کارنامه درخشان میلی در مهار تورم
یک سال پس از آغاز به کار خاویر میلی به عنوان رئیس جمهور آرژانتین، تورم ماهانه این کشور به کمترین میزان خود در ۴ ساله گذشته رسید.
ردپای «اوفک» در انتظارات ارزی
روز گذشته بازار ارز مجددا با ریسکهای سیاسی درگیر بود. بررسیهای بهعمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که سمت و سوی شاخصهای ارزی همچنان افزایشی است. به گفته برخی از رسانهها حجم صادرات نفت ایران به چین کاهش یافته است. درنتیجه با کاهش حجم درآمدهای ارزی و بالا بودن سطح تقاضا بازار ارز به دنبال تعادل قیمتی جدید است.
جاماندگی از قافله «مهار تورم»
درحالیکه ایران با تورم مزمن و ساختاری مواجه است، برخی از کشورها با تورمهای بالا مانند آرژانتین و ترکیه توانستهاند با انجام اصلاحات در مسیر مهار تورم گام بردارند. در ماه نوامبر تورم ماهانه آرژانتین ۲.۴درصد و تورم ترکیه ۲.۲درصد و کمتر از تورم ماهانه ایران بوده است.
تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها نادیده گرفته شد
تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها، بهعنوان یک رویکرد راهبردی برای مدیریت مصرف انرژی بود که با تصمیم دولت مبنی بر افزایش ۳۸ درصدی قیمت به صورت یکسان نادیده گرفته شد.
چه کار کنیم تا سرنوشت نیما تکرار نشود؟
بانک مرکزی به تازگی در یک بخشنامه اعلام کرد که از امروز بخش عمده معاملات ارزی به جز ارز ترجیحی مربوط به کالاهایی خاص در سامانهای جدید تحت عنوان سامانه ارز تجاری تخصیص خواهد یافت.به گفته مسوولان، عرضه و تقاضا قیمت ارز را در این سامانه تعیین خواهد کرد.
ارز سرگردان؟
دولت از همان ابتدای شروع به کار اعلام کرد که بنا دارد ارز را تکنرخی کند. کابینه چهاردهم در اولین لایحه بودجه خود نیز از اعلام نرخ ارز ترجیحی اجتناب کرده و گفته شد نرخ ارز کالاهای اساسی به تدریج افزایش خواهد داشت. حالا بانک مرکزی اطلاعیه داده است که از ابتدای هفته جاری ارز نیما را حذف و ارز توافقی را جایگزین میکند. بااینحال، به نظر میرسد دولت برای تکنرخیکردن ارز تردیدی جدی دارد و البته کارشناسان هم این مسئله را در شرایط بیثباتی اقتصاد به صلاح نمیدانند.
بازگشت دلار از قله در روز آخر
در هفتهای که گذشت نرخ شاخصهای ارزی و طلایی روی قله تاریخی خود پیشروی کردند. بهواسطه تشدید ریسکهای سیاسی منطقهای، بازارهای ارز و طلا با شرایط فشار خریدار مواجه شده و روند نرخ شاخصهای این دو بازار افزایشی شد. بررسیها حاکی از آن است که در معاملات روز پایانی هفته برخی از این نرخها تعدیل و نمودار آنها کاهشی شد.
موج رکوردزنی بازارها
روز گذشته، بازارهای سهام، ارز و طلا روی موج رکوردزنی قرار گرفتند. رویدادهای منطقهای و اثر آن در انتظارات قیمتی در میان فعالان بازار سبب شده است قیمت اسکناس آمریکایی به کانال ۷۳هزار تومانی برسد و قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار، ۴میلیون و ۸۲۲هزار تومان ثبت شود.
تجارت منطقه روی گسل سوریه
درگیریهای اخیر در سوریه دوباره خطر بازشدن دامنه جنگ به کشورهای منطقه غرب آسیا و منا را افزایش دادهاست. اگر درگیریها گسترش پیدا کند، آینده سرمایهگذاری و تجارت بین هزار تا ۱۲۰۰میلیارد دلاری ۱۵ کشور منطقه را در هالهای از ابهام فرو میبرد.
شارژ دلار با محرک اقتصادی
روند نرخ ارز در معاملات غیررسمی روز گذشته افزایشی بود. ریسکهای سیاسی تاثیر بسزایی در شکلگیری این روند افزایشی داشته است. اما به عقیده کارشناسان اقتصادی عوامل مهم دیگری مانند سیاستهای انبساطی نیز در این رشد قیمت موثر است. با افزایش نقدینگی و وجود همزمان انتظارات تورمی، سطح تقاضا برای داراییهای ضد تورمی مانند طلا و اسکناسهای خارجی بالا رفته است.
پشت پرده افزایش تقاضا برای کارت بازرگانی؛ ارز چندنرخی، بستر سوءاستفاده شد
تقاضا برای کارت بازرگانی طی یکی دو سال اخیر شدت گرفته است. کارشناسان معتقدند ناکارآمد بودن سیاستهای ارزی دولت، باعث اقبال به کارت بازرگانی، سوء استفاده از این کارتها و از بین رفتن اعتبار کارت بازرگانی شده است.
دلار رسمی در مسیر کانال ۵۶؟
روند شاخصهای هر دو بازار رسمی و غیررسمی ارز کشور مثبت است. بازار غیررسمی به پشتوانه ریسکهای سیاسی منطقهای نوسان میکند و در مقابل نرخ رسمی ارز نیز جهت جلوگیری از افزایش شکاف میان بازارهای کشور رو به جلو حرکت میکند. به عقیده تحلیلگران اقتصادی همراهی بازار رسمی با رشد نرخهای غیررسمی گرچه میتواند موجب به وجود آمدن انتظارات شود، اما فواید اقتصادی مهمی دارد.
پربازدیدترین مطالب
- آیا ارز توافقی جایگزین ارز نیمایی شد؟
- خداحافظی رسمی با نیما؛ قیمت ارز بازار توافقی اعلام شد
- رکوردداران رقابت در بورس کالا؛ سه شنبه 27 آذر 1403
- تغییرات هفتگی قیمت های جهانی محصولات پتروشیمی تا 13 دسامبر 2024
- تغییرات هفتگی قیمت های جهانی محصولات پتروشیمی تا 20 دسامبر 2024