بازار جهانی شاهد کاهش عرضه نفت خاورمیانه به اروپا با جایگزینی نفت آمریکا است
آینده مبهم نفت در ۲۰۲۵
به گزارش ویکی پلاست به نقل از دنیای اقتصاد، پالایشگاههای نفت اروپایی سطح واردات خود از مبدا خاورمیانه را در نتیجه افزایش قیمتهای کشتیرانی و به دلیل حملات به کشتیها در مسیر دریای سرخ پس از جنگ غزه، کاهش دادند. صادرات از عراق ۸۲هزار بشکه در روز و صادرات امارات ۳۵هزار بشکه در روز در طول سال۲۰۲۴ کاهشیافت.
اروپا برای جبران کسری نفت خود، از گویان ۱۶۲هزار بشکه و از ایالاتمتحده ۶۰هزار بشکه در روز خریداری و وارد کرد. به نوشته تارنمای ایبیجی، فرانچسکو سایسی، محقق موسسه Rie-Ricerche Industriali ed Energetiche در بولونیا، باور دارد که نفت خاورمیانه نسبت به رقبای بینالمللی، گرانتر نیز شدهاست.
وی میگوید: «دلیل این موضوع آن است که انواع گریدهای نفتی روسیه و ایران با افزایش تحریمها و نگرانیهای فزاینده خریداران خارجی روبهرو هستند.» سایسی خاطرنشان کرد؛ در دسامبر سالگذشته، گریدهای نفتی و قراردادهای آتی از مبدا خاورمیانه، بهویژه از امارات و عمان، در مقایسه با برنت، به حداکثر فاصله در ۱۲ماه گذشته رسیدهاند.
تحرکات نفتی آمریکا
به گفته جان کمپ، تحلیلگر انرژی مستقر در لندن، تولید نفت ایالاتمتحده در طول سال۲۰۲۴ میلادی بهطور متوسط بیش از ۴درصد افزایشیافت. صنعت نفت این کشور بهخوبی یاد گرفته از تعداد دکلهای کمتر، نفت بیشتری استخراج کند.
ایالاتمتحده حدود ۴میلیون بشکه نفتخام در روز صادر میکند و از این طریق، سهم خود را از تجارتجهانی نفت برابر با ۹.۵درصد افزایش داده و از این منظر، در بازار جهانی انرژی در جایگاه سوم پس از عربستانسعودی و روسیه، قرار گرفتهاست.
کمپ میگوید: «تولید نفت ایالاتمتحده همچنان در حال افزایش بوده زیرا قیمتهای پایینتر، فعالان صنعت را مجبور میکند تا کارآمدتر عمل کرده، سطح تولید را افزایش داده و در عینحال از دکلهای حفاری کمتری استفاده کنند.»
موضع نفتی ترامپ
نکته قابلتامل آنکه، ترامپ در کمپینهای انتخاباتی خود درآمدهای سرسامآور شرکتهای نفتی را نادیدهگرفته و این صنعت را بهعنوان قربانی در حال احتضار، معرفی کردهاست. ترامپ وعده داده که در جایگاه ریاستجمهور، سیاستهای زیستمحیطی دولت بایدن-هریس را لغو و شرکتهای نفتی ایالتمتحده را به حفاری و بازهم حفاری بیشتر تشویق کند.
تولید واستفاده از انواع سوختهای فسیلی، گازهای مخرب گلخانهای را آزادکرده و موجب گرمایش زمین میشود. از سوی دیگر، رشد قیمت جهانی نفت، دستیابی و بهرهبرداری از انواع پاکتر انرژی را تشویق میکند.
در حالحاضر شاهد آن هستیم که سوختهای فسیلی بخش محدودتری از ترکیب انرژی جهانی را نسبت به دوران پیش از پاندمی کرونا به خود اختصاص میدهند. دلیل این امر به توسعه بهرهبرداری از اقسام خودروهای الکتریکی و استقبال از انواع انرژی تجدیدپذیر بازمیگردد.
از سوی دیگر، نوسانات در تقاضای جهانی نفت و افزایش تولید از سوی کشورهای غیراوپک، تلاشهای عربستانسعودی و متحدان اوپکپلاس را برای تخلیه ذخایر مازاد و بالا نگاهداشتن قیمتها، به چالش کشیده است.
سطح تقاضای نفت اروپا در سال۲۰۲۴ در بحبوحه تلاشهای مداوم برای انتقال به منابع انرژی پاکتر و بهبود بهرهوری انرژی، نسبتا پایین بود. در عین حال، تقاضای انرژی از سوی بخش صنعت نیز بهویژه در آلمان، کاهشیافت. تقاضای قارهسبز در سال۲۰۱۹ با حدود ۱۵میلیون بشکه در روز به اوج خود رسید. و
اردات نفتخام چین نیز در سالگذشته میلادی با گسترش تولید و بهرهبرداری از خودروهای الکتریکی و استفاده از گاز طبیعی مایع در حملونقل سنگین، تنها حدود ۳درصد کاهشیافت. تحلیلگران پیشبینی میکنند که روند رشد تقاضای نفت در سال۲۰۲۵ نیز ادامه یابد.
در مقابل، متاستنلی کارشناس انرژی در Kpler، میگوید: «بزرگان مخالف مصرف نفت در چین یکبار دیگر با رشد هرچند محدود مصرف نفت ناامید خواهند شد.»
استنلی میگوید: نیمه دوم سال۲۰۲۵ شاهد افزایش تقاضا از سوی آسیا خواهیم بود. وی میگوید: بهرغم آنکه شعار آژانس بینالمللی انرژی مبنیبر رسیدن به اوج تقاضای جهانی نفت در سالگذشته، توجه زیادی را به خود جلب کرد، ما اوج تقاضای نفت را در سالآینده پیشبینی میکنیم.
نکتهای که نباید از نظر دور داشت این است که تقاضای محدود نفتخام از سوی چین، رشد قیمت نفت خام در بازار انرژی را تحتتاثیر معکوس قرار میدهد. بزرگان نفتی چین بر رکود وضعیت بازار و صنعت در این کشور تاکید دارند. شرکت نفت دولتی این کشور بهتازگی از رشد تقاضای نفتخام این کشور در سالجدید میلادی، خبر داد و پیشبینی کرد؛
ممکن است چین در سال۲۰۲۵، به رکورد تقاضای جهانی دست پیدا کند. از سوی دیگر، رشد چشمگیر تقاضای نفت از سوی دهلینو از دیگر فاکتورهای کلیدی است که قیمت جهانی نفت در سال۲۰۲۵ را تحتتاثیر قرار خواهد داد.
پیشبینی میشود در سالجاری میلادی، تقاضای نفت هندوستان، از چین سبقت بگیرد. به باور ناظران بازار جهانی انرژی، هندوستان نقش محوری در آینده بازار تقاضای نفت، خواهدداشت. واقعیت غیرقابلانکار بازار جهانی نفت حکایت از آن دارد که اقدامات محرک اقتصادی چین نتوانسته با موفقیت، سطح تقاضا را در این بازار بزرگ نفتی افزایش دهد.
تولید نفت در کشورهای نفتخیز حاشیه خلیجفارس، روند مطلوبی دارد. ریسکهای مرتبط با اختلال عرضه از سوی ایالاتمتحده کاهش پیدا کردهاند، هرچند افت میانگین تقاضای انرژی در چین در کنار افق نسبتا مبهم سیاست واشنگتن در دوران بازگشت ترامپ، گزارههای متفاوتی را دربرابر دیدگان ناظران و فعالان بازار جهانی انرژی قرار دادهاست.
ویکی پلاست | مرجع بازار صنعت پلاستیک
دیدگاه خود را بنویسید
پتروشیمی ها
- آبادان
- آرتان پترو کیهان
- آریا ساسول
- اروند
- امیرکبیر
- ایلام
- Hyosung Topilene
- Ismail Resin Limited
- Reliance Industries Limited - هند
- بانیار پلیمر گنبد
- بندرامام
- پارس
- پتروپاک مشرق زمین
- پلی استایرن انبساطی سهند
- پلی استایرن انتخاب
- پلی اکریل ایران
- پلی پروپیلن جم (جم پیلن)
- پلی نار
- پلیمر کرمانشاه
- تبریز
- تخت جمشید
- تخت جمشید پارس
- تندگویان
- تولیدی پلاستیک ایسین
- جم
- خوزستان
- دی آریا پلیمر
- رجال
- شازند
- غدیر
- قائد بصیر
- قیام نخ
- کردستان
- گلپایگان
- لاله
- لرستان
- مارون
- محب بسپار ایده گستر
- محب پلیمر قم
- مهاباد
- مهر
- میاندوآب
- نوید زرشیمی
- هشت بهشت کیش
- هگمتانه