به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، در مورد حذف کارت بازرگانی، یعنی تغییر فرآیندی که از دهه۳۰ شمسی در این نهاد اقتصادی (اتاق بازرگانی) برقرار است در ۲ سالاخیر بحثهای فراوانی درگرفتهاست.
هرچند برخی وجود کارت بازرگانی در زمانهای که میتوان کل اطلاعات هویتی یک شخص را در یک کد ذخیره کرد نامطلوب میدانند. مساله، حذف فیزیکی کارت بازرگانی نیست بلکه روندی است که باید برای صدور و تمدید آن طی شود و اکنون از ۶ ماه تا یک سال نیز به طول میانجامد، با اینوجود برخی از اعضای اتاق بازرگانی همچنان بر این باور هستند که صدور کارت بازرگانی به شکل کنونی ترجیح دارد.
مخالفان حذف کارت بازرگانی از جمله استدلال فوقالذکر را دارند و معتقدند تغییر رویه در جاییکه مشکلی حاد وجود ندارد، منطقی نیست. در مقابل، موافقان حذف کارت بازرگانی جز اتلاف وقت، حذف آن را موجب متوقفشدن وقوع پدیدههای فسادزایی چون استفاده از کارتهای تجاری و یکبار مصرف میدانند.
در پاسخ به این مشکل، مخالفان پاسخ میدهند که با رخدادن عمل خلاف قانون در چند مورد، نمیتوان کل یک فرآیند را زیر سوال برد.
موافقان حذف کارت بازرگانی استدلال دیگری نیز دارند و آن آسانشدن عضوگیری اتاق و رسیدن به ایدهآل عضویت فراگیر است. در مقابل و کاملا خلاف این جهت، برخی فعالان وجود سطحی از کیفیت را برای عضویت اتاق مناسب میدانند و از همینرو با حذف کامل شرایط صدور کارت بازرگانی مخالفتدارند.
با این وجود اکنون طرحی در کمیسیون صنایع مجلس در دست بررسی است که در صورت تصویب نهایی کارت بازرگانی حذف خواهد شد و جایگزین احتمالی آن صدور کد رهگیری است. در مورد تجربیات جهانی در هر دو سو نمونههای موفقی وجود دارد و رجوع به آن نمیتواند مبنای تصمیمگیری باشد. در نهایت به گفته یکی از فعالان راهحل برطرفکردن مشکلات کنونی تعامل بخشخصوصی و نهادهای حاکمیتی برای حصول بهترین نتیجه است.
رتبهبندی کافی است
ابراهیم بهادرانی، مشاور عالی اتاق تهران در این زمینه میگوید: کارت بازرگانی مهمترین مشکلی که دارد طولانیشدن روند صدور یا تمدید آن است که برای بازرگانان مشکل ایجادکرده است؛ از همینرو حذف کارت بازرگانی بهصورت کنونی، هم نتیجه خوب و هم تالیفاسد میتواند داشته باشد.
او در توضیح این مطلب میافزاید: اگر بتوانیم زمان صدور کارت بازرگانی را کوتاهتر کنیم و مراحل اداری برای صدور و تمدید کارت بازرگانی را به حداقل برسانیم نتیجه مطلوب است. او در پاسخ به این پرسش که شکل حذف کارت بازرگانی به چه صورتی میتواند انجام گیرد میگوید: در مجلس و در کمیسیون صنایع بحثی که مطرح است که دیگر کارتی صادر نشود، اما فرآیند مطابق همان بندمربوطه در ماده۶ قانون مبارزه با قاچاقکالا و ارز طی شود، اما اگر بنا باشد فرآیندها به همان شکل باشد با حذف کارت مشکلی حل نخواهد شد.
مساله این است که به شکل کنونی فرآیندها هم طولانی است و هم در برخی موارد بستر سوءاستفاده افراد را فراهم میکند؛ برای نمونه ممکن است کسی یک مکان را به شکل صوری بهعنوان محل تجارت خود معرفی کند.
او دیگر مشکلی که در این زمینه وجود دارد را کارتهای یکبار مصرف میداند و بیان میکند: خود این مساله که این امکان وجود دارد، باعث سختگیری و طولانیشدن روند صدور کارت بازرگانی میشود.
بهادرانی برای جایگزینی روند کنونی عنوان میکند: معمولا روندی که در کشورهای دیگر که کارت صادر نمیکنند برقرار است بحث رتبهبندی است و بر این اساس آن شرکت میتواند فعالیت کند و دیگر نیازی به تمدید هم ندارد؛ برای نمونه اکنون شرکت مالیات صنعتی ۵۰۰ شرکت برتر را مشخص و اعلام میکند. این برای این شرکتها همواره در حکم سند است و همینرویه را میتوان برای دیگر شرکتها نیز برقرار کرد.
آخر به چه دلیلی؟
صمد حسنزاده، عضو هیاترئیسه اتاق ایران با حذف کارت بازرگانی مخالف است و دلیل آن را اینگونه توضیح میدهد: توجه کنید که کارت بازرگانی در دنیا بهعنوان شناسنامه و پاسپورت یک واحد تولیدی یا شخصی که به امر واردات یا صادرات اشتغال دارد، شناخته میشود.
این شناسنامه معرف این است که شخص مذکور مطابق قوانین و مقررات جاری کشور اجازه فعالیت اقتصادی دارد و در تمام محافل نیز موردتایید است؛ چه داخل کشور و چه در سطح بینالمللی. او در ادامه دیگر حسن وجود کارت بازرگانی را این مساله میداند که بهواسطه این کارت فعال اقتصادی شاید خود را بیشتر مقید به رعایت قانون بداند و در مسیر تجارت بر اساس موازین وعرف فعالیت کند.
او تاکید میکند: من متوجه نیستم این چه پدیدهای است که امروز برای حذف فلان مقرره، قانون و امثالهم رایج شدهاست و چه منفعتی دارد؟ در این مورد نیز نمیفهمم که حذف کارت بازرگانی واقعا چه مزیتی دارد. حسنزاده ادامه میدهد: اکنون مدتها است که این مسیر پیگیری میشود و رویهای تجربه شدهاست و افراد و فعالان اقتصادی پس از بررسیهای زیاد و علم به اینکه تاجر یا تولیدکننده شرایط لازم را دارد به او اجازه فعالیت اقتصادی میدهند.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه
مطالب مرتبط
- کارتهای بازرگانی صادرات و واردات مجزا تعلیق میشوند
- رفع تعلیق کارتهای بازرگانی متخلف از بازگشت ارز صادرات
- مسیر ارتقای جایگاه کارت بازرگانی
- تعلیق کارتهای بازرگانی متوقف شد
- محدودیت زدایی از بازرگانی
- کارتهای بازرگانی بر اساس 4 شاخص رتبهبندی میشوند
- شرایط ترخیصکالا در صورت انقضا تعلیق یا ابطال کارت بازرگانی
- شناسه بازرگانی؛ جایگزین کارت فیزیکی
- امکان ترخیصکالا با کارت بازرگانی منقضیشده
- تغییرات شرایط کارت بازرگانی برای واحدهای تولیدی