به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، طرح مقاومسازی نظام ارزی همچنان در انتظار اعلام وصول از سوی هیات رئیسه مجلس است و با توجه به اینکه تاکنون اعلام وصول نشده بنابراین بررسی و احتمالا اعلام وصول این طرح در مجلس آینده اتفاق میافتد.
محسن زنگنه طراح این طرح نیز با انتقاد از عدم اعلام وصول طرح مقامسازی نظام ارزی، تاکید کرد: ما طرحی را در مجلس یازدهم ارائه کردیم که متاسفانه چند ماه است که اعلام وصول نمیشود، اما رئیس مجلس قول دادند که اعلام وصول شود. شاید اگر این طرح اعلام وصول میشد و پیش از پایان سال ۱۴۰۲ به آن میپرداختیم، مشکلات امروز کمتر میشد.
محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به نوسانات ارزی در کشور، گفت: باید چند واقعیت را بپذیریم اول اینکه ما باید بازار غیررسمی را به رسمیت بشناسیم و تا زمانیکه برای بازار غیررسمی ارزش و سهمی قائل نباشیم نمیتوانیم مدیریت بازار را به دست بگیریم. از سوی دیگر طبیعی است زمانیکه تورم داشته باشیم و ارزش پول ملی پایین بیاید مردم منابع مالیشان را به ارز، طلا، زمین و... تبدیل میکنند و باید این واقعیت را بپذیریم.
واقعیت سوم هم این است که باید بپذیریم که چند نرخی کردن ارز و سیاستهایی که در حال حاضر داریم باعث تحریک تقاضای ارز میشود. این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به محورهای طرح مقاومسازی نظام ارزی و توجه به این سه واقعیت اشاره کرد و ادامه داد: در این طرح تمام مسائلی که به نحوی باعث کاهش انگیزه صادرکننده برای بازگرداندن ارز به کشور میشود، حذف کردیم و مشوق صادراتی گذاشتیم.
یعنی بهجای اینکه صادرکننده را تنبیه کنیم و بگوییم ارزی را که از صادرات به دست آوردی ۲۰ هزار تومان پایینتر از قیمت بازار آزاد باید به ما بدهی، مشوق گذاشتیم. زنگنه تصریح کرد: فرآیندی را در طرح دیدیم که مردم داراییهایشان را به ارز تبدیل کنند، اما داراییهای ارزیشان از سیستم اقتصاد کشور خارج نشود.
در طرح بحث کارت ارزی را دیدیم تا ارزی که فرد در حساب ارزیاش گذاشته در جیبش باشد و با آن کارت میتواند تمام نیازهای قانونی ارزی خود را برآورده کند. او با انتقاد به چند نرخی بودن ارز، اظهار کرد: زمانی که ارز چند نرخی باشد، تقاضا را تحریک میکنیم. در این شرایط نخستین کسانیکه ارزشان را به کشور برنمیگردانند، تراستیهای دولتی هستند، چرا که آنها انگیزه لازم را ندارند که ارزشان را به کشور برگردانند.
چگونه به ثبات ارزی برسیم؟
این نماینده مجلس گفت: ما میتوانیم نرخ ارز را کنترل کنیم و به ثبات ارزی برسیم به شرط اینکه دولت با ذینفعان بالا رفتن نرخ ارز مقابله کند. پشت بسیاری از طرحهای ارزی که با توجیههای حمایت از مردم، محرومیتزدایی و تامین کالاهای اساسی مطرح و اجرا میشود، ذینفعانی هستند که از بالا رفتن قیمت ارز سود میبرند و شکی در این وجود ندارد.
زنگنه افزود: اتفاقا سیاستهایی که با هدف محرومیتزدایی و ایجاد عدالت، توزیع درآمد و رساندن کالاهای اساسی به مردم بوده سر سفره مردم دیده نشده و تنها یک عده ذینفع در این میان ثروتهای چند هزار میلیاردی کسب کردهاند. باید این موضوع را بپذیریم و تا زمانیکه این موضوع را نپذیریم نمیتوانیم سیاستی برای ارز ایجاد کنیم. متاسفانه در حال حاضر بخش زیادی از ارزمان را با قیمت ۴۲۰۰ تومان، ۲۸۵۰۰، ۳۸۵۰۰ و ۴۱هزار تومان میدهیم.
دولت توان ایجاد ثبات ارزی را یا دارد یا ندارد؛ اگر توان دارد یک نرخ ارز را وسط بگذارد و دیگر نرخ ارز رسمی، غیررسمی، زیرزمینی و... نداریم. ما یک نرخ ارز داریم و دولت میتواند آن نرخ ارز را سرکوب و درست کند. او با اشاره به مواد طرح مقاومسازی نظام ارزی، خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که در طرح مقاومسازی نرخ ارز آمده تک نرخی کردن نرخ ارز است.
اما این موضوع به معنای اینکه ما به مردم آسیب بزنیم و قیمت کالاهای اساسی بالا برود، نیست. ما نیازی نداریم که یارانه ارزی در مبدا بدهیم و هیچ کشوری این کار را نمیکند. ما میتوانیم یارانه ارزی را به تولیدکننده یا در انتهای زنجیره بدهیم، اما با اقدامی که در حال حاضر انجام میدهیم که دو سال آن را تجربه کردیم قیمت مرغ، تخممرغ و گوشت قرمز ما از قیمت این اقلام در کشورهای اطرافمان به مراتب بیشتر است. بنابراین این موضوع نشان میدهد که ذینفع این سیاستها مردم نیستند.
نقش ذینفعان چیست؟
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: یارانه ارزی، ذینفعان دیگری دارد و ممکن است که آن ذینفعان، ذینفعان سیاسی باشند برای اینکه به مردم بگویند ما به نفع شما کار میکنیم. بنابراین ذینفعان سیاسی و ذینفعان اقتصادی و بعضا ذینفعان فرهنگی موجب ایجاد وضعیت کنونی ارز در کشور شدهاند.
زنگنه به یکی دیگر از مواد طرح مقاومسازی نظام ارزی اشاره و تاکید کرد: مشوقهای ارزی و ایجاد یک بازاری که ورود و خروج مردم خیلی راحت باشد از دیگر مواد طرح مقامسازی ارزی است. یک بند دیگر تشکیل لیست سفید است. بر این اساس دولت لیست سفیدی را اعلام و موارد مجاز برای واردات را مشخص میکند. همه میتوانند با ارزی که در اختیارشان است یا از بازار میگیرند آن کالاها را وارد کنند.
بر این اساس واردات هر نوع کالایی غیر از کالاهای موجود در لیست سفید مانند همه دنیا جرمانگاری شده و قاچاق محسوب میشود. او در خصوص نظر دولت در مورد طرح مقاومسازی نظام ارزی گفت: به نظر میرسد حداقل آقای فرزین، رئیسکل بانک مرکزی موافق برخی از این بندها باشد.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه