در آخرین نشست پارلمان بخشخصوصی مطرح شد؛ مانعزدایی از برق تجدیدپذیرها روی میز دولت
حمایت اتاق از حل FATF
به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، با این حال فعالان تولید و تجارت در نشست روز گذشته اتاق بازرگانی تاکید کردند حل این موضوع میتواند چالش حمل پول نقد توسط تجار و هزینه بالای نقل و انتقالات مالی را حل کند.
مطالبه فیصله FATF و درخواست برای تشکیل تیمی از مدیران برای رصد ناترازی و اثر آن بر صنعت، دو محور آخرین نشست پارلمان بخشخصوصی بود.
از آنجا که در روزهای گذشته بحث بررسی دوباره پرونده پیوستن ایران به معاهده FATF داغشده، بخشخصوصی از سیاستگذاران تقاضا کرد با لحاظ منافع ملی، تحول تجاری و گشایش در سطح رفاهی جامعه به ادامه چالش FATF در اقتصاد ایران خاتمه داده و زمینه پیوستن به این چارچوب بینالمللی را مهیا سازند.
بیستمین نشست هیاتنمایندگان اتاق ایران درحالی به پایان رسیدکه بخشخصوصی ضمن تقدیر از مواضع دولت در زمینه تنشزدایی با جهان و تلاش برای حل مشکل FATF، از نمایندگان مجمع تشخیص مصلحتنظام درخواست کرد در بررسی لوایح FATF بهنحوی عمل کنند که این مشکل حل شود. در همینحال اتاق بازرگانی از تشکیل کمیته ویژهای در دولت برای رفع ناترازی برق با تاکید بر ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر با حضور نماینده اتاق ایران خبر داد.
در این جلسه همچنین تاکید شد؛ رئیسجمهور، تیمی متشکل از رئیس صندوق توسعه ملی، وزرای صمت و اقتصاد، روسای سازمان برنامهوبودجه و بانکمرکزی و نمایندهای از اتاق ایران را تعیینکرده تا این گروه گزارش کارشناسی خود را درباره موانع ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر و راهکارهای آن، تا یکشنبه آینده ارائه دهند.
همچنین ارائه گزارشی از نحوه عملیاتیکردن توافق جامع با روسیه در کنار یادآوری دستاوردهای سفر تجار به ترکیه از دیگر بخشهای مهم نشست بیستم هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی ایران بود. صمد حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در حاشیه این نشست هدف کلان کشور برای ثباتبخشی به اقتصاد را کاهش ریسک سرمایهگذاری عنوان کرد.
نکته دیگر حسنزاده، وضعیت تولید از زاویه گزارش شاخص مدیران خرید بود. به عقیده حسنزاده این گزارش حاوی هشدارهای جدی برای تصمیمسازان اقتصادی کشور است. افول تولید به سطحی بسیار پایینتر از ظرفیت بنگاه که در نتیجه قطع گاز و برق، شوکهای افزایشی نرخ ارز و... حادثشده، هزینه تامین نهادهها را برای بنگاهها افزایش داده و اکثر بنگاهها(خصوصا بنگاههای کوچک و متوسط) با کمبود منابع مالی روبهرو هستند.
تقدیر از سیاست ارزی جدید دولت که شفافسازی و روانسازی در زمینه رفع تعهد ارزی و تامین ارز را بههمراه داشته، دیگر نکته رئیس اتاق بازرگانی ایران بود.
مطالبه حل مساله FATF
صمد حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اتاق ایران در بیستمین نشست هیاتنمایندگان اتاق ایران از سیاستگذاران کلان کشور برای رفع مشکل FATF درخواست همکاری کرد و افزود: تلاش دولت محترم برای تنشزدایی از روابط ایران با دنیا گامی مثبت برای کشور و روابط آن با دنیای خارج است که جای قدردانی دارد.
امیدواریم این تلاشها به شکلی پیشرود که منافع ایران و ملت شریف کشورمان تامین شود و فشارهای تحریمی از اقتصاد و سفره خانوارها برداشته شود.
این اقدام در کنار تلاش دولت برای خروج از لیست سیاه FATF بسیار ارزشمند است و امیدواریم مجمع تشخیص مصلحتنظام هم در این امر، همراهی لازم را صورت دهد. اتاق ایران هم در بیانیهای از این مواضع حمایت خود را اعلام کردهاست.
بازرگانان و تجار امروز دیگر امکان حمل پول نقد با خود در کشورهای دیگر را ندارند. کارتهای اعتباری در همه دنیا قابلاستفاده هستند اما متاسفانه ملت نجیب ایران اسلامی نمیتواند از این امکان استفاده کند و این نمونهای از محرومیتهای مربوط به FATF بودهاست.
ما در انتقال پول و سرمایهگذاری باهزاران مشکل مواجه هستیم و امیدوارم مسوولان کشور در رفع این مشکل اقدامات اساسی را انجام دهند. ما قصد داریم بازهم در بیانیه جدیدی از سوی هیاتنمایندگان، حمایت خود را از تلاش دولت برای رفع مشکل FATF اعلام کنیم تا پشتوانه محکمی در این مسیر برای دولت باشد.
حل ناترازیها؛ نقطه اشتراک همکاری دولت و بخش خصوصی
حسنزاده با اشاره به چالش ناترازی در تامین انرژی کشور گفت: ازآنجاکه مشکل ناترازیها برای کشور بسیار مشکلساز شدهاست، دولت اهتمام ویژهای برای حل این موضوع را در دستور کار قرار دادهاست. تصمیماتی ازجمله تخصیص منابعی از صندوق توسعهملی برای تامین سرمایهگذاری در حوزه برق، تامین زمین موردنیاز و... اخذ شده تا نارساییها در اسرعوقت از بین برود. رئیسجمهور تاکید دارد؛ در تابستان ۱۴۰۴ باید مشکل برق کشور را حل کنیم.
با توجه به مشکلاتی که در حوزه ایجاد نیروگاههای بادی و تجدیدپذیر وجود دارد، رئیسجمهور، تیمی متشکل از رئیس صندوق توسعه ملی، وزرای صمت و اقتصاد، روسای سازمان برنامهوبودجه و بانکمرکزی و نمایندهای از اتاق ایران را تعیین کردند تا این گروه، ابهامات و نارساییها در مسیر سرمایهگذاری و احداث نیروگاه، تعیین مناطق مناسب از نظر آمایش سرزمینی و ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر و خرید سلولهای خورشیدی از چین و... را بررسیکرده و تا یکشنبه آینده گزارش نهایی خود را به ایشان ارائه دهد.
فرصتهای سرمایهگذاری در تاجیکستان
رئیس اتاق ایران با اشاره بهدستاوردهای سفر نمایندگان پارلمان بخشخصوصی بههمراه رئیسجمهور به تاجیکستان گفت: در هفتهای که گذشت سفر به تاجیکستان بههمراه رئیس محترم جمهور و جمعی از فعالان اقتصادی صورتگرفت. تاجیکستان یک فرصت استراتژیک برای سرمایهگذاری و تجارت برای ایران است و این سفر فرصتی برای تعمیق روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور است.
در جریان این سفر علاوهبر دیدار و گفتوگوی تجار ایرانی و تاجیکستانی که با امضای ۱۳ سند همکاری بین فعالان اقتصادی دو کشور همراه بود، با مسوولان بلندپایه کشور تاجیکستان ازجمله وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان؛ رئیس کمیته سرمایهگذاری دولت تاجیکستان و رئیس کمیته گردشگری دولت تاجیکستان دیدارکرده و گفتوگوهای سازندهای انجام شد.
مسوولان ارشد اقتصادی تاجیکستان در این دیدارها، از اراده و تلاش دولت تاجیکستان برای ارتقای رتبه ایران در بین شرکای تجاری تاجیکستان سخن گفته و بر تدوین نقشهراه بلندمدت برای توسعه مناسبات بین دو کشور تاکید کردند.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهد؛ حوزه خدمات فنی و مهندسی، صادرات محصولات ساختمانی، نفت و گاز و پتروشیمی، صادرات محصولات کشاورزی، دارویی و تجهیزات پزشکی از مهمترین حوزههای هدف برای همکاری مشترک بین فعالان اقتصادی دو کشور است.
همچنین گردشگری سلامت از دیگر حوزههایی است که ایران میتواند در آن موفق ظاهر شود و ظرفیتهای لازم ازلحاظ پزشکی و کادر درمان و تخصص را دارا است. امیدواریم این دیدارها در بالاترین سطوح و با همراهی فعالان اقتصادی، شرایط را برای تجارت و سرمایهگذاری کشورمان بهبود دهد.
پنج منطقه آزاد تجاری در تاجیکستان وجود دارد که از معافیتهای مالیاتی و عوارض برخوردار هستند و تجار میتوانند در آنها سرمایهگذاریکرده و تولیدات خود را هم برای بازار تاجیکستان و هم به بازارهای کشورهای همسایه تاجیکستان صادر کنند.
این فرصت خوبی برای ایران است. بازرگانان و مسوولان واحدهای تولیدی میتوانند با مطالعه فرصتهای تجاری تاجیکستان از ظرفیتهای سرمایهگذاری مشترک در این کشور استفاده کنند. این کشور از منابع آب و انرژی برخوردار است و معادن غنی این کشور فرصت سرمایهگذاری بسیار خوبی برای ایران در حوزههای آلومینیوم و آهن اسفنجی و سایر صنایع فلزی و فولادی خواهد بود.
سفر هیات تجاری ایران به آنکارا
رئیس اتاق ایران در تشریح نتایج سفر هیات تجاری ایران به آنکارا خاطرنشان کرد: کمیته راهبردی همکاریهای کشاورزی و همایش تجاری فعالان کشاورزی ایران و ترکیه با حضور وزیر محترم جهادکشاورزی، روز جمعه۲۱ دیماه در آنکارا برگزار شد.
همچنین در جریان دیدار با فعالان اقتصادی مقیم و غیرمقیم(اعزامی) و شرکت در همایش تجاری فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی و صنایع غذایی ایران و ترکیه، اعضای هیات تجاری اعزامی در نتیجه گفتوگو با تجار ترک روابط خوبی را رقم زدند.
در جریان این سفر، ریلگذاری لازم برای انتقال فناوریهای جدید در حوزه کشاورزی به ایران و ارتقای حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه و تحقق هدفگذاری ۳۰میلیارد دلاری در این حوزه، با دیدارهایی که در جریان سفر هیات تجاری ایران به آنکارا صورتگرفت، بیشازپیش تضمین شد. فعالان کشاورزی ایران میتوانند در ایجاد گلخانههای کشاورزی با فعالان ترکیه که در کشاورزی گلخانهای، آبی و دیمی تخصص دارند، همکاریهای خود را افزایش دهند.
ضرورت حمایت از کسبوکارها
حسنزاده در ادامه با اشاره وضعیت شامخ در آذرماه گفت: روند شامخ کل اقتصاد در آذرماه ۱۴۰۳ و همچنین کاهش شامخ صنعت حاوی هشدارهای جدی برای تصمیمسازان اقتصادی کشور است. کمبود منابع انرژی و قطعی برق، مشکل اصلی بخش تولید بوده و باعث شدهاست تا بنگاههای تولیدی بسیار پایینتر از ظرفیت خود فعالیت کنند.
همچنین شوکهای افزایشی نرخ ارز، هزینه تامین نهادهها را برای بنگاهها افزایش داده و اکثر بنگاهها (خصوصا بنگاههای کوچک و متوسط) با کمبود منابع مالی روبهرو هستند، لذا انتظار داریم دولت محترم اقدامات عاجل برای برونرفت از این شرایط را تدبیر کند.
در زمینه رفع تعهد ارزی، با راهاندازی مرکز مبادله، اگرچه قیمت ارز افزایشیافته اما شفافسازی و روانسازی در زمینه رفع تعهد ارزی بهبود یافته و تامین ارز در مدتزمان کوتاهی اتفاق میافتد که قابلتقدیر است.
نارساییهایی هنوز وجود دارد و امیدواریم بهزودی مرتفع شوند. وزیر اقتصاد هم وعده دادهاست از اول بهمن اقداماتی انجام خواهدشد که در زمینه صادرات و رفع تعهد ارزی برای فعالان اقتصادی، کارگشا خواهد بود.
مهمترین نطقها در نشست بیستم
در بخش نطقهای پیش از دستور این نشست، منوچهر رضایی، عضو هیاتنمایندگان اتاق ایران با اشاره به تعهدات ارزی و اقدامات بانکمرکزی در روند صادرات، گفت: رویکرد و عملکرد اتاق ایران در مواجهه با اقدامات بانکمرکزی در حوزه پیمانسپاری ارزی، باید مورد بازنگری قرار گیرد. از سال۱۳۹۷ چالشهای جدی برای صادرات غیرنفتی بهوجود آمد و سد بتنی در درون بهوجود آمد که منجر به کاهش صادرات غیرنفتی شد.
ضرورت لغو قانون تعهدات ارزی
منوچهر رضایی تصریح کرد: اتاق ایران در مواجهه با اقدامات و تصمیمات بانکمرکزی نباید سکوت کند. تصمیمات گرفتهشده هیچ اثر مثبتی نداشت و حتی منجر به حفظ ارزش پول ملی هم نشد. بخشخصوصی حق اعتراض دارد.
همین تعهدات ارزی که جنبه قانونی هم گرفتهاست، قابلیت به نقد کشیدهشدن را دارد. او ادامهداد: با استناد به قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار ضرورت دارد، قانون مربوط به تعهدات ارزی را به نقد بگذاریم. محل مناسب این موضوع، شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی است.
اگر پاسخ درخور، دریافت نشد باید از بانکمرکزی شکایت کنیم. ساختار قضائی کشور پاسخگوست. رضایی خروج صادرات از شمول تعهد ارزی را تنها راهکار موجود دانست و ادامهداد: این درخواست را به رای بگذاریم و در صورت تایید اعضای هیاتنمایندگان اتاق ایران، درخواست لغو تعهدات ارزی را پیگیری کنیم.
نیروگاههای تجدیدپذیر و رفع ناترازیها
حمیدرضا صالحی، عضو هیاتنمایندگان اتاق ایران، در سخنان پیش از دستور خود با اشاره بهضرورت مردمیسازی انرژیهای تجدیدپذیر، گفت: در سال۱۴۰۲ بالغبر ۱۳هزارمگاوات ناترازی برق و در ۱۴۰۳ حدود ۱۸هزارمگاوات ناترازی برق را شاهد بودیم و پیشبینی میکنیم در سالآینده نیز میزان ناترازی برق به ۲۵هزارمگاوات برسد.
دبیر انجمن ساتکا، افزود: ۸۴درصد سرمایهگذاری در دنیا برای تولید برق مربوط به تجدیدپذیرها است. آمار جهانی نشان میدهد ۱۶میلیون شغل در این حوزه ایجاد شدهاست. دنیا نگاه جدی به این حوزه دارد؛ مثلا در آلمان ماهانههزارمگاوات پنلهای خورشیدی در بخش خانگی نصب میشود.
او ادامهداد: اگر ۸۰درصد برق کشاورزی از تجدیدپذیرها تامین شود یا در شهرکهای صنعتی، ۶۰درصد دیماند آنها در دو شیفت از برق تجدیدپذیر تامین شود، برق آنها قطع نخواهد شد. صالحی اظهار کرد: نرخ خرید تضمینی برق خانگی باید افزایش یابد و ما تلاش میکنیم آن را به قیمت بورس سبز که حدود ۴هزار و ۲۰۰تومان است نزدیک کنیم. اگر همه صنایع در این زمینه گام بردارند میتوانیم ناترازیها را جبران کنیم.
حضور موفقیتآمیز بخشخصوصی در ۲۹ COP
در بخش بعدی این نشست، آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گزارشی از اعزام هیات اتاق به باکو، پایتخت آذربایجان برای حضور در نشست ۲۹ COP ارائه داد. او در اینباره گفت: برای حضور در این نشست، ۷ ماه تلاش کردیم تا با دستپر مشارکت کنیم.
باید توجه داشته باشیم که دو دفترهشدن بنگاههای اقتصادی در سراسر دنیا را از سالآینده شاهد هستیم، یکی دفتر مالیاتی و دیگری دفتر ردپای کربن که از سالآینده اجباری میشود. او ادامهداد: در حوزه کاهش کربن، بنگاههای ایرانی توانستند قدمهای فعالانه بردارند و این گزارشها در نشست COP ارائه و مایه تعجب دیگر کشورها شد. از طرفی دوستی با محیطزیست یکی از موضوعاتی است که از ۳هزار سالقبل تا به امروز در ایران موردتوجه بودهاست.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه