآزمایی شفافی برای فرد دارای چک وجود نداشت. در نتیجه این امکان وجود داشت که افراد پرریسک با سوابق نامناسب از مزیت این ابزار پرداخت بهرهمند میشدند.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه