به گزارش ویکیپلاست، شاپور ارسلانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این محموله که به مقصد بندرعباس بارگیری شده از راه زمینی به ایستگاه راه آهن مهاباد منتقل شده بود و از طریق قطارهای 12 واگنی به ظرفیت هر واگن 50 تن به مقصد حمل می شود.
وی اضافه کرد: این محموله تولیدی در پتروشیمی مهاباد با توجه به نظر و درخواست صاحبان آن ظرف سه تا چهار روز به ایستگاه مقصد حمل می شود.
ارسلانی با بیان اینکه از حمل بار با استفاده از راه آهن به عنوان حمل و نقل سبز یاد می شود، ادامه داد: حمل و نقل ریلی در مقایسه با حمل و نقل زمینی امنیت بیشتر و هزینه کمتری دارد و از این رو سیاست های دولت هم حمایت از این شیوه حمل و نقل و توسعه آن در سطح کشور است.
براساس این گزارش، مجتمع پتروشیمی مهاباد سالانه 300 هزار تن پلی اتیلن سبک خطی و سنگین (ظرفیت اسمی) و 30 هزار تن «بوتن یک» را تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می کند.
زدیکی ایستگاه راه آهن به مجتمع پتروشیمی مهاباد زمینه بسیار مناسبی را برای حمل محصولات تولیدی این مجتمع از طریق شبکه ریلی به اقصی نقاط کشور را فراهم کرده است.
عملیات اجرایی خط آهن مراغه – ارومیه به طول 183 کیلومتر دارای چهار ایستگاه اصلی در میاندوآب، مهاباد، نقده، ارومیه و سه ایستگاه بین راهی در ملکان، قزقلعه و رشکان است.
تاکنون قطعه اول از این خط از مراغه تا میاندوآب و قطعه دوم آن از میاندوآب به مهاباد به بهره برداری رسیده است و به زودی با حضور مسوولان عالی رتبه کشور قطعه های سه و چهار آن نیز افتتاح می شود.
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه