آرامش دلار پس از رانتزدایی
در نخستین روز کاری هفته دوم بهمن ماه نرخ شاخص ارزی در معاملات بازار متشکل به قیمت بازار آزاد رسید. در حالی که در روزهای پایانی هفته گذشته پس از عدم همراهی نرخ رسمی صرافیها با نرخ بازار آزاد احتمالاتی از بیمیلی بازارساز نسبت به پذیرش نرخهای بالاتر مطرح میشد، با شروع بازار در روز گذشته و حضور نرخ اسکناس آمریکایی در کانال قیمتی ۴۳ هزار تومانی این احتمالات از میان رفت و بانک مرکزی بار دیگر انگیزه خود نسبت به از میان بردن نرخهای مختلف و تک نرخی کردن ارز را به نمایش گذاشت.
مهار دلار با لنگر پولی
بازوی پژوهشی سازمان برنامه و بودجه با بررسی عوامل و آسیبشناسی شوکهای ارزی در اقتصاد کشور، راهکارهای سیاستی مقابله با این معضل همیشگی را ارائه داد. مهمترین نکته این گزارش سیاستی را میتوان لزوم استفاده از لنگر پولی به جای لنگر ارزی دانست؛ سیاستی که بهعنوان یک ضرورت برای اقتصاد کشور معرفی میشود. این گزارش سرکوب نرخ ارز را از مهمترین سیاستهای نادرستی معرفی میکند که سیاستگذار به آنها اقبال نشان داده است.
خواب اقتصادهای دنیا برای کامودیتیها
تورم و رکود به دو چالش اصلی اقتصاد جهانی ظرف دوسال اخیر تبدیل شده است؛ درحالیکه بانکهای مرکزی غربی در سال گذشته بر مهار تورم متمرکز بودند، در سال ۲۰۲۳ موضوع ایجاد توازن میان مهار تورم و جلوگیری از بروز رکود اقتصادی به شکل جدیتری مطرح خواهد شد. در این شرایط وضعیت اقتصاد چین متغیر کلیدی دیگر اثرگذار بر بازارهاست.
خوب، معمولی، نگرانکننده
روند عملیات احیای ثبات در بازار ارز از دیدگاه محمد رضا فرزین، رئیس کل جدید بانک مرکزی، بررسی شد. در روزهای هفته نخست بهمن ماه بانک مرکزی تصمیم خود را برای ورود به معاملات ارزی غیررسمی عملیاتی کرد و با حذف معاملات توافقی، قیمت دلار بازار متشکل را به نرخ بازار آزاد نزدیک کرد.
مشکلات ارزی واردکنندگان
در حال حاضر بانکمرکزی طبق بخشنامه صادره اعلام کرده است که واردات مواد اولیه موردنیاز تولیدکنندگان را با دلار 28هزار و 500تومانی تامین میکند. از طرفی به همین ترتیب خریداران محصولات کارخانههای تولیدی نیز به استناد همین بخشنامه پرداختیهای خود را صرفا مطابق با دلار 28هزار و 500تومانی تسویه میکنند و همه میدانیم هرچه تولیدکننده به ارز با قیمت بالاتر بازار اصرار کند، خریداران نفعشان در این است که قیمتهای بازار آزاد را نپذیرند.
راند اول به نفع فرزین
روز گذشته فرآیند تغییرات ساختاری در معاملات ارزی کشور آغاز شد و در همین راستا نرخ شاخصهای ارزی دچار ریزش شد. در روزهای اخیر مقامات ارزی-اقتصادی کشور اظهارنظرهای جدیدی در رابطه با شرایط حال حاضر بازار ارز داشتند که در مجموع این سخنان میتوان نتیجه گرفت که تغییر ساختار بازار ارز در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است.
رانتزدایی از اسکناس سبز؟
سخنان رئیسکل بانکمرکزی مبنی بر ورود این نهاد به بازار ارز و عرضه با قیمت تابلوی صرافیها را میتوان نوعی گردش در سیاستگذاری ارزی و گامی مثبت به سوی بازار آزاد مبادله ارز تلقی کرد. به نظر میرسد بانک مرکزی در حال حرکت بهسوی پذیرش سازوکارهای قیمتی بازار آزاد و مداخله ارزی در این چارچوب است.
دستیابی به سطح نهایی انگیزه کارکنان
موسسات غیرانتفاعی و خیریه، پدیدههای شگرف در دنیای کسبوکار هستند. بسیاری از آنها از نظر سرمایه یا داراییهای مشهود قدرت چندانی ندارند، اما مزیتی بزرگ باعث رقم خوردن تفاوتها میشود: «سرمایه انسانی».
سکانداران جدید اقتصاد ایران
تحریم و تورم با صنایع موفق ایران چه کردند؟ برش پنجساله فهرست 100 شرکت برتر ایران نشان میدهد که در نتیجه خطاهای سیاست داخلی و خارجی، تنوع اقتصاد ایران کاهش یافته است
ضوابط واردات کالا از خارج از کشور به محدوده مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه
تصویبنامه هیأت وزیران در خصوص ضوابط واردات کالا از خارج از کشور به محدوده مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه
سرگیجه در معاملات ارزی
با اینکه روز گذشته سیاستگذار از حضور جدید خود در بازار آزاد و افزایش سقف عرضه ارز از ۲هزار یورو به ۵هزار یورو خبر داده بود، اما بررسیهای میدانی حاکی از این است که عمده عرضه ارز با روش جدید صورت نگرفت و نرخهای دلار نیز برای فعالان بازار مبهم بود. پیگیریهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که بسیاری از ارکان بازار نیز از تصمیمات جدید بانک مرکزی مطلع نبودند.
عرضه اعتباری پی وی سی به پتروشیمی ها ابلاغ شد
غلامی، مدیر دفتر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی پتروشیمی طی نامه ای شرایط عرضه های اعتباری PVC را به پتروشیمی های تولیدکننده این محصول، ابلاغ کرد.