یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳

زرین نپتا

نمایشگاه پلاستیک | استانبول تویاپ ترکیه

وکس سیبویه تولیدکننده وکس های دوقطبی و ناقطبی pe و pp

بسپار تجارت آسیا؛ تأمین کننده مواد اولیه پلاستیک و پلیمر و محصولات پتروشیمی

فرصت های صادرات به عراق برای ایران
با توجه به اهمیت بازار عراق به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مقاصد صادراتی ایران و نیز با علم به انگیزه قوی درمیان رقبای ایران مانند چین، امارات و ترکیه در جهت حضور بیشتر در عراق که بنا به آمار رشدی سریع‌تر در سهم‌گیری از بازار عراق داشته‌اند، توجه و تحلیل دلایل این افت صادراتی و تلاش برای یافتن راهکارهای مناسب برای حفظ این بازار قابل‌تامل است وموضوعی است که باید موردتوجه قرار گرفته و هشداری درباره امکان ازدست‌رفتن بازار بغداد است.

به گزارش ویکی پلاست به نقل از پترو نیوز، اتحادیه سراسری صنایع پایین دستی پتروشیمی ، عراق، اکنون عراق دهه 70 نیست و این کشور نیاز به تامین نیازمندیهای خود دارد. در این میان، استان‌ های مرزی ایران نیز می توانند این نیاز کشور همسایه را تامین کنند. در استانهای مرزی ایران ظرفیتهای متعددی وجود دارد.

از طرفی، عراق از دو جغرافیا و شرایط آب و هوایی برخوردار است. تعدادی از استانهای هم مرز ایران دارای یک نوع شرایط اقلیمی و برخی از استانهای هم مرز عراق وضعیت متفاوتی دارند. این تفاوت جغرافیایی موجب ایجاد قابلیت های گوناگونی می شود.

برخی از کالاها می توانند در استانهای مرزی ایران تولید شوند درحالی که عراقیها نیازمند آن هستند و خود به خود می تواند به دلیل آنکه ایران برای عراق دارای کمترین هزینه حمل و نقل است، عراقی ها به بیشترین بهره مندی دست یابند و همچنین این همکاری با درآمدهای ارزی بالاتری برای ایران مفید باشد.

همین موضوع به خودی خود مرزها را ایمن و اشتغالزایی را در استانهای مرزی فراهم می کند، زیرا موضوع اشتغال یکی از مسائل مهم در استانهای مرزی ایران است.

بنابراین اگر این اشتغالزایی به امید کسب درآمدهای ارزی بهتر ایجاد شود، هم سرمایه گذاران ترغیب شده و هم زمانی که به درآمد ارزی بالا در آینده سرمایه گذاری خود نگاه می کنند، طبیعتا این سرمایه گذاری در استانهای مرزی افزایش یافته و از آن طرف، کالاهایی مرغوب و باکیفیت ایرانی در اختیار عراقی ها قرار خواهد گرفت.

با وجود کاهش آمار صادرات می توان با حضور قدرتمند تا پایان سال جاری صادرات به عراق را به مرز 10 میلیارد دلار رساند تا بدین ترتیب کاهشی ثبت نشود. برای رسیدن به اهداف بلندمدت نیز باید شاهد همکاری‌های همه جانبه دولت‌ها و البته فعال شدن ظرفیت شرکت‌های تعاونی و بخش خصوصی باشیم.

عراق در سال‌های اخیر توانسته میزان درآمد نفتی خود را به شکل قابل توجهی افزایش دهد تا جایی که در حال حاضر ماهانه صادرات این کشور به حدود 11 میلیارد دلار رسیده است و به زودی عراق به یکی از اصلی‌ترین مقاصد سرمایه‌گذاری زیرساختی و عمرانی تبدیل می‌شود و در چنین شرایطی  تجار ایران بایدآماده حضور رقبای قدرتمند از چین، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و اروپا باشند.

احتمالاً تا 15 سال آینده فرصت‌ها برای سرمایه‌گذاری در عراق بسیار بالا خواهد بود در چنین شرایطی شرکت‌های ایرانی باید از مزیت همسایگی و ارتباطات گسترده خود نهایت استفاده را ببرند.

با توجه به مشکلاتی که در سال‌های گذشته در عراق وجود داشته هنوز شرکت‌های اروپایی برای سرمایه‌گذاری تردیدهایی دارند اما با کنار رفتن این تردیدها فضای رقابتی شدیدی به وجود خواهد آمد و ایران نیز باید تلاش کند که این بستر را به بهترین شکل حفظ کند.

عوامل موثر بر کاهش صادرات ایران به عراق

  • سیاست‌های سختگیرانه داخل کشور در حوزه قوانین صادرات و بازگشت ارز
  • برگزار نشدن نمایشگاه‌های اختصاصی و بین المللی
  • بازگشایی مرز عراق به عربستان،
  • تسهیل برای حضور اردن و مصر در بازار عراق و پذیرش تعرفه ترجیحی،
  • حذف ایران از بازار خدمات فنی و مهندسی عراق به علت ناتوانی در تامین ضمانتنامه بانکی جهت شرکت در مناقصات و عدم تمایل دولت جدید عراق به توسعه روابط اقتصادی با ایران
  • نداشتن برندینگ و تولید کالا به برند شرکت ایرانی در عراق،
  • نداشتن استراتژی صادراتی و فروش ریالی کالا،
  • استفاده نشدن از ظرفیت ایرانیان مقیم در عراق وعراقی‌های مقیم ایران و دانشجویان عراقی
  • عدم حضور در بازار هدف و نداشتن نماینده و تبلیغات
  • فقدان پیمان منطقه‌ای و توافقنامه تجاری با عراق از دیگر عوامل کاهش صادرات به عراق است.

راهکارهای پیشنهادی جهت رفع موانع صادراتی به کشور عراق

  1. رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و استانداردهای مدنظر مسئولین عراقی در تولید و بسته‌بندی محصولات صادراتی به این کشور
  2. افزایش نظارت بر فرآیند تولیدات داخلی و جلوگیری از صادرات محصولات بی‌کیفیت به کشور عراق
  3. فراهم کردن شرایطی برای انعقاد قراردادهای الزام‌آوری قانونی بین تاجران ایرانی با عراقی
  4. ایجاد نمایشگاه‌های دائمی برای معرفی محصولات غذایی ایران به کشور عراق
  5. ایجاد مراکز تولیدی با سرمایه‌گذاری مشترک در داخل کشور عراق
  6. جلوگیری از فروش کالا درب کارخانه در ایران، بدون در نظر گرفتن شرایط صادرات کالا در کشور  از جمله مجوزهای مربوطه، شرایط حمل و نقل، عوارض صادراتی، استاندارد کالا، گواهی شرکت بازرسی کالا
  7. فعال کردن مرکز داوری اتاق های تعاون و بازرگانی در استان‌های مرزی جهت رسیدگی به شکایت و اطلاع‌رسانی به تجار دو کشور و تأکید به رسیدگی به شکایات فقط در قالب ارائه قراردادهای معتبر تجاری
  8. برنامه‌ریزی دقیق و بلند‌مدت، بازار مواد غذایی عراق،  بازار بزرگ و سودآوری را در راستای تحکیم روابط دوجانبه برای کشورمان رقم خواهد زد. بازاری که ضمن بهبود اشتغال داخلی، فرصت مناسبی در جهت ارزآوری برای کشور ایجاد خواهد کرد.
  9. ضرورت احیای مشوق‌های صادراتی برای کاهش ریسک تجارت و توسعه صادرات .
  10. تشکیل شرکت‌های مشترک سرمایه‌گذاری

مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به عراق

از حیث وزن کالا، محصولات ساختمانی، سوخت‌های معدنی و محصولات پالایشگاهی، محصولات غذایی، فلزات و مصنوعات فلزی و محصولات شیمیایی، بیشترین اقلام صادر شده به عراق در 7 ماه نخست سال 1401 هستندکه در بین این اقلام و در 7 ماهه نخست سال 1401، صادرات تعرفه مربوط به محصولات سرامیکی با ضریب جذب آب وزنی حداکثر 5 درصد با حدود 207 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشترین رشد مثبت را به خود اختصاص داده و در طرف مقابل گاز طبیعی با کاهش 1/88 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشترین افت وزنی را در میان کالاهای صادراتی داشته است.

از حیث ارزش کالا، آمار نشان می‌دهد که کالاهای صادراتی ایران به عراق بیش از 42 درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی ایران به عراق را شکل می‌دهند. میله‌های آهنی و فولادی با ارزش 479 میلیون دلار مهم‌ترین کالای صادراتی به عراق در میان اقلام صادر شده که ارزش صادرات آن نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 5/16 درصد افزایش داشته است.

گاز طبیعی دومین کالای مهم صادراتی ایران به عراق است که طی مدت مورد بررسی 359 میلیون دلار درآمد صادراتی نصیب کشور کرده است. ارزش سایر ردیف تعرفه‌های صادراتی ایران به عراق از سطوح ارزشی کمتر از 100 میلیون دلار برخوردار هستند.

طبق آمارهای موجود، طی 7 ماهه نخست سال 1401، صادرات ایران به عراق در 98 فصل گروه کالایی از کتاب مقررات صادرات و واردات انجام شده است.

مجموع ارزش صادرات بیست فصل عمده صادراتی ایران به عراق طی هفت ماهه سال جاری حدود 5/3 میلیارد دلار بوده که 2/87 درصد از کل صادرات ایران به عراق را تشکیل می‌دهد. بیشترین صادرات کالایی به عراق مربوط به فصل72 (چدن، آهن و فولاد)، فصل 39 (مواد پلاستیکی و اشیای ساخته شده از این مواد) و فصل 27 (سوخت‌های معدنی) است.

تجارت با عراق در 7 ماهه نخست 1401

طی ماه‌های اخیر، بازرگانان و فعالان اقتصادی مرتبط با عراق بارها نسبت به از دست دادن دادن این بازار صادراتی و کم رنگ شدن نقش ایران در این بازار هشدار داده بودند، اما ترکیه با وجود تذکرات فعالان این بازار توانست جای پای خود را در این کشور محکم کند و سهم قابل توجهی از بازار این کشور را در اختیار گیرد.

این موضوع این نگرانی را به وجود آورده که هرچند تمرکز مسؤولین و دولت‌ها به‌ویژه در دوره تحریم‌ها بر صادرات به کشور‌های همسایه و منطقه بوده است، اما با کاهش صدور کالا به عراق، زنگ خطر از دست دادن مهم‌ترین بازار‌ صادراتی همسایه به صدا درآمده است. با این شرایط برای بازگرداندن این بازار مسؤولین تنها یک راه دارند و آن هم دادن امتیازاتی به صادرکنندگان است تا زمینه رقابت با ترکها در عراق فراهم شود.

بررسی داده‌های مرتبط با صادرات کالایی بر اساس آمار گمرک ایران حاکی از این است که طی 7 ماه نخست سال جاری نزدیک به 5/11 میلیون تن کالای بدون نفت‌خام به ارزش 02/4 میلیارد دلار از ایران به کشور عراق صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از حیث مقدار، افت حدود 42 درصدی و از لحاظ ارزش نیز نزدیک به 27 درصد کاهش داشته است. ایران طی 7 ماهه نخست 146 هزار تن کالا به ارزش 112 میلیون دلار از کشور عراق وارد کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ مقداری کاهش حدود 89 درصدی و به لحاظ ارزشی نیز حدود 82 درصد کاهش داشته است.

میزان صادرات و واردات ایران به عراق در هفت ماهه نخست 1401 در قیاس با سال قبل
به شرح جدول ذیل است:

مبادلات تجاری جمهوری اسلامی ایران و عراق  در سال شمسی 1400 و هفت ماهه اول 1401:

عراق با برخورداری از 85 میلیارد دلار ذخایر ارزی، 130 تن ذخایر طلا، 145 میلیارد و 19 میلیون ذخایر ثابت شده بشکه نفت خام(رده پنجم جهانی) یکی از کشورهای ثروتمند خاورمیانه از این حیث محسوب می‌شود، علاوه بر آن این کشور 75 میلیارد دلار درآمد از محل فروش نفت خام در سال 2021 و 90 میلیارد دلاری در نه ماه اول سال 2022 کسب کرده است.

بر اساس آخرین اطلاعات موجود، مهمترین شاخص های عمومی و اقتصادی این کشور شامل 42 میلیون نفر جمعیت، تولید ناخالص داخلی اسمی 209میلیارد دلار، سرانه تولید ناخالص داخلی 5799 دلار، نرخ بیکاری با نرخ 31 درصد، نرخ تورم با نرخ 6.4 درصد و بدهی خارجی 66.1 میلیارد دلار می‌باشد.

از مجموع 84 میلیارددلار کل صادرات این کشور 81 میلیارد دلار آن صادرات نفت خام و درآمد این کشور از این محل بوده است، درآمدهای نفتی این کشور بیش از 85 درصد بودجه دولت و 42 درصد تولید ناخالص داخلی(GDP) را به خود اختصاص داده است. صندوق بین المللی پول پیش بینی نموده عراق شاهد رشد اقتصادی چهار(4)درصدی تا انتهای سال 2022 خواهد بود.

60 درصد صادرات کل عراق به دو کشور هند و چین تعلق دارد که عمده این صادرات شامل صادرات نفت خام به ترتیب هند با 26 میلیارد و 450 میلیون دلار، و چین با 26 میلیارد و 643 میلیون دلار می‌باشد.

 


ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ بلی خیر
امتیاز مطلب: 100%

تبلیغات در ویکی پلاست

دیدگاه خود را بنویسید

فرستادن دیدگاه

پربازدیدترین شرکت ها

پربازدیدترین محصولات

ویدیوهای آموزشی

همه حقوق این سایت متعلق به ویکی پلاست است طراحی و اجرا: نگاه حرفه ای
قیمت بازار اشتراک قیمت کانال تلگرام تبلیغات
قیمت بازار قیمت جهانی تلگرام واتس اپ تبلیغات
ویکی پلاست
سلام خوش اومدید
ویکی پلاست، خرید و فروش مواد اولیه نداره
چطور می تونم کمک‌تون کنم؟