به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، تراز تجاری بهمعنای علمی آن تفاوت بین ارزش واردات و صادرات یک کشور برای یک دوره معین است و کشوری که از نظر ارزشی بیشتر از صادرات خود کالا و خدمات وارد میکند، دارای کسری تجاری است؛ درحالی که، کشوری که بیشتر از واردات کالا و خدمات صادر میکند، دارای مازاد تجاری است.
بنابراین به لحاظ علمی و عرفی در هیچ کشوری تراز تجاری را بدون درنظرگرفتن برخی منابع مانند نفت و گاز یا با آن به تفکیک محاسبه نمیکنند اما در کشور ما علاوهبر صادرات کالاهای غیرنفتی و ورود درآمدهای حاصل از آن به کشور، بخش قابلتوجهی از درآمدهای ارزی کشور از محل صادرات نفت و گاز است که در تراز بازرگانی اعلامی از سوی گمرک پیش از این اعلام نمیشد و آمار بازرگانی خارجی گمرکی شامل ارقام صادرات نفتخام، نفتکوره و میعانات گازی نمیشد، در حالی است که صادرات نفتی بهعنوان منبع اصلی تامین ارز واردات کالاهای اساسی است.
حالا گمرک جمهوریاسلامی ایران با اصلاح این رویه برای نخستینبار در راستای ایجاد شفافیت در عملکرد تجارت خارجی، اقدام به انتشار تجارت خارجی کشور با احتساب آمار صادرات نفت، برق و خدمات فنی و مهندسی در دولت سیزدهم کرد که بر این اساس صادرات کشور در ۹ماهه سالجاری با احتساب نفت، برق و خدمات فنی و مهندسی و به استثنای آمار صادرات تجارت چمدانی به ۶۳میلیارد و ۹۷۰میلیون دلار رسیده، حجم تجارت خارجی کشور (مجموع واردات و صادرات) در ۹ ماهه امسال با رشد ۷درصدی به بالغ بر ۱۱۲میلیارد دلار رسیدهاست و با احتساب صادرات نفت، خدمات فنی و مهندسی و برق، شاهد بالغ بر ۱۵.۵میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی در این مدت هستیم.
چند نکته درمورد توضیحات وزارت محترم اقتصاد و دارایی درباره مطلب روتوش آماری تراز تجاری
این مطلب در بخشی، بهدرستی از شفافیت در ارائه آمار رسمی دفاع کرده و آن را بهحساب خدمات دولت سیزدهم گذاشته است، اما دو نکته در این زمینه بهنظر میرسد؛ نخست شفافیت در ارائه آمار درآمدهای نفتی کشور، اکنون چند سالی میشود که درخواست همه اصحابرسانه و مردم بوده و دولت با اصرار فراوان در مقابل آن مقاومت کردهاست. محدودیتی که به ظاهر امروز از میان رفتهاست و مشخص نیست چرا، همانطور که مشخص نیست چرا تاکنون آمار تجارت غیرنفتی با احتساب نفت اعلام نمیشد.
هرچند شاید برای بسیاری از مردم عادی نیز روشن باشد چون نام این آمار «غیرنفتی» است، اما حتی با درنظر نگرفتن این نکته، اگر دولت سیزدهم از روز اول به این شکل آمار ارائه میکرد شاید میشد آن را بهحساب مخالفت اصولی با شکل گذشته ارائه آمار تفسیر کرد، اما هنگامی که این آمار زمانیکه تراز تجاری کشور هر ماه رکورد منفی خود را میشکند، به اینصورت اعلام میشود، طبیعتا موجب ایجاد شبهاتی خواهد شد، اما نکته جالب، یا یکی از نکات جالب این جوابیه اشاره به این مساله است که در هیچ کشوری آمار تجارت نفتی و غیرنفتی تفکیک نمیشود.
پاسخ این نکته بهسادگی این است که چرا، میشود و برای دریافت این مساله کلیدواژه صادرات غیرنفتی در موتورهای جستوجوی فضایمجازی است. از جمله توصیه میشود به آمار دولتی عربستان که نام وبسایت دولتی آن «الهیئةالعامه للاحصاء» است، مراجعه کرده و از آمار تجارت غیرنفتی آن که رشد و افت آن مرتب و ماهانه بررسی میشود، بهعنوان یک نمونه مراجعه شود.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه